WTO og norsk landbruk

- Det er spennende tider norsk landbruk går i møte under de pågående WTO-forhandlingene. Landbruksæringen risikerer å tape milliarder på opptil 50 prosent lavere tollsatser fra mateksporterende u-land.

- Det betyr at norske bønder vil få store utfordringer for å bevare norsk landbruk slik vi kjenner det, siden u-landenes bønder klarer å produsere matvarene til en mye lavere pris enn det norske bønder klarer.

- Dette møter selvsagt sterk motstand hos bondeorganisasjonene og ikke minst Senterpartiet her til lands. For dette kommer til å svi og det noe veldig også.

- Men hvor brutalt det enn måtte gå utover norsk landbruk så mener jeg at det problemet egentlig burde stille i andre rekke. Det handler her ikke om norske bønders rett til å drive et fordyrende landbruk for oss konsumenter, men om å stille oss solidariske med de fattige landene i verden og åpne våre markeder for deres produkter slik at de har en mulighet til å komme seg ut av den fattigdomsknipa de er i.

- Vi, som en rik nasjon, har råd til å la vårt landbruk blø litt for å bedre livene til fattige mennesker i andre land. De kan ikke fortsette å leve av nødhjelp (les. sosialhjelp) og dyre lån fra de rike landene, men trenger å komme seg ut av fattigdom ved å få lov til å selge sine varer i våre butikker.

- Jeg har hele tiden ment at de høye norske tollbarrierene er meget usolidariske med de fattige landene og nå ser det ut til at det endelig kan bli en slutt på disse, selv om det vil koste norske bønder dyrt.

- Men det har Norge råd til...

Kommentarer:
Postet av: Knut Sparhell

Norske bnder br ikke vre mer verneverdige enn norske industriarbeidere. Bde norsk landbruk (og norsk industri) kan leve videre, men omstillingene til et globalt marked m g sin gang. All toll er diskriminering og rammer dessuten forbrukeren i toll-landet og produsenten i fremmed-landet.Vrt fortinn i verden er kunnskap, ikke billig produksjonsarbeidskraft. Det er p kunnskap (utdannelse) vi m satse. Dette gjelder ogs landbruket. Antall bnder er uinteressant i seg selv.

09.10.2005 @ 07:04
URL: http://www.sparhell.no/knut/log/
Postet av: Mediekritiker

Du sier at "Vi, som en rik nasjon, har rd til la vrt landbruk bl litt for bedre livene til fattige mennesker i andre land."Unnskyld meg: I dag har vi NULL TOLL p import fra de fattigste landene, men HY TOLL p import fra rike I-land. Vi forskjellsbehandler alts U-landene positivt.Til tross for dette kommer det aller meste av matimporten fra EU og USA... en allmen tollreduksjon i trd med det som antydes fra WTO-forhandlingene vil jo faktisk pne det norske markedet for rike I-land, ikke for U-landene, og svekke U-landenes konkurransedyktighet i forhold til I-landene... Jeg er helt enig i at handel er et av tiltakene som trengs for bekjempe fattigdom, men lsningen er ikke FRI handel men RETTFERDIG handel.

09.10.2005 @ 20:24
Postet av: Knut Stian Olsen

Mediekritiker:Vi har IKKE fri import fra u-land nr det gjelder matvarer som jo er s si det eneste u-landene produserer. Hvis jeg tar feil p det er det fint om du kan dokumentere det...

09.10.2005 @ 20:46
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no
Postet av: October

Det stemmer at vi har svrt f handelshindre p mat fra de fattigste landene, MUL-landene.Dette er faktisk et svrt betydningsfullt element, fordi man uten dette i minnet, kan argumentere for en politikk som gir negative effekter for MUL-landene.Hva skjer dersom Norge pner for full frihandel, dvs ingen tollbarriere?For det frste m dette vre noe vi gjr sammen med andre rike land, i motsatt fall vil gjennomsubsidierte varer fra spesielt EU ta markedsandelen fra norske bnder. Men anta at hele den rike verden gjr dette.Norsk landbruk vil mte stor konkurranse, og miste mange arbeidsplasser direkte og indirekte tilknyttet landbruket. For det andre vil en del av gevinsten ogs komme fra EU som flge av lavere transaksjonskostnader derfra. Men ogs EU-landbruket vil tape betydelig.Vinnerne blir mellominntektsland som Brasil og Argentina, som har en brukbar infrastruktur, brukbar tilgang p investeringskapital og et lavt kostnadsniv.De fattigste landene vil kunne tape. Selv uten tollbarrierer klarer de s vidt eksportere forholdsvis beskjedne mengder til vesten. (Noe kan tilskrives markedsforhold og ikke kostnadsforhold, jeg har tidligere referert til muligheter for markedsfring og merkevarebygging).Problemet deres er at deres mulighet til selge i alle fall litt til det vestlige markedet fort kan undergraves av at man, ved full nedbygging av tollmurer, vil bli konkurrert ut av mer effektive mellomrikeland. De fattigste landene kan alts tape, fordi de har drligere infrastruktur, drlige tilgang til investeringsmidler som kan bidra til kt effektivitet o.l.Med dette i minnet s blir argumentasjonen om at tollmurer dreper fattige bnder i Afrika noe mer diffus, og langt fra veldig slagkraftig.

11.10.2005 @ 14:16
URL: http://october.motime.com
Postet av: Knut Stian Olsen

October:Takk for litt mer info om MUL-landene. Det er selvsagt svrt viktig at dette ogs settes p dagsorden under de pgende WTO-forhandlingene og det hper jeg de gjr. Det skal bli spennende se resultatet av de forhandlingene.Forvrig s er min mening med dette innlegget sette skelys p at vi ikke skal sette norsk landbruks srinteresser foran fattige bnder i u-landene.

11.10.2005 @ 20:30
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no
Postet av: October

Jeg vil heller ikke sette norske bnder fremfor fattigdomsbekjempelse i de fattigste landene.Men det er defintivit betimelig spr seg selv hvor selvutslettende politikk vi br fre, nr gevinsten ikke engang tilfaller de fattigste landene. Skal vi ofre oss for de mellomrike landene, for europeiske bnder o.l.? Det er det grunn til tenke over.Og jeg skal innrmme at jeg gjerne burde lest mere analyser om dette feltet. Men det burde ogs mange de som roper om bde full- og ingen frihandel.

11.10.2005 @ 23:26
URL: http://october.motime.com
Postet av: Knut Stian Olsen

Burde ha studert mer analyser selv jeg:)

12.10.2005 @ 00:10
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/278930