Sitater og kommentarer til statsministerduellen på NRK

Her skal jeg komme med noen sitater fra NRK's statsministerdebatt og mine egne kommentarer til det. Sitatene er hentet fra NRK's nettsider og jeg vet derfor ikke om de er ordrett riktige siden jeg ikke så den debatten selv. Men så mye feil kan det vel ikke være. Jeg regner med at det blir rettet opp av mine lesere hvis det er feil i så fall...

---

Jens Stoltenber (Ap) åpner med å si: "Hvis vi vinner valget, er Kjell Magne Bondeviks dager talte. Vi har jobbet i fire år for en ny regjering der jeg er sjef. Men hvis de borgerlige vinner valget, er det egentlig mer forvirring nå enn noen gang. Det er fem dager igjen til valget, og fremdeles har ikke de borgerlige svart på hvem som blir statsminister hvis de vinner"

- Er det bare meg, eller har ikke Stoltenberg fått med seg at han faktisk er i en "statsministerdebatt"? I en statsministerdebatt er det gjerne statsministerkandidatene som stiller. Det er jo innlysende for de aller fleste her i landet at det er Kjell Magne Bondevik som er statsministerkandidaten for en videre samarbeidsregjering. Selv om Frp og Carl I. Hagen sier noe annet. Stoltenberg forsøker her selvsagt desperat å skape en slags forvirring om statsministerposten på borgerlig side som egentlig ikke eksisterer (jeg mistenker at det er Stoltenberg selv som er en smule forvirret jeg).
- Frp vil nok ikke felle regjeringa om det blir borgerlig flertall, det er jeg ganske sikker på. Men vite kan man aldri med det partiet da. Spennende og interessant blir det å se ihvertfall. Jeg tror det blir slik (hvis jeg skal spå utfall) ved et borgerlig flertall at Frp vil få gjennomslag for så mange av sine hjertesaker under budsjettforhandlingene at de derfor bestemmer seg for ikke å felle regjeringa. Bondevik vil tviholde på stolen sin og gi store innrømmelser til Frp.
- Stoltenberg nevner en annen ting i dette sitatet som det er verdt å bite seg merke i. Han sa at han hadde jobbet i fire år for å bli regjeringssjef, men har altså vært med på budsjettforlik med den sittende regjeringen to ganger i løpet av de fire årene. Det er jo da å undergrave sin egen stilling det. Hvis han ikke hadde blitt med på disse forlikene ville nemlig Arbeiderpartiet stått mye, mye sterkere i denne valgkampen.

---

Neste uttalelse kommer fra Kjell Magne Bondevik (KrF): "I dag la FN fram sin rapport som viste at Norge er verdens beste land å bo i. Det er ikke jeg så opptatt av. Jeg er mye mer opptatt av de landene som er på bunnen av lista. Blant de 30 nederste land er det 28 afrikanske. Det er dette jeg er opptatt av at vi skal være med å forandre på. Derfor skal vi bruke en milliard mer på kampen mot fattigdom internasjonalt, sa Bondevik."

- For det første så sier Bondevik her rett (uten egentlig å si det) ut at han ikke er så veldig opptatt av at Norge er på topp på lista. Det har jeg visst lenge, at han ikke bryr seg noe særlig om de fattige her i landet som ikke ser noe til den topplasseringen altså. Det er nesten som de tre apene som sitter ved siden av hverandre hvor den ene apen ikke vil se og den andre apen ikke vil høre og den tredje ikke vil vite.
- Om bare Bondevik ville være så snill å bruke 1 milliard kroner også på de fattige i hans eget hjemland så hadde det kanskje vært noe. Vi fikk for noen år siden en "eldremilliard" (husker ikke fra hvilken regjering) for å hjelpe minstepensjonistene. Nå trenger vi en fattigdomsmilliard for å hjelpe de fattige her i landet.

Videre sier Stoltenberg om det samme temaet: "Jeg gjør meg de samme tanker som Bondevik. Vi må gjøre mer for å bekjempe fattigdommen internasjonalt. Når det gjelder Norge, så understreker FN i sin rapport at verken jeg eller Bondevik kan skryte av å ha noe å gjøre med det. I stedet er det alt som har blitt bygd opp over mange tiår. Men FN skryter av den norske sosialdemokratiske modellen. Og jeg sier ikke at dere vil rasere denne, men dere endrer kursen på dette med privatisering av en rekke offentlige tjenester."

- Det var da en svært så generøs uttalelse fra Stoltenberg må jeg si, om at Bondevik ikke vil rasere den sosialdemokratiske modellen. Uventet og ikke desto mindre snakker han ikke helt sant. Arbeiderpartiet kaller den regjeringen som sitter nå "kaoskameratene" og at det vil bli mer forvirring enn noen gang om de borgerlige får fortsette, så denne uttalelsen tar jeg med en stoooor klype salt.
- Men for å si noe om den "sosialdemokratiske modellen" så er det en modell som så å si alltid har gitt oss en høy rente og høye offentlige utgifter her i landet fordi de offentlige utgiftspostene er så gjennombyråkratiserte og tungrodde at den kveler staten sitt handlingsrom innenfor en ansvarlig økonomisk politikk. Selv om mange tjenester som tidligere var offentlige, nå er privatisert så er de også effektivisert og blitt billigere å drive og det sparer det offentlige for store utgifter.
- Selvsagt sier den rød-grønne siden at alt har blitt så mye verre med privatisering og at de ikke vil ha "bestemor ut på anbud" osv. Men jeg husker da meget godt at det også under tidligere Arbeiderpartistyre her i landet var klager på eldreomsorg, på skoler, på barnehager, på kollektivtrafikk, på høye avgifter, på fattigdomsproblematikken osv osv.
- Ikke det at jeg mener det er blitt så mye bedre for brukerne i dag, men det har da ihvertfall blitt mindre byråkrati og mindre tungrodde systemer. Og det har nok heller ikke blitt noe særlig verre enn det var. Det er bare ren skremselspropaganda fra den rød-grønne siden.

---

Siste sitat jeg skal ta for meg kommer fra Bondevik og går i all hovedsak ut på den samme problematikken som foregående sitat: "Jeg går konstant med det hvite armbåndet som symboliserer kampen mot fattigdom. Jeg vet ikke om du gjør det, men du skulle gjøre det for å minne folk om at det er kampen mot internasjonal fattigdom som er kampsak nummer en."

- Igjen så gjelder dette altså kampen mot fattigdom. Jeg er faktisk enig i at vi bør gjøre mer for å bekjempe fattigdom i verden, men vi må også feie for vår egen dør Det går an å ha to tanker i hodet samtidig, selv for en statsminister.
- For Bondevik sin del så gjelder det samme prinsippet med apene her; "vil ikke se, vil ikke høre, vil ikke vite" om det som skjer med de fattige på hjemmebane. Jeg har i et tidligere innlegg beskrevet bostøtten her i landet som ikke akkurat er noe å skryte av. Det kan dere lese om her!

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/216182