Rett til å forsvare seg...

Dette innlegget skal handle litt om retten til å forsvare seg og sin familie mot truende og/eller voldelige personer. Bakgrunnen for innlegget er saken der Tommy Haugen stikker ned og dreper en annen mann som trengte seg inn i boligen der Haugen satt sammmen med sin 8 år gamle datter å så på barneTV.

"Tommy Haugen har hele tiden hevdet at han handlet i nødverge da han i sommer angrep en mann som banet seg vei inn i huset der han og datteren (8) satt og så på barne-TV. Han ble siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge. Men i dag ble Haugen trodd. Statsadvokaten besluttet å henlegge saken", skriver TV 2-Nettavisen

Denne saken fikk et svært tragisk utfall i og med at inntrengeren måtte bøte med livet. Det må oppleves som svært vanskelig for Haugen og han har selvsagt vært stilt ovenfor et nesten umulig valg. Jeg må si at det er helt på sin plass å ikke tiltale Haugen for drap. I en slik situasjon er det antakelig kun en ting som står i hodet på en og det er å forsvare seg selv og ikke minst sitt eget barn mot en person som oppleves som direkte truende og livsfarlig og som atpåtil truer med å drepe dem. All støtte til Tommy Haugen i denne saken.

Men det er nå engang slik at også den drepte hadde familie, nærmere bestemt 4 barn, og for dem er det naturligvis også en svært tung belastning å få sin far drept, nesten uansett årsak. Nettavisen skriver videre: "Det er selvfølgelig ikke noe gledens dag for de som har mistet faren sin. Her gjelder det tre tenåringsbarn og en gutt på 21 år, sier Inger Marie Søtne, bistandsadvokat for drapsofferets familie".

Nei det er nok ingen gledens dag for disse barna, men jeg må nesten spørre meg selv om det hadde vært en gledens dag om Haugen hadde blitt tiltalt i denne saken. Jeg tror ikke det. Dessuten, hvor brutalt det enn måtte høres, så er det ene og alene faren til disse ungene som må bære både ansvar og skyld i denne saken. Tommy Haugen kan i mine øyne vanskelig lastes for å ha forsvart seg selv og sin datter mot en mann som truet med å drepe dem.

Som en parantes vil jeg også si at om denne mannen hadde ett, fire eller hundre barn er revnende likegyldig i forhold til denne saken. Man setter ikke en mann, Haugen i dette tilfellet, på tiltalebenken bare fordi det er mange barn med i bildet.

Konklusjon? Nødvergeretten står heldigvis på rett sted i norsk rettssystem og i norsk rettspraksis, det er lov å forsvare seg mot personer som fysisk truer med å drepe deg eller din familie. Det er bra og søik bør det også være.

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/583756