De ofrer vår frihet...

Debatten om ytringsfrihet har rast ganske mye nå i bloggeverdenen og jeg vil tillate meg å komme med min teori om hvorfor nettopp denne saken engasjerer så mye som den gjør.

Hovedgrunnene er slik jeg ser det:

1) At vi som blogger rett og slett er nødt til å stå på for ytringsfriheten selv, av den enkle grunn at vår statsminister og utenriksminister, altså vår egen regjering, IKKE gjør det. De er utrolig unnfallende ovenfor tyranniske regimer og fundamentalistiske grupperinger. De forsvarer ikke vår mest grunnleggende rett med rak rygg, men står med lua i hånda og nikker og beklager. FAENS FEIGINGER Stoltenberg og Gahr Støre...

2) Og heller ikke våre rksdekkende medier velger å stå på ytringsfrihetens side. De sitter nede i Akersgata og er indignerte over hvor unnfallende vår regjering har vært i denne saken, men de har faen ikke baller nok til å stå opp for denne vår helt grunnleggende rett. FAENS FEIGIGNER Dagbladet, VG, Aftenposten og Nettavisen samt TV2 og NRK...

Jeg kommer aldri til å gjøre knefall på ytringsfrihetens alter, slik disse feigingene har gjort det. Konsekvensene er nemlig mye verre over tid enn trusler om vold og terror i dag. Vi skal ikke bøye oss for trusler fra fundamentalister og vi skal ikke bøye oss for totalitære regimers angrep på vår frihet til å ytre oss om hva vi vil. Desverre har alle disse jeg nevnte gjort nettopp det, de ofrer vår frihet for et minutts trygghet...


(e-post er avsendt til alle de nevnte redaksjoner og til SMK og UD)

Kommentarer:
Postet av: Conad

Hmmm.... Jeg er ikke helt enig med deg når det gjelder regjeringa. De har beklaget at tegningene er satt på trykk med samtidig understreket avisenes rett til å gjøre det. Her er hele kjernen i ytringsfriheten - jeg er uenig med deg, men forsvarer din rett.De kunne nok vært tydligere, men det blir en diplomatisk avveining over hvordan man best når frem. Synes de ikke har sagt noe som kan oppfattes som en beklagelse av ytringsfriheten (men det er ikke sikkert at jeg har fått med meg alt).Når det gjelder pressen synes jeg de skal være spydspissen i denne kampen. Ingen tvil om at de har feiga ut, og med Dagbladets leder sitter jeg med en ganske vond smak i munnen når jeg tenker på dem. Der er jeg helt enig med deg!Ytringsfriheten er for meg grunnmuren vi har bygd vår frihet og vårt samfunn på. Fjerner du den faller alt annet sammen. Derfor er ett angrep på ytringsfriheten et angrep på fundamentet vi står på. Det skal vekke kraftige reaksjoner!

02.02.2006 @ 06:40
Postet av:

Nå har Regjeringen til det kjedsommelige gjentatt i klare ordelag at de støtter avisens rett til å trykke tegningene (og at en eventuell tolking og anvendelse av blasfemi-paragrafen er opp til domstolene). At du greier å tolke det som en trussel mot ytringsfrihet er helt utrolig.

02.02.2006 @ 07:50
Postet av: Knut Stian Olsen

Hva regjeringa har uttalt her hjemme er egentlig ikke så viktig. Det som er viktig er hvordan det oppfattes i de landene det gjelder.Når man skriver et brev (som Gahr Støre) gjorde der man legger ut om at man beklager så mye at disse bildene ble trykket, mens man så vidt det er nevner ytringsfrihet, da holder ikke det.Stoltenberg og Gahr Støre kan messse så mye dem vil om at også ytringsfrihet ble nevnt i det brevet, poenget er at det eneste som skulle vært nevnt i det brevet er at vi har ytringsfrihet og pressefrihet. Man burde ha presisert ettertrykkelig dette, og så kunne en eventuell beklagelse med regjeringens syn på saken kommet etter at det var slått fast hvordan det fungerer i Norge.Jeg skrev heller ikke at regjeringen ikke forsvarer ytringsfriheten, jeg skrev bare at de ikke forsvarer den med rak rygg. Desverre...

02.02.2006 @ 10:07
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no
Postet av: Lasse G. Dahl

Så du mener at dersom jeg skriver i bloggen min at alle mørkhudede må dø, og at de som ikke er rene, hvite og ariske mennesker er mindreverdige og bør interneres i dertil egnede arbeidsleirer, så skal Gahr Støre og Stoltenberg gå ut internasjonalt og forsvare det?Eller skal de si som sant er, at dette er avskyelige ytringer, at det ikke på noen måte er Norges offisielle syn og beklage at det sårer mange mennesker - men at det i ytringsfrihetens navn er lov til å si det?Din definisjon av feighet og unnfallenhet er litt preget av det du oppfatter som stundens alvor, tror jeg. Jeg er glad for at regjeringa bekrefter at de ekstremkristnes mangel på folkeskikk ikke nødvendigvis har almenn gyldighet her til lands.

02.02.2006 @ 10:29
URL: http://www.lassedahl.com/
Postet av: Knut Stian Olsen

Hvis du skriver det i bloggen din, så går det under straffeloven om oppfordring til drap :)Ja, det er bra de bekrefter at dette ikke er Norges offisielle syn, men de burde stå med rak rygg og forsvare ytringsfriheten. Det gjør de desverre ikke i dag.

02.02.2006 @ 10:33
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no
Postet av: Lasse G. Dahl

Det går ikke under straffeloven om oppfordring til drap. Trusselen må være mer spesifikk for at dette skal komme til gyldighet, etter hva jeg kan forstå.Og jeg har en mistanke om at mange glemmer den gamle regelen som blant annet partiet Venstre alltid har vært flinke til å fremheve; at med FRIHET følger ANSVAR. Ja, vi har frihet til å si hva vi vil, men det er tegn på sivilisasjon, oppdragelse og anstendighet at vi også tar inn over oss at når vi bruker denne friheten, tar vi også på oss et ansvar for å forklare oss - for eksempel gjennom å fortelle at vi skjønner og respekterer at en provokasjon kan virke provoserende.Noe annet ville vært temmelig arrogant.

02.02.2006 @ 11:14
URL: http://www.lassedahl.com/
Postet av: Conad

Knut Stian, du har helt rett i at det som er viktig er hvordan det blir oppfattet i landene det gjelder. Jeg tror regjeringa's håndering har vært bra. Jeg tror men når flere i de muslimske landene på den måten de har valgt fremfor å kjøre en hardere linje i forsvaret av ytringsfriheten. De har samtidig stått med rak rygg å forsvart ytringsfriheten. Jeg har ihvertfall ikke hørt at det har beklaget den, eller vurdert vilkår rundt den.Lasse, det er helt sant at oppdragelse og anstendighet er lurt å ha med når vi benytter oss av ytringsfriheten. Imidlertid er folkeskikk ikke noe som kommer med forbud. Har ikke sett en som forsvarer ytringen i seg selv. Beskrivelser er stort sett tåpelig og patetisk om Magazinet's trykking. Det som forsvares er retten til å trykke ytringen, uten å bli møtt med forbud, vold eller trusler om vold.

02.02.2006 @ 18:43
Postet av: Lasse G. Dahl

"Conad": Til orientering har jeg ikke verken her eller andre steder snakket for noe forbud.

02.02.2006 @ 23:18
URL: http://www.lassedahl.com/

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/687100