Norge ga atomteknologi til India

Det var ikke bare Israel som nøt godt av den atomteknologien som Norge satt på tidlig på 50-tallet. Også India fikk del i denne teknologien av norske myndigheter.

Det gikk ikke frem av programmet på NRK i går, men Brennpunktredaksjonen skriver på nettsidene sine: "Brev fra Gunnar Randers til sjefen for det indiske atomprogrammet Homi Bhabha. Dette dokumentet viser at Norge så tidlig som i 1953 sendte fulle tegninger av et såkalt "Solvent extraction apparatus" til India. Dette apparatet er selve hjertet i en fabrikk som lager plutonium – som er sprengmateriale i en atombombe. På dette tidspunktet var slik teknologi strengt hemmelig i de landene som kjente den – for å hindre spredning av atomvåpen. Unntaket var Norge. Sannsynligvis har denne teknologien fra Norge satt India i stand til å begynne produksjon og testing av plutonium flere år tidligere enn de ellers ville ha klart."


Selv om Norge ikke solgte tungtvann til India, så fikk altså India detaljerte opplysninger om hvordan man lager plutonium og India har som kjent atomvåpen i dag.

Når det gjelder Israel og salget av tungtvann og utstyr til dem så vil den arabiske liga at IAEA gransker Norges rolle ved salget av tungtvann og utstyr til Israel og det håper jeg IAEA vil gjøre. Amre Moussa i den arabiske liga sier til Brennpunkt: "Det er på tide at Norge tar ansvar for det landet gjorde for 50 år sidan. For følgene av det lever vi med i dag."

Vi kan ikke fortsette å late som om fortiden ikke eksisterer. Det er på tiide å få hodet opp av sanden og la verden få vite hva som faktisk skjedde for 50 år siden. Nettopp det at det er så lenge siden er også en grunn til at det burde belyses nå.

Dette er en svært viktig sak å få frem alle fakta om og det er påfallende hvor tause regjeringen med Stoltenberg og Gahr-Støre i spissen er. UD har til og med hemmeligstemplet brevet som den arabiske liga har sendt til IAEA og Norge, selv om den er offentlig fra IAEAs side i følge Brennpunkt.

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/470035