Overbeskyttende barnepsykologer

"Veldig mange tiåringer kan klare seg alene, men det er ikke fordelaktig for dem. Barna har behov for å fortelle om dagen sin til noen, og veldig mange barn trenger mer voksenkontakt for å føle seg trygge", sier barnepsykolog og forfatter Berit Waal i følge VG i dag.

Jeg lurer da på når i all verden det er trygt å la barnet sitt få være litt for seg selv, når det er på tide å la barna bli litt selvstendige. Jeg husker godt fra min egen barndom, da var aldri mor eller far hjemme når jeg kom hjem fra skolen. Det var faktisk litt befriende å komme hjem og få litt tid helt alene før mor og far kom hjem fra jobb.

Vel, helt alene er nok ikke sant da, for jeg har jo ei søster også. Men jeg kan ikke si at det var noe som plaget meg at foreldrene mine ikke var hjemme når jeg kom hjem fra skolen. Barna av i dag blir så utrolig overbeskyttet og forstått ihjel av slike barnepsykologer som Waal. Nå er det barn i 10 års alderen hun gjerne vil overbeskytte, men hva blir det neste? 12 år? 15 år? eller kanskje 20?

Kommentarer:
Postet av: Merethe D.

Vel, jeg har 24 års erfaring som mor, og kan fortelle deg at det er forskjell på nå og da. Det var mange ting som var greit da du var liten og da jeg var det. Da jeg vokste opp, var det f eks helt i orden å denge ungene sine, det var forsåvidt ikke noe galt i å begå seksuelle overgrep heller, så lenge det ikke ble snakka om. Det gjør det ikke riktig, bare fordi det var greit den gangen. Den gangen satt gjerne mødre å amma nyfødte mens de dampa på sigaretten, det råder ikke så mye tvil om at det var ganske feilvurdert å gjøre det.Jeg vet ikke hvor mange 10 åringer med unntak av deg selv du har kjent. Det er en forskjell i det du sier og i det å la de klare seg alene. Det er en forskjell på å være "litt for seg selv" og å klare seg alene. Ingen 10 åringer klarer seg ikke helt alene, de klarer nok å være litt alene, men de er faktisk enda ganske små barn, og det er et stort ansvar å passe huset alene når man er bare 10 år. Jeg tror at unger i dag er mer ensomme enn noen unger før dem har vært jeg. Det burde kanskje være et lite hint om at de klarer seg for mye alene?

05.01.2006 @ 20:47
Postet av: Merethe D.

Og der snek det seg inn en liten leif, riktig formulering er selvsagt: "Ingen 10 åringer klarer seg helt alene", men det skjønte du kanskje. ;)

05.01.2006 @ 20:49
Postet av: Knut Stian Olsen

Nei ingen 10 åringer klarer seg helt alene, det var heller ikke poenget. Men at 10-åringer må ha en voksenkontakt hengende over seg døgnet rundt er heller ikke av det gode vil jeg hevde. Jeg er selv far, dog ikek til en 10-åring enda, men på ett eller annet tidspunkt må det da være lov å la barnet få lov til å være alene.Dessuten når det gjelder ensomhet, så er det ikke så veldig mange ukene siden at det ble presentert tall som sier at barn og unge i dag er mindre ensomme enn de var for bare 10 år siden...

05.01.2006 @ 21:51
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no
Postet av: Merethe D.

Jo, men Knut Stian; det er vel heller ingen som har snakket om "voksenkontakt hengende over seg hele døgnet", selv om det er langt å foretrekke framover å la et barn være alene det meste av døgnet. Om ensomheten er mindre i dag, så sier det vel bare det, og ingenting om hvor stor den var for 10 år siden. Nyansering - en fin ting.Det øyeblikket man skal bli forelder, må en bare akseptere at dette barnet må være ens fremste prioritet i mange, mange år framover. Trenger man å være fra barnet sitt så mye at det blir et problem for barnet, ja da har man bæsja på leggen det øyeblikket man valgte å bli forelder, eller hva?En ting er å la et barn være alene i noen få timer, kanskje 2-3, men ingen unger som er i denne aldersgruppen bør være alene f eks 6-8 timer, eller hva syns du? Ikke pokker om jeg ville latt min 10 åring være alene så lenge, da hadde jeg vel bare funnet minnene igjen av dette huset. Grøss. Om ett par år, tenker jeg, så kan hun være lengre alene, men dette må skje gradvis uten at man tar noen sjanser man kan komme til å angre på.Det er da piece of cake å finne noen å gjøre en liten avtale om litt tilsyn med? Have a good one!

06.01.2006 @ 08:13
URL: http://merethe2006.weblogg.no
Postet av: Knut Stian Olsen

Det har aldri vært snakk om 5 - 6 timer alene for barna, det som det er snakk om her og som står i artikkelen i VG er om man trenger SFO også for 10 åringer eller om de klarer å være alene hjemme de få timene etter skoletid og til foreldrene kommer hjem fra jobb.SFO er da, så vidt meg bekjent, ikke ment å vare til langt på kvelden, men er et tilbud til barn etter skoletid til foreldrene kommer hjem fra jobb. Jeg hadde heller ikke latt en 10 åring være hjemme alene i mange timer, men det har heller aldri vært noe tema...

06.01.2006 @ 09:28
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no
Postet av: Martin

En tiåring må da klare å være hjemme i et par timer før mor eller far kommer hjem?

06.01.2006 @ 21:22
URL: http://www.martindrange.abcblogg.no

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/566351