Skal pårørende ha medbestemmelsesrett?

"Mer makt til pårørende" står det i en overskrift hos Aftenposten i dag! Dette er et uhyre vanskelig tema, men det er behov for en offentlig debatt om dette vanskelige emnet.

 

Skal det være slik at det er legene som har all makt i spørsmål om f.eks respirator og næringssonder skal kobles av en pasient eller skal disse tunge avgjørelsene ligge hos de pårørende? Eller kanskje en kombinasjon der enten legen eller de pårørende har vetorett!

Og hvem av de pårørende skal i så fall ha det avgjørende ordet? Ektemann/kone, samboer, foreldre eller barna? Vi husker alle Terri Schiavo-saken i USA og hvor mye krangel det ble der mellom ektemann og foreldrene til Terri og slike tilstander bør vi helst unngå...

 

Jeg skal ikke ta noen stilling til om hvem som til syvende og sist skal få ha det avgjørende ordet om en respirator eller sonde skal kobles av. Det har jeg for liten kunnskap til selv, men jeg ønsker å få noen innspill og kanskje ta en debatt her.

Alle slike etiske og moralske spørsmål må ihvertfall frem i den offentlige debatten før Stortinget skal ta stilling til et nytt lovforslag som kommer i fra helse og sosialdepartementet før jul.

 

kilde: http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article1088894.ece


Kommentarer:
Postet av: ronny

Legene bør være dem som har siste ordet i slike saker, det er ikke hvemsomhelst som får bestemme over liv å død, egentli burde legene bare gjøre så godt dem kunne til det ikke er liv igjen! men mange leger vil ha organene til slike pasienter,nesten før håpet er ute, så det burde være egne leger som ev, bestemte slik, leger som ikke røsker ut organer for tidlig men tenker på hva som er best og mest humant riktig! (ingen lett oppgave det, derfør bør bare leger ha den oppgaven)

01.08.2005 @ 03:23

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/155758