Mitt store forbilde

Denne muslimske jenta er den tøffeste personen jeg vet om. Hun heter Ayaan Hirsi Ali, muslim og somalisk innvandrer til Nederland, hun er parlamentspolitiker, filmskaper, forfatter og ikke minst ytringsfrihetsforkjemper og forkjemper for muslimske kvinners rettigheter. Hun var bl.a ansvarlig for idê og innhold i Theo van Goghs film "Submission".


null
(foto: Arne Ove Bergo)


Hun har nettopp vært her i landet for å promotere sin bok "Krev din rett", den boken er den neste jeg skal ha i bokhylla. I forbindelse med at hun promoterer denne boken intervjuet Dagsavisen henne, og jeg skal bringe noen utdrag fra dette intervjuet.

Om tegningene av Muhammed og publiseringen av disse sier hun: "Jeg støtter avistegnerne helt og holdent. Jeg skulle ønske George Orwell var i live, for han ville sagt at det er fullstendig irrelevant om en politiker sier at en tegning av Profeten er smakløs. Man skal ikke blande spørsmålet om smak inn i kravet til total ytringsfrihet"

"Jeg mener tegningene skal trykkes. Jeg mener at hvis man kompromisser med ytringsfriheten, vil man steg for steg komme dit hvor man lar seg sensurere, hvor man ikke tillates å si noe om Profeten, ikke gjennom tegninger, ikke gjennom filmer. Ytringsfriheten kan man ikke forhandle med"

"Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen er den eneste statslederen jeg vet om etter 2. verdenskrig, som har satt så klare grenser. Europeiske ledere har generelt gått til det skritt å beklage det hver gang det har vært forsøk på å kneble ytringsfriheten, gjennom diplomatiske forhandlinger som har vist at ytringsfriheten er noe som kan forhandles. Det er helt galt, for det kan den ikke"

Om "Submission" og at den ikke har blitt vist etter drapet sier  Hirsi Ali: "Etter at Theo van Gogh ble drept er ikke filmen blitt vist noe sted. Dette er en skam. Europeiske myndigheter, aviser og intellektuelle har med dette sendt en beskjed om at hvis muslimer lager så mye bråk de bare kan, så vil alt ordne seg. Alt jeg gjorde da vi lagde «Submission» var å åpne Koranen. Der fant jeg de relevante tekstene og tegnet dem på kvinners kropper. Majoriteten av muslimene som fornekter filmen «Submission», fornekter den på grunnlag av at den hellige teksten er blitt utsatt for blasfemi, men de fornekter ikke innholdet i tekstene, som sier at du kan slå kvinnen når du vil og ha sex med henne når du vil, enten hun vil eller ikke. Dette viser hvilket nivå sivilisasjonen i den muslimske verden ligger på i dag"

Ayaan Hirsi Ali er for meg et av verdens største forbilder. Hun har min fulle støtte i sin kamp for muslimske kvinners rettigheter og for ytringsfriheten. Hele intervjuet med Ayaan Hirsi Ali kan dere lese ved å følge denne linken.

Kommentarer:
Postet av: Martin

Vi trenger flere som henne og ikke minst Anders Fogh Rasmussen, som vet å sette grenser! Det er dumt at norske politikere ikke kan vise like sterk ryggrad.

05.02.2006 @ 09:18
URL: http://www.martindrange.abcblogg.no
Postet av: Trond

Anders Fogh Rasmussen er en stor tulling og har ikke bidratt til noe annet enn å gjøre vondt verre. Det at partiet hans heter det samme som mitt finner jeg som en stor fornærmelse.

05.02.2006 @ 22:26
URL: http://trond.weblogg.no/
Postet av: Knut Stian Olsen

Her er vi nok ganske uenig Trond, selv om vi tilhører samme parti.Anders Fogh Rasmussen er den eneste europeiske politikeren, i tillegg til Hirsi Ali, som har stått opp for ytringsfriheten...Denne saken gjelder ikke lenger Magazinet eller JP, den har blitt mye større, heldigvis vil jeg si.For debatten om ytringsfriheten som vi ser nå er svært viktig. At den startet på feil grunnlag med disse tegningene er nå underordnet...Jeg synes det er litt skuffende at ikke norske politikere, og da særlig Venstrepolitikere, ikke har gått ut å kommentert denne saken i det hele tatt. En sak som er så viktig også for de liberale verdiene, kanskje spesiellt for de liberale verdiene.Jeg har en følelse av at "de toneangivende norske mediene" og norske politikere går litt på akkord med ytringsfriheten, og er livredde for en konfrontasjon om et tema som er så uhyre viktige.Honnør til Stoltenbergs innlegg i Dagsavisen og Gahr Støres uttalelser til mediene de siste dagene, men skuffende taushet fra resten av det politiske Norge...

05.02.2006 @ 23:10
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no
Postet av: Trond

Å dømme Rssumsen på grunnlaget av denne ene saken mener jeg er feil. Fyren har sittet en del år som statsminister nå og dtee r verdt å se hvordan det danske samfunnet har endret seg i takt med hans hgeller lite innkludernde politikk. Morgenbladet hadde en fin artikkel om dette for noen uker siden som du burde ta an titt på.

05.02.2006 @ 23:24
URL: http://trond.weblogg.no/
Postet av: Knut Stian Olsen

Ja, jeg har lest den artikkelen, og jeg er ikke enig i Rasmussens politikk generelt... Bortsett fra hans forsvar for ytringsfriheten.Man behøver ikke å være enige i alt en person sier selv om man er enig i noe...

05.02.2006 @ 23:57
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no
Postet av: Trond

Da er jeg enig.Puh jeg ble nervøs en liten stund. Men jeg vet jo at du er god venstremann så jeg skulle vel egentlig ikke ha fryktet noe som helst.

06.02.2006 @ 01:46
URL: http://trond.weblogg.no/
Postet av: Knut Stian Olsen

Don't worry... ;O)

06.02.2006 @ 02:31
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no
Postet av: Kjell Karlsen

Om Ayaan Hirsi Ali og "Submission".Jeg er enig i Martins kommentar om Ayaan Hirsi Ali. Jeg er en (av de få?) som har sett filmen "Submission". For meg er det underlig at denne filmen ikke vakte større sinne blant muslimer enn de forholdsvis uskyldige tegningene i europeiske aviser. Filmen griper fatt i et par sentrale trekk ved Islam som absolutt bør debatteres: Menneskesynet generelt og kvinnesynet spesielt. Det er mulig at tegningene i Jylands-Posten var platte og lite intelligente, men likevel: De har satt søkelyset på en religion som absolutt bør kritiseres og reformeres. Jeg er ellers helt uenig med dem som hevder at man ikke skal kritisere andres religion og derved kanskje krenke enkeltes religiøse følelser. La oss dra parallellen til tidligere tiders religionskritikk i Europa: Hvor hadde vi befunnet oss åndelig og også vitenskaplig i denne verdensdelen hvis tidligere tiders rådende religøse "sannheter" ikke hadde blitt utfordret av kritikk ? Hva med Galilei? (som hevdet at Jorden ikke er universets sentrum). Hva med Darwins lære? Hvilken stilling hadde kvinner og homofile hatt? Med andre ord: Religionskritikk er nødvendig, og i våre dager er det særlig Islam som trenger å debatteres.Med vennlig og kristelig hilsenKjell Karlsen

09.02.2006 @ 01:00

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/700569