Bibliotek selger seg

- Sponsing går ikkje saman med biblioteket si demokratiske rolle, hevdar Tove Gausen i Bibliotekarforbundet.
- Fossil haldning, meiner kollega Hildegunn Birkeland i Fagforbundet
. (Stavanger Aftenblad)

Saken gjelder den amerikanske ambassades sponsing av amerikanske bøker til biblioteket i Stavanger. Jeg er selvsagt motstander av slik sponsing av norske biblioteker. Det kan, jeg sier kan, gå på integriteten og objektiviteten løs til disse bibliotekene.

Og jeg lurer veldig på hvilken holdning Hildegunn Birkeland ville tatt om det var den kinesiske eller den iranske ambassaden som skulle sponse biblioteket med propagandabøker fra disse landene.

Bibliotekene bør være fullstendig uavhengige i sine innkjøp av materiell.

Les også denne artikkelen http://web3.aftenbladet.no/kultur/article262072.ece Der står det bl.a dette: FBI har nå fått rett til å undersøke hva amerikanske borgere leser og hva de søker etter på bibliotekenes internett-terminaler. En undersøkelse som universitetet i Illinois i 2003 utførte blant 906 bibliotek, viste at 545 av dem hadde hatt besøk av FBI og blitt bedt om å gi fra seg utlånslistene. Halvparten av bibliotekarene overga seg frivillig. De fulgte også lovens ordre om ikke å røpe for utlånerne at de ble overvåket. Det er den regjering som innførte dette systemet, som nå skal sponse bibliotekvirksomheten i Stavanger.

Kommentarer:
Postet av: VamPus

Jeg har ikke noe i mot sponsing av biblioteker (vel.. faktisk mener jeg at utln av bker ikke er en offentlig oppgave, men ok) - men kan se at dette fort kan sl feil ut. P en annen side har jeg tiltro til at bibliotekarene har gangsyn nok til skille mellom propaganda og virkelighet. Burde biblioteker fre litteratur eller forfattere som er sponset av stater generelt? Kan ikke det ogs fre til en vridning?

03.03.2006 @ 09:54
URL: http://vampus.blogspot.com
Postet av: Kvinne i Kamp

N fr jeg vel haukene etter meg, men jeg tror faktisk at bibliotheket er p vei ut og ned og slutter eksistere innen 15 r.. Litt trist, men det er n det jeg tror. Sogar papiraviser fr frre og frre lesere. Alt foregr p net for tiden. Og hef tror de aller fleste fr tilgang p papirlesestoff enten ved kjpe selv eller gjennom skolen, om man er ung.Det jeg egentlig ville si, Knut Stian er to ting, som ikke har med bibliotheket gjre :-)kall meg treg, men frst n ser jeg at du har vrt rusmisbruker og har greid komme deg ut av dette. Ville bare si at det er HERLIG!! :-) Gratulerer med det!! S ville jeg legge inn en liten klage til deg. Hehe.. ikke vr redd. Intet alvorlig. Bare skulle jeg nske at du hadde et annet bilde, der man ser deg bedre! Husk ynene er sjelens speil. Her ser jeg ingen yne.. Ser "deg" ikke. Den utfordringen tar du vel p strak arm, vel??;-P Klem fra en Kvinne

03.03.2006 @ 12:04
Postet av: Knut Stian Olsen

VamPus: Det er vel kun Nationalbiblioteket som fr penger fra staten, mens resten av biblioteknorge fr pengene sine fra kommunen. Begge deler er s vidt meg bekjent uten fringer p hvilke bker de skal kjpe. Nr det gjelder den amerikanske "sponsingen" s gjelder dette kun amerikanske bker amerikanerne selv velger ut. Biblioteket str fritt til ta i mot eller ikke, men de fr ikke velge sine egne bker fra USA, kun velge blant de bkene den amerikanske ambassaden tilbyr dem.Kvinne i kamp: Curiosity killed the cat, men jeg tar utfordringen ja. I lpet av helga. For nr jeg gikk igjennom bildene mine s finner jeg faktisk kun ett av meg og det ligger ute n, mens jeg finner ca 400 av guttungen. Men i lpet av helga alts... ;O)

03.03.2006 @ 16:21
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no
Postet av: Kvinne i Kamp

Jaja, jeg fr se om jeg overlever helga, Knut Stian. ELler om jeg bare nesten overlever. Om sistnevnte, s vkner jeg nok til liv igjen, etter at jeg fr se kjekkasen TOI (deg p fransk) p bilde i bloggen. Jeg syns at din nydelige person burde komme bedre til uttrykk enn i det litt lunkne bilde du har nu ;-)Jeg mistenker nemlig at du er en kjekkas, jeg!! ;-) KiK

03.03.2006 @ 18:32

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/850144