Utflagging av Freia er positivt

I dag bestemte Kraft General Foods, som eier Freia sjokoladefabrikk, å flytte deler av produksjonen til en fabrikk i Litauen. Dette blir selvsagt møtt med skuffelse fra de ansattes side og jeg venter nå bare på politikernes indignasjon over at det ikke finnes verktøy i kassa for å hindre denne og andre utflagginger til såkalte lavkostland.

Men la oss se litt større på det. En slik utflagging er selvsagt trist for de det rammer, men for det landet denne utflaggingen skjer til er det svært viktig. Det betyr altså at det er en litt avansert form for "nødhjelp" når Kraft General Foods nå besluttet å flytte deler av produksjonen til Litauen. Det skaper jobber og er dermed med på å øke levestandarden i de landene som produksjonen flyttes til.

Nå tror ikke jeg at "nødhjelp" er Krafts intensjon med flyttingen av produksjonen, men det er en positiv bieffekt. Det er også en "nødhjelp" som er atskillig mer effektiv enn å bare pøse rene penger inn i landet.

Man snakker så mye om at det kun er kapitalkreftene som styrer og at kravet om mer lønnsomhet er den viktigste, om ikke eneste, årsaken til utflaggingen. Det er sikkert helt riktig, men vi ser altså at det i tillegg gir en meget positiv bieffekt i de landene det utflagges til. Det må vi ikke glemme i solidaritetens tidsalder...

Kommentarer:
Postet av: Andreas

Solidaritet?Er det solidarisk ta fra folk i Norge levebrdet for gi det til folk Litauen?Grunnen til at kraft foods gjr dette er ene og alene for tjene mer penger.Hvordan kan de tjene mer penger, jo lnningene i Litauen er lavere enn i Norge eller med andre ord arbeiderne fr mindre av merverdien de produserer.Resultatet er uansett: arbeidslsheten flyttes fra Litauen til Norge, arbeiderklassen blir p globaltplan mer utnyttet og det blir mer forurensning (transport av sjokolade fra Litauen til Norge).Nei jeg fler for sitere MarxProletarer i alle land foren eder!

08.12.2005 @ 16:56
URL: http://erbest.com
Postet av: Andreas

Foresten vil de endre slagord n?"Et lite stykke Litauen" klinger kansje ikke like godt p melkesjokoladen?

08.12.2005 @ 16:57
URL: http://erbest.com
Postet av: Knut Stian Olsen

hehe men det smaker sikkert godt uansett...Poenget med innlegget var gjre folk bevisst p at det ikke bare handler om menneskene i Norge, men at det faktisk bidrar til en positiv utvikling i Litauen...Nr du siterer Marx s tviler jeg serkt p at proletarer i Litauen vil forene seg med de norske for hindre tilfrsel av nye jobber som er srt trengt i Litauen...

08.12.2005 @ 17:15
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no
Postet av: Andreas

Nei sannsynligheten for det n er liten, men bare ved organisering kan arbeiderklassen vinne, sm og store slag mot eierklassen. Bare ved organisering p tvers av landegrenser kna man sloss mot den globaliserte eierklassenHavnearbeiderne har i mange r vrt godt organisert p tvers an landegrenser de er et eksempel til etterflgelse for andre :)

08.12.2005 @ 18:07
URL: http://erbest.com
Postet av: kynikeren

Det er et godt poeng du har, Knut Stian. Var ikke solidaritet ment til vre internasjonal? - I dag stopper den penbart ved Svinesund.

08.12.2005 @ 20:25
URL: http://www.kynikeren.com

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/475290