Offentlig sektors eksistensberettigelse

Jens Stoltenberg skriver: Velferdsstatens verste fiender er de som er mot fornying. Offentlig sektor må hele tiden være i bevegelse for å møte nye tider og behov. Lykkes vi ikke med dette vil privatiseringsentusiastene få rett. En sterk offentlig sektor med universelle velferdsordninger må forsvare sin eksistensberettigelse hver dag.

En offentlig sektor som hver eneste dag må kjempe for å bevise at den er levedyktig i et moderne samfunn viser vel på den andre siden at det kanskje er tid for å se på nye og bedre løsninger som kan bruke tiden sin til det beste for brukerne og ikke hele tiden bevise at den trengs?

Jeg ser helt klart en sammenheng mellom å bevise sin levedyktighet og tjenestetilbudene til brukerne, men spørsmålet er om det burde være slik. Burde det ikke heller være slik at tjenestene til brukerne skulle fungere knirkefritt, uten at man i offentlig sektor måtte bevise sin eksistensberettigelse hver dag.

Det at offentlig sektor er så sårbar som Stoltenberg skriver er også helt klart dets store svakhet. Hvis ikke offentlig sektor er i stand til å rette seg etter brukernes krav og forventninger så vil det tape i kampen mot de store stygge privatiseringsspøkelsene. For privat sektor MÅ hele tiden fornye og forbedre seg for å dekke brukernes (kundenes) krav, hvis ikke går kontrakten over til noen andre.

I offentlg sektor er det ikke slik. Hvis brukerne (også kunder) ikke er fornøyde med det tilbudet det offentlige gir så må de likevel ta til takke med det ettersom offentlig sektor ikke trenger å fornye seg og forbedre seg i samme grad som det private er nødt til.

En delvis privatisering av offentlig sektor er derfor til brukernes beste. Akkurat hvor og hvordan denne delvise privatiseringen skal kunne foregå er et åpent spørsmål som vi nok desverre ikke vil få se svaret på i denne perioden ettersom denne regjeringen mener det offentlige er det reneste Nirvana.

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/588205