Krakk i boligmarkedet

Det britiske magasinet "The Economist" spår at det europeiske boligmarkedet snart vil synke som en stein og direktøren for kredittilsynet, Bjørn Skogstad Aamo, støtter påstanden. Han sier at den sterke økningen i boligprisene og husholdningenes økte gjeld vil føre oss til et punkt der det må komme en korreksjon og hvor boligprisene faller. Han tror at korreksjonen vil komme om en to til fire år. Boligprisene falt kraftig i 1988 og han utelukker ikke at det kan skje igjen!

 

Jeg personlig må si at jeg håper det kommer et slikt kraftig prisfall i løpet av denne tiden som Aamo spår! Det hadde passet min økonomi perfekt da jeg har satt mål av meg å kjøpe egen bolig innen fem år. Og det er ikke bare meg det vil bli lettere for på boligmarkedet om så skulle skje. Alle førstegangskjøpere (ungdom etc) som skal inn på boligmarkedet da vil få det litt lettere. Terskelen vil bli litt lavere, heldigvis!

På den annen side vil mange kanskje begynne å slite med å betjene boliglånene sine ettersom renta da antakelig vil stige, men jeg har ikke noe særlig medfølelse med de som da vil slite. Det er en situasjon som de aller fleste har kommet i (nesten) helt selvforskyldt. Alt for mange husstander i Norge i dag har faktisk lånt mye mer enn dem klarer å betjene ved en renteøkning og det er utrolig naivt å gamble med hus og hjem på den måten!

Jeg håper selvsagt ikke at renta skal stige for å gjøre det vanskelig for folk, men man burde tatt hensyn til at renta etter all sannsynlighet vil stige i løpet av låneperioden. Og ihvertfall burde bankene gi informasjon om det. Jeg mistenker at ikke alle låneselgerne i bankene har vært like åpne og ærlige om dette...

 

kilde: http://www.nrk.no/nyheter/okonomi/4953739.html


Kommentarer:
Postet av: tone-marie olsen

vel vel,der må jeg nok si meg uenig med deg.. du mener at folk som har innvestert i egen bolig har godt av å slite med høye renter om en to-fire års tid.. det er vel ingen som har godt a det??som enslig nylig bolig eier er jeg faktisk stolt a å eie mitt eget hus,sjøl om det ikke er a de største husa her i landet,og om jeg kommer til og slite med denna høye renta om noen år,så sliter jeg ihvertfall for noe som er mitt.. du sier at mange vil komme til å slite pga høy rente og at det er sjølforskyldt,,det er vel ikke akkurat noe vi har planlagt på forhånd,høy eller lave renter kan ikke vi boligkjøpere forutse,det er en måte og gamble på,sjøl om mange tar seg vann over hodet med høye boliglån,så er det tross alt bedre og eie sitt eget enn å kaste penga ut av vindu til glupske utleiere..så da olsen,mener og håper du at vi ungdom i dag som har kjøpt egen bolig skal gå dukken om to-fire år!!?? takk!!!

09.08.2005 @ 04:10
URL: http://dyrevenn.weblogg.no
Postet av: Knut Stian Olsen

Om du ikke klarer en renteøkning om noen år, da har du ikke planlagt godt nok for framtida da... Du kan ikke forvente at renta skal vente med å stige til DU har råd til det!!!

09.08.2005 @ 04:14
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no
Postet av: Anders

Det hele koker vel ned til å ikke låne over evne, da også tatt en eventuell renteøkning med i regnestykket. Det må kunne kalles selvforskyldt om man låner så tett opp mot max av hva økonomien tillater, at selv marginale renteøkninger får hele det økonomiske korthuset til å falle sammen...

09.08.2005 @ 14:54
Postet av: BRD

I byen der jeg bor har man i lengre tid bygget borettslagsboliger rettet mot unge folk uten særlig egenkapital. Disse tilbys med nedbetalingsfritak de første fem årene. Dette betyr at man de første tida får en rimelig bolig. Problemet vil dukke opp når man på samme tid får en overflod av leiligheter til salgs fordi de som bor der ikke klarer økningen i levekostnader (mange av disse leilighetene får et månedlig utgiftshopp på 100-150%), leiligheter som potensielle nye eiere ikke vil betale særlig mye for, fordi månedsutgiften har gått drastisk opp. Jeg mener man burde ha advart mot muligheten for at dette kan skje. Hvem, sier du kanskje? jeg forventer ikke at utbyggere og eiendomsameglere skal informere om slikt, men kanskje burde man fra myndighetenes side være noe mer tydelig på hva slags forpliktelser dette vil kunne innebære, og hvilken risiko man faktisk løper. Nå for tiden er jo omkvedet at man ikke kan brenne seg hvis man kjøper bolig. Bullocks! I tillegg kunne kanskje bankene vurdere å være noe mer restriktive, - eller kanskje de regner med at staten - altså oss - skal redde dem igjen ved neste krise, slik som forrige gang?

11.08.2005 @ 09:50
URL: http://brigtdale.weblogg.no/inntastet/

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/168051