USA's hemmelige fengsler

Fra Dagsavisen: 05-08-2005

 

Holdt i hemmelig fengsel av USA

«Jeg holdt ikke ut lenger....selv hvis jeg var et dyr hadde jeg ikke holdt ut.» Slik beskriver Salah Nasser Salim 'Ali de 18 månedene han satt i det han beskriver som et underjordisk fengsel.

Amnesty International mener fortellingen til 27-åringen fra Yemen og en 37 år gammel landsmann er en liten del av et større bilde som viser hvordan USA transporterer fanger rundt til små hemmelige fengsler, for å kunne forhøre dem uten å følge internasjonale lover for behandling av fanger.

– Dette er det best dokumenterte eksempelet som viser en utvikling vi med bekymring har fulgt det siste året: Med det voldsomme fokuset på fangeleiren på Guantanamo klarer ikke amerikanerne å holde sine metoder hemmelige lenger. Så for å kunne forhøre terrormistenkte uten offentlig innsyn, transporteres fangene rundt til hemmelige mini-Guantanamoer, sier generalsekretær Petter Eide i Amnesty International Norge, til Dagsavisen.

Torturert

Salah Nasser Salim 'Ali og Muhammad Faraj Ahmed Bashmilah sitter fortsatt fengslet i Yemen, selv om myndighetene bekrefter at de ikke har noen grunn til å holde på dem: Fortsatt fengsling var en betingelse da de ble utlevert fra USA. Men Amnesty International har fått intervjue de to.

Salim 'Ali forteller at han bodde i Indonesias hovedstad Jakarta med sin kone da han ble anholdt av sivilkledd politi 19. august 2003. Han hevder han ble flydd til Jordan, der han ble forhørt og torturert i fire dager av jordanske etterforskere som beskyldte ham for å stå i ledtog med terrorister. Så ble han overlatt til amerikanske etterforskere, som holdt på ham uten tiltale i 18 måneder.

Bashmillah bodde også i Indonesia, men ble arrestert da han var på besøk hos sin syke mor i Jordan. Ingen av de to fangene vet hvor de ble holdt i de 18 månedene. Familiene deres fikk de ikke kontakte, heller ikke advokater eller representanter for det internasjonale Røde Kors.

Isolat

De to forteller at de først ble transportert til et fengsel mellom 3,5 og 4,5 timer med fly fra Jordan. Fengselet var gammeldags, med høye steinvegger. Etter 6-8 måneder i isolat der ble de flydd i tre timer til et nytt og mer moderne fengsel.

De ble flyttet med bind for øynene, men begge forteller at de måtte ned flere trapper for å komme inn i de små cellene, der de aldri så dagslys. Daglig ble de forhørt av fangvoktere med ansiktene tildekket. Vestlig musikk ble spilt i cellene på begge steder 24 timer i døgnet.

Amnestys Sharon Critoph, som intervjuet de to, sier behandlingen de fikk er et klart brudd på internasjonal lov. Amnesty krever at USA forteller alt om sine hemmelige fengsler. Michael Ratner fra den amerikanske gruppen Center for Constitutional Rights, sier rapporten er det første innblikket i en «underverden av fangehull av styrt av CIA».

Amerikanske myndigheter vil ikke kommentere rapporten, men CIA-sjefen Porter Goss vitnet nylig for senatet og avviste bruk av tortur som «uprofesjonelt og lite produktivt».

Storbritannia ba nylig USA om informasjon fra fanger forhørt i «spøkelsesfengsler» med metoder britene selv ikke kan bruke, noe som bekrefter at slike fengsler finnes, mener Amnesty.

Flåtebase

Det finnes likevel en rekke historier om folk som er arrestert og ført til hemmelige steder uten at familiene har visst noe. Det viste en rapport fra den amerikanske menneskerettighetsgruppen Human Rights First i fjor.

Den amerikanske flåtebasen Diego Garcia midt ute i Det indiske hav er et av stedene som oftest nevnes som et av USAs hemmelige interneringssteder. Kun militært personell har adgang til øya, som ligger 1.600 kilometer unna nærmeste kystlinje.

– Diego Garcia er et opplagt sted for et hemmelig fengsel. De vil ha et sted som er vanskelig å rømme fra, vanskelig å angripe, ikke synlig for nysgjerrige øyne og hvor det pågår mye annen aktivitet. Diego Garcia er ideelt, sier den amerikanske forsvarsanalytikeren John Pike til avisen Toronto Star.

Ifølge Human Rights First finnes lignende fengsler både i Jordan og i Pakistan, foruten de kjente fengslene i Afghanistan og Irak. Det er i tillegg kjent at USA har overlatt fanger til allierte land som er kjent for hardhendte forhørsmetoder. Ifølge New York Times har USA overlatt fanger til land som Egypt, Marokko, Pakistan, Usbekistan, Thailand, Malaysia og Indonesia – alle land som har praktisert tortur.

 

-------------

 

Denne informasjonen som Amnesty kommer med i sin rapport er desverre ikke så veldig overraskende eller sjokkerende.

USA fengsler sine egne barn (se mitt forrige innlegg) . De arresterer og torturerer personer som er mistenkte for terrorisme eller tilknytnig til sådane nettverk og skjuler dem så lenge dem vil i "gjemte fengsler" uten dom. Osv osv...

Fy f*** sier jeg... dra de lederne ned i møkka og spytt på dem, de fortjener ikke noe bedre.


Kommentarer:
Postet av: Mennesket

Det Amerikanske rettssystemet er så idiotisk at selv en idiot burde være i stand til å oppdage idiotien i det. Ingen tvil om det.God artikkel, og jeg må si meg enig i at slik nedverdigelse er grusomt å bevitne så vel som å lese om. Men, når det er sagt; må jeg også påpeke at den vanlige sivilist i vesten har en svært forstyrret oppfatning av hva krig virkelig innebærer, hvilket i grunn er ganske rart da vi gjennom hele historien har vært de fremste ekspertene rundt temaet. I krig er formålet å drepe motstanderen før han dreper deg. Enkelt og greit. Det er ikke noen forbannet fotballkamp der fair play blir belønnet osv... USA er utelukkende skyldig i å ha innsett dette, samt i å forholde seg til det. Og i langt større grad enn USA, er også motstanderen deres er skyldig i denne erkjennelsen. Grunnet sistenevntes klarsyn rundt temaet kombinert med de vestlige folkemassers fordømmelse og naivistiske benektelse av denne forferdelige sannheten, tror jeg USA til slutt vil tape og bli nødt til å forlate Irak uten egentlig å ha opprettet noe som helst foruten å gjøre Bush og co svært mye rikere.Jeg vil forsåvidt legge til at krig i enhver form og for enhver sak er i mot alt jeg står for. Jeg ønsker bare å si at det å kritisere måten man bekjemper en krig på i grunn er ganske selvmotsigende, da krig i seg selv er den mest inhumane form for handling noen kan innvolveres i og det å sette regler og normer for hvordan en krig skal utkjempes blir som å plassere et plaster på et avblåst hode. Så selv om jeg er stiller meg bak enhver kritikk av selve konseptet "krig," mener jeg kritikker bør fokuseres rundt dette snarere enn hva de innvolverte partene gjør for å sikre deres egne soldaters sikkerhet. En generals lojalitet skal ligge hos soldatene han tjener. Alt annet bør derfor stilles i annen rekke, inkludert utenforståendes meninger om hva som er moralskt forsvarlig eller ikke på et sted der moral er en luksus man ikke kan tillate seg.Kort sagt:Selv om krig er den verste av menneskets sysler, så er den desverre en del av vår samtid. Og vi, uansett hvor gode intensjoner vi måtte ha; vil gjøre lurt i å forholde oss til den som nøyeaktig det den er: Grusom!Når det gjelder det å dra lederne ned i møkka og spytte på dem, så skal jeg gladelig gjøre det og mere til dersom jeg får sjansen. Våre ledere har mye å svare for, men det har vi alle. En leder er ingenting uten et folk, og "folket" er oss alle. Med dette i bakhodet, burde vi kanskje spytte i motvind såvel som medvind; da vi faktisk når som helst kan fjerne dem utnytter vår eksistens og leder oss inn i nød.

07.08.2005 @ 06:01
URL: http://mennesket.blogspot.com
Postet av: Mennesket

Forresten...Bare stryk den kommentaren...Enhver kritikk mot nedverdigelse og frihetsberøvelse av mine medmennesker er ønsket velkommen fra min side... Burde ikke innvolvert meg med annet enn berømmelser ovenfor denne artikkelen. Krig, og alt det medfører; er grusomt og må motarbeides på alle fronter og med alle rasjonelle midler. Det er bare spesielt smertefullt for meg å se en nasjon som USA, hvis innflytelse på vår kultur og bidrag til vårt levesett er såpass omfattende som det er; gå baklengs inn i fordums galskap fremfor å føre an mot en tryggere, mer tollerant og klarsynt fremtid. De siste fire linjene i min forrige kommentar, står jeg imidlertid for. Å utelukkende skylde på dårlig og korrupt lederskap er å umyndiggjøre ens eget ansvar. Det er tross alt folk selv som velger sine ledere, og all makt som gis kan også tas.

07.08.2005 @ 06:37
URL: http://mennesket.blogspot.com

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/164814