Bibliotek selger seg

- Sponsing går ikkje saman med biblioteket si demokratiske rolle, hevdar Tove Gausen i Bibliotekarforbundet.
- Fossil haldning, meiner kollega Hildegunn Birkeland i Fagforbundet
. (Stavanger Aftenblad)

Saken gjelder den amerikanske ambassades sponsing av amerikanske bøker til biblioteket i Stavanger. Jeg er selvsagt motstander av slik sponsing av norske biblioteker. Det kan, jeg sier kan, gå på integriteten og objektiviteten løs til disse bibliotekene.

Og jeg lurer veldig på hvilken holdning Hildegunn Birkeland ville tatt om det var den kinesiske eller den iranske ambassaden som skulle sponse biblioteket med propagandabøker fra disse landene.

Bibliotekene bør være fullstendig uavhengige i sine innkjøp av materiell.

Les også denne artikkelen http://web3.aftenbladet.no/kultur/article262072.ece Der står det bl.a dette: FBI har nå fått rett til å undersøke hva amerikanske borgere leser og hva de søker etter på bibliotekenes internett-terminaler. En undersøkelse som universitetet i Illinois i 2003 utførte blant 906 bibliotek, viste at 545 av dem hadde hatt besøk av FBI og blitt bedt om å gi fra seg utlånslistene. Halvparten av bibliotekarene overga seg frivillig. De fulgte også lovens ordre om ikke å røpe for utlånerne at de ble overvåket. Det er den regjering som innførte dette systemet, som nå skal sponse bibliotekvirksomheten i Stavanger.

Kommentarer:
Postet av: VamPus

Jeg har ikke noe i mot sponsing av biblioteker (vel.. faktisk mener jeg at utlån av bøker ikke er en offentlig oppgave, men ok) - men kan se at dette fort kan slå feil ut. På en annen side har jeg tiltro til at bibliotekarene har gangsyn nok til å skille mellom propaganda og virkelighet. Burde biblioteker føre litteratur eller forfattere som er sponset av stater generelt? Kan ikke det også føre til en vridning?

03.03.2006 @ 09:54
URL: http://vampus.blogspot.com
Postet av: Kvinne i Kamp

Nå får jeg vel haukene etter meg, men jeg tror faktisk at bibliotheket er på vei ut og ned og slutter å eksistere innen 15 år.. Litt trist, men det er nå det jeg tror. Sogar papiraviser får færre og færre lesere. Alt foregår på net for tiden. Og hef tror de aller fleste får tilgang på papirlesestoff enten ved å kjøpe selv eller gjennom skolen, om man er ung.Det jeg egentlig ville si, Knut Stian er to ting, som ikke har med bibliotheket å gjøre :-)kall meg treg, men først nå ser jeg at du har vært rusmisbruker og har greid å komme deg ut av dette. Ville bare si at det er HERLIG!! :-) Gratulerer med det!! Så ville jeg legge inn en liten klage til deg. Hehe.. ikke vær redd. Intet alvorlig. Bare skulle jeg ønske at du hadde et annet bilde, der man ser deg bedre! Husk øynene er sjelens speil. Her ser jeg ingen øyne.. Ser "deg" ikke. Den utfordringen tar du vel på strak arm, vel??;-P Klem fra en Kvinne

03.03.2006 @ 12:04
Postet av: Knut Stian Olsen

VamPus: Det er vel kun Nationalbiblioteket som får penger fra staten, mens resten av biblioteknorge får pengene sine fra kommunen. Begge deler er så vidt meg bekjent uten føringer på hvilke bøker de skal kjøpe. Når det gjelder den amerikanske "sponsingen" så gjelder dette kun amerikanske bøker amerikanerne selv velger ut. Biblioteket står fritt til å ta i mot eller ikke, men de får ikke velge sine egne bøker fra USA, kun velge blant de bøkene den amerikanske ambassaden tilbyr dem.Kvinne i kamp: Curiosity killed the cat, men jeg tar utfordringen ja. I løpet av helga. For når jeg gikk igjennom bildene mine så finner jeg faktisk kun ett av meg og det ligger ute nå, mens jeg finner ca 400 av guttungen. Men i løpet av helga altså... ;O)

03.03.2006 @ 16:21
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no
Postet av: Kvinne i Kamp

Jaja, jeg får se om jeg overlever helga, Knut Stian. ELler om jeg bare nesten overlever. Om sistnevnte, så våkner jeg nok til liv igjen, etter at jeg får se kjekkasen TOI (deg på fransk) på bilde i bloggen. Jeg syns at din nydelige person burde komme bedre til uttrykk enn i det litt lunkne bilde du har nu ;-)Jeg mistenker nemlig at du er en kjekkas, jeg!! ;-) KiK

03.03.2006 @ 18:32

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/850144