Barnemishandling i USA; del 4 + VamPus-hyling

Skal vi være rævslikkerene til et land som behandler sine barn på den måten USA gjør? Kan vi fortsette å stille oss bak det bedritne systemet i USA som fengsler 14-åringer på livstid?

Jeg har tidligere skrevet om USA's behandling av sine barn; her, her og her

Denne gangen er det en sak av alvorligere karakter enn det jeg har skrevet om tidligere. I dagens VG kan man lese om en 16 år gammel gutt som er dømt til livstid i fengsel for et drap på en bussjåfør. Drapet ble utført da gutten var 14 år og han har sittet fengslet siden den gang.

14 år gammel og resten av livet bak murene. Ingenting unnskylder handlingen, men likevel. 14 år og resten av livet i fengsel henger ikke på greip. Det er barnemishandling av groveste slag utført med loven i hånd i USA. Landet Støre og alle norske regjeringer slikker rasshølet til, med hederlig unntak av SV-politikere.

Min forakt for USA øker proporsjonalt med deres behandling av barn. Man kan mene mye og mangt om Irakkrigen, Guantanomo etc etc, men amerikanernes behandling av barn er i mine øyne mye verre enn alt det andre tilsammen.

Og nå synes jeg at jeg hører VamPus hyle i bakgrunnen: "Hva med Irans behandling av homofile etc etc hvorfor skriver du ikke noe om det?". Joda VamPus, Iran er ikke noe bedre enn USA det er helt riktig. Men, og det er viktig, USA er (i teorien) et land tuftet på rettferdighet og frihet og menneskelige ideer og rettigheter, det er ikke Iran.

Og ikke minst; er Iran et land USA liker å sammenligne seg med? Jeg tror ikke det, men likefult er Iran og USA nesten helt på linje når det gjelder deres behandling av barn. Faktisk så er USA verst i hele verden når det gjelder sin behandling av barn. I USA sitter over 2000 fengslet på livstid for forbrytelser begått før fylte 18 år, i resten av verden tilsammen er tallet 12...!

I tillegg er det kun 2 land som ikke har ratifisert FN's barnekonvensjon, nemlig USA og Somalia. "Land of the free"...? Ikke for barna ihvertfall...

Kommentarer:
Postet av: Palode

Viktig sak, som vi dessverre har hørt alt for lite om.Men hva er sjansen for at det blir "øvet internasjonalt press" på USA for å ratifisere barnekonvensjonen?

06.05.2006 @ 18:27
URL: http://palode.blogspot.com
Postet av: Knut Stian Olsen

Palode: Jeg har sendt mail til UD med spørsmål om Norge i det hele tatt tar opp denne saken i møte med amerikanske myndigheter og evt hvilket "press" norske myndigheter legger på amerikanerne. Jeg er spent på svaret...

06.05.2006 @ 20:00
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no
Postet av: saccarina

Det er ikke så ofte jeg er enig med deg i det du skriver, men dette er definitivt en av de gangene.Det forundrer meg at ikke amerikanerne ser at de behandler barna sine dårligere enn alle andre. For noen år siden leste jeg en artikkel (tror det var i Amnesty-avisa) om tilstandene i amerikanske ungdomsinstitusjoner, og det var skremmende lesning. Og der var det ikke engang fengsler det var snakk om, men "youth correctional facilities", altså et sted hvor ungdom kunne bli dømt til opphold for mindre alvorlige kriminelle forhold. Bare i California finnes det 8 slike, hver med flere hundre ungdommer på opphold. De blir ikke telt med i statistikken over ungdommer i fengsel, ettersom de er dømt som mindreårige i stedet for voksne.

06.05.2006 @ 20:23
URL: http://www.feitogferdig.blogspot.com/
Postet av: saccarina

Oops. Tastefeil.Det riktige tallet for California er 38.

06.05.2006 @ 20:27
URL: http://www.feitogferdig.blogspot.com/
Postet av: Knut Stian Olsen

Hyggelig at vi kan være enige om noe også Saccarina, selv om saken er tragisk :O)

06.05.2006 @ 20:44
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no
Postet av: Conad

Skremmende hvordan "frihetens fyrtårn" oppfører seg på mange områder. Helt enig med deg at dette er det groveste overtrampet USA gjør - og den øvrige verdens passivitet er også forferdelig. Uten å gjøre Kinas, Nord Koreas og Irans (for å nevne noen) forbrytelser mot egne innbyggere mindre må jeg si at vi har disse overgrepene i den frie verden føles værre, fordi forventningene er anderledes.Håper vi (dvs. både Norge og EU) kan presse på våre venner og viktigste allierte. Det er tross alt oss (om noen) som kan få gehør fra Amerikanske myndigheter. Det er også godt å se at du ikke er blind ovenfor USA. Altfor mange er enten for eller imot det Amerika står for uten å se at det er både mye bra og mye galt i det landet.

06.05.2006 @ 20:51
Postet av: Amos Keppler

Og når Vampus og alle de andre som prøver å avvæpne all denne svært så relevante kritikken i en mengde saker, så er det bare nettopp det: avvæpningsteknikker. En slik argumentasjon ser jeg på som direkte uærlig. Blir USAs talløse forbrytelser mot menneskeheten noe mindre fordi om Iran og andre gjør det samme?

06.05.2006 @ 21:33
URL: http://midnightfire.blogspot.com
Postet av: VamPus

Ser at du har oppdaget trikset for å få "mest lest" på bloggrevyen - nemlig putte VamPus-kritikk i overskriften. Nice.Jeg er uenig i at barn/ungdom under 18 skal bli dømt til livsstid, selv om det er for massedrap. Og nei, Irans politikk (offentlig hengning), er ikke relevant. Det som er litt relevant er at i motsetning til land som ratifiserer internasjonale avtaler og deretter driter i dem, så skriver USA stort sett kun under på ting som de aktivt jobber med å innføre. At det bare er Sudan og USA som ikke har underskrevet barnekonvensjonen - eller andre ting - synes jeg derfor er mindre relevant. Det samme er informasjonen om at det bare er 12 under 18 som er dømt til livsstid i resten av verden i all den tid at internasjonale org. blir nektet adgang til fengsler i de fleste diktaturer og at de samme diktaturene sjeldent gidder å ta seg bryderiet med å ta saken opp i deres versjon av et "rettssak", men like gjerne skyter folk på stedet.USA trenger ikke skrive under barnekonvensjonen, men revurdere deler av kriminalpolitikken/kriminalomsorgen - ikke bare for barn, men for alle. Og stenge Guantanamo. "Blir USAs talløse forbrytelser mot menneskeheten noe mindre fordi om Iran og andre gjør det samme?"Nei. Men å likestille et land der folk blir hengt offentlig for et godt ord, og et land som faktisk straffer overgriperne i f.eks. Abu Grahib finner jeg absurd. Forskjellen ligger ikke i å gjøre feil - det gjør alle - men hvordan feilen håndteres. Og der ligger USA lysår foran f.eks. Iran.

08.05.2006 @ 13:04
URL: http://vampus.blogspot.com
Postet av: Knut Stian Olsen

Jeg bruker det som er relevant for innholdet i overskriftene. Mest lest på bloggrevyen er ikke interessant i det hele tatt...

08.05.2006 @ 17:17
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/1234754