Overvåkning i samfunnet

- Skiter i om vi blir filmet er en overskrift Dagbladet har på en av sine artikler på nettet i dag. I artikkelen setter Dagbladet søkelyset på hvilket forhold vi nordmenn har til kameraovervåkning på diverse steder i samfunnet.

- Vi får blant annet vite at ni av ti nordmenn synes det er helt greit å bli filmet så lenge det gjør at vi føler oss tryggere og at så mange som fire av ti av oss godttar overvåkning på offentlige toaletter mens tre av ti  er positive til overvåkning av arbeidsplassen.

- Disse tallene sammen med det faktum at det bare blir mer og mer videoovervåkning av oss som befolkning generelt skremmer meg litt. Samfunnet slik vi kjenner det i dag beveger seg med store skritt bort fra et åpent og liberalt samfunn mot et mer lukket "storebror ser deg"-samfunn hvor privatpersoner og/eller myndigheter vil kontrollere hvert skritt vi tar i det offentlige rom.

- Jeg liker det overhodet ikke og jeg tror heller ikke de aller fleste i denne spørreundersøkelsen har tatt det innover seg at slik overvåkning svært enkelt kan brukes/misbrukes av både privatpersoner, firmaer og myndigheter.

- Og et stort paradoks i denne sammenhengen er jo at det rett og slett ikke finnes noen som helst dokumentasjon på at slik overvåkning fører til nedgang i voldssaker eller annen form for kriminalitet. Det fører riktignok til at saker blir lettere oppklart, men det forhindrer dem ikke.

- Dagbladet skriver om to meget gode eksempler på at slik overvåkning faktisk ikke virker. Den ene er voldssaken på Holmliabussen, der en mann ble slått og sparket helseløs for åpent kamera og den andre saken er terrorbombingen i London. Ingen av de to overvåkningsstedene forhindret kriminalitet, men filmingen bidro kun til oppklaring.

- Det er vel og bra at disse sakene ble oppklart på grunn av overvåkningen, men betyr det at vi skal godta kameraer over alt i samfunnet av den grunn? Nei mener jeg, det går ut over individets frihet og innskrenker den friheten på en måte som vil være til hinder for vår livsutfoldelse.

- Jeg sier ikke at all videoovervåkning er av det onde for det er den slettes ikke, men vi bør være forsiktige med å sette ut slike overvåkningskameraer over alt og ikke se på denne overvåkningen som et halleluja-middel mot kriminalitet i samfunnet, for det er den ikke.

Kommentarer:
Postet av: Knut Johannessen

Det er absolutt et tankekors at vi så enkelt godtar overvåkning uten å sette det inn i et større perspektiv. De elektroniske overvåkningsmulighetene som samfunnet besitter er utrolig mange og gjennom en effektiv samkjøring er det mulig med en total overvåkning av enkeltmennesker fra vugge til grav. En interessant svensk website:http://www.atomerochbitar.se/nyhetsbbb.html gir mange gode innspill på Big Brother.

09.10.2005 @ 22:01
URL: http://cicero.weblogg.no/
Postet av: Knut Stian Olsen

Takk for lenke, den skal leses umiddelbart...Forøvrig er jeg enig med deg at det er et tankekors all den overvåkningen vi utsettes for daglig, uten å tenke over det...

09.10.2005 @ 22:37
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no
Postet av: Trond

Litt inntresant egentlig. Håkon Lie er hundre år og hva feires det med: Joda mer overvåkning. Flere som ironien i det.

10.10.2005 @ 00:33
URL: http://trond.weblogg.no/
Postet av: Knut Stian Olsen

Jeg ser helt klart ironien i det, men det var ikek Lie som var mitt poeng i den sammenhengen, men hvilket samfunn vi beveger oss mot i dag...:o)

10.10.2005 @ 00:41
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/282464