Anonymitet og personsjikane i blogger

Fra Dagbladets nettmagasin i dag er det en bra artikkel som heter "Jeg er ikke rasist, men..." Og i den artikkelen vil jeg trekke frem en påstand fremsatt av Randi Gressgård ved Universitetet i Stavanger. Hun sier følgende: "Jeg har lagt merke til at på en del blogger skrives det anonymt. De som mener at de er sensurert og er kritiske til muslimer, står ikke fram med navnet sitt en gang. De kan komme med ekstreme påstander uten å stå til rette for det. Før vi kan diskutere må de i hvert fall gi seg til kjenne. På den måten kan vi få en etterrettelig debatt".

- Jeg kan ikke annet enn å si meg enig i den påstanden. Jeg mener at det å diskutere anonymt med en eller annen meningsmotstander blir litt vanskelig og urimelig. Desverre er det slik at en del personer som kommer med kommentarer i blogger velger å gjøre dette anonymt eller med oppdiktede og fiktive navn osv. Det kan virke som om de er redd for represalier på en eller annen måte.
- Slik burde det ikke være og jeg tror ikke at det er slik heller. Jeg mener at en rederlig debatt er udelt positivt uansett hva mine meningsmotstandere måtte ha av meninger om temaet som debatteres. Men det er ofte slik, har jeg bitt meg merke i, at de som kommer med anonyme uttalelser også ofte er de som kommer med sterke sjikanerende ytringer om debattmotstanderne, desverre.
- Det er feigt og dumt. Personsjikane hører ikke hjemme i en god debatt og hvis man ikke klarer å fremme sine egne synspunkter uten å angripe sine motstandere, ja så bør man kanskje ikke si noe i det hele tatt. En som kommer med personsjikane har jo da allerede tapt diskusjonen. Og man fremmer ikke sine egne synspunkter ved å sjikanere andre, men ved å fremme konstruktiv og saklig debatt.
- Jeg håper alle vil lese den artikkelen i Dagbladet som jeg har linket til og at vi også i fremtiden vil ha en god og velformulerende debatt her i denne bloggen (selv om det har vært noen få unntak) og i alle andre blogger...

Kommentarer:
Postet av: svein harald hellstrøm

veit ikke om det er riktig av meg og svare på blogger siden jeg ikke har noen selv men gjør det alikevell... må si knut har et kjempe poeng her.. de som skriver anonymt er noen feiginger som heller burde holdt kjeft...bra blogg knut

07.09.2005 @ 22:36
Postet av: Knut Stian Olsen

Alle, også ikke bloggere er velkomne med sine synspunkter... ;)

07.09.2005 @ 22:37
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no
Postet av: tone-marie olsen

må si meg enig med bror der,dem som ikke er såppas at dem ikke kan vise sitt sanne jeg,er rett og slett litt feige,etter min mening,ihvertfall da dem kommer med personsjikanering til den som "eier" bloggen..

08.09.2005 @ 00:47
URL: http://dyrevenn.weblogg.no
Postet av: Harald, Oslo

Ja, vi er feige :)Men for meg er ikke anonymitet så farlig, men jeg syns det er et kjempepoeng at ikke folk skal kunne søke på navnet mitt med google og finne bloggen min.Det er først og fremst pga. at jeg jobber i staten, og det å være på høyresida i politikken er ikke oppfattet udelt positivt her (for å si det mildt). Også i forhold til fremtidige arbeidsgivere. Jeg er ikke politisk aktiv i dagliglivet, så jeg ser ingen grunn til å sette meg laglig til for hogg.

08.09.2005 @ 14:45
URL: http://blogg.feilinformert.net/
Postet av: Knut Stian Olsen

Det var nok ikke akkurat den type anonymitet jeg mente. Jeg ser kanskje at jeg uttalte meg litt upresist. Det er en ganske stor forskjell på de som er anonyme av de grunner du beskriver og de som er anonyme kun for å drive personsjikane mm... Selv om disse grensene nok kan ha sine betydlige gråsoner også

08.09.2005 @ 14:59
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no
Postet av: Harald, Oslo

Vel, såklart. Jeg prøver å være snill og kun sjikanere de som spør om det selv :D (les: hallgeir langeland & co).Jeg følte meg ikke at kritikken her rammet meg spesielt, men tenkte det var greit å klargjøre litt.

08.09.2005 @ 20:13
URL: http://blogg.feilinformert.net/
Postet av: Tor Andre

Så lenge den som er anonym har en identitet på nettet med egen blogg og flere innlegge, synes jeg det er helt greit. En person uten navn som slenger en drittkladd av en kommentar i et enkeltstående innlegg er det bare å overse. Kontinuitet er det som skaper en personlighet det er interessant å diskutere med.Fjordmann, er et eksempel i denne kategorien. Han har et interessant prosjekt. Selv om jeg er grunnleggende uenig med han og synes bloggen hans kan bli temmelig ensformig, så er han en debattant som jeg gjerne vil ha i bloggosfæren.

11.09.2005 @ 01:40
URL: http://www.typiskta.com
Postet av: Knut Stian Olsen

Der er vi helt på linje Tor Andre, selv om du skriver det mye bedre enn det jeg gjorde i innlegget mitt...

11.09.2005 @ 01:56
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/215740