Utflagging av Freia er positivt

I dag bestemte Kraft General Foods, som eier Freia sjokoladefabrikk, å flytte deler av produksjonen til en fabrikk i Litauen. Dette blir selvsagt møtt med skuffelse fra de ansattes side og jeg venter nå bare på politikernes indignasjon over at det ikke finnes verktøy i kassa for å hindre denne og andre utflagginger til såkalte lavkostland.

Men la oss se litt større på det. En slik utflagging er selvsagt trist for de det rammer, men for det landet denne utflaggingen skjer til er det svært viktig. Det betyr altså at det er en litt avansert form for "nødhjelp" når Kraft General Foods nå besluttet å flytte deler av produksjonen til Litauen. Det skaper jobber og er dermed med på å øke levestandarden i de landene som produksjonen flyttes til.

Nå tror ikke jeg at "nødhjelp" er Krafts intensjon med flyttingen av produksjonen, men det er en positiv bieffekt. Det er også en "nødhjelp" som er atskillig mer effektiv enn å bare pøse rene penger inn i landet.

Man snakker så mye om at det kun er kapitalkreftene som styrer og at kravet om mer lønnsomhet er den viktigste, om ikke eneste, årsaken til utflaggingen. Det er sikkert helt riktig, men vi ser altså at det i tillegg gir en meget positiv bieffekt i de landene det utflagges til. Det må vi ikke glemme i solidaritetens tidsalder...

Kommentarer:
Postet av: Andreas

Solidaritet?Er det solidarisk å ta fra folk i Norge levebrødet for å gi det til folk Litauen?Grunnen til at kraft foods gjør dette er ene og alene for å tjene mer penger.Hvordan kan de tjene mer penger, jo lønningene i Litauen er lavere enn i Norge eller med andre ord arbeiderne får mindre av merverdien de produserer.Resultatet er uansett: arbeidsløsheten flyttes fra Litauen til Norge, arbeiderklassen blir på globaltplan mer utnyttet og det blir mer forurensning (transport av sjokolade fra Litauen til Norge).Nei jeg føler for å sitere MarxProletarer i alle land foren eder!

08.12.2005 @ 16:56
URL: http://erbest.com
Postet av: Andreas

Foresten vil de endre slagord nå?"Et lite stykke Litauen" klinger kansje ikke like godt på melkesjokoladen?

08.12.2005 @ 16:57
URL: http://erbest.com
Postet av: Knut Stian Olsen

hehe men det smaker sikkert godt uansett...Poenget med innlegget var å gjøre folk bevisst på at det ikke bare handler om menneskene i Norge, men at det faktisk bidrar til en positiv utvikling i Litauen...Når du siterer Marx så tviler jeg serkt på at proletarer i Litauen vil forene seg med de norske for å hindre tilførsel av nye jobber som er sårt trengt i Litauen...

08.12.2005 @ 17:15
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no
Postet av: Andreas

Nei sannsynligheten for det nå er liten, men bare ved organisering kan arbeiderklassen vinne, små og store slag mot eierklassen. Bare ved organisering på tvers av landegrenser kna man sloss mot den globaliserte eierklassenHavnearbeiderne har i mange år vært godt organisert på tvers an landegrenser de er et eksempel til etterfølgelse for andre :)

08.12.2005 @ 18:07
URL: http://erbest.com
Postet av: kynikeren

Det er et godt poeng du har, Knut Stian. Var ikke solidaritet ment til å være internasjonal? - I dag stopper den åpenbart ved Svinesund.

08.12.2005 @ 20:25
URL: http://www.kynikeren.com

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/475290