Klimadebatt i USA etter Katrina?

- Klimadebatten i USA, eller mangel på sådan, har ikke blitt noe særlig mer aktuell etter Katrinas herjinger med New Orleans. Det er i grunn litt merkelig synes jeg, men kanskje det er litt for tidlig også.
- Den amerikanske klimaforskeren Kerry Emanuel hevder at det ikke er noe som tyder på at orkaner oppstår oftere enn før, men den ødeleggende kraften i orkanene har økt jevnlig de siste 30 årene. Kerry sier at dette skyldes en global økning i temperaturen og da særlig i havene. Men altså på tross av dette, har ikke det betydning for en politisk klimadebatt i USA.

- Pål Prestrud, direktør for Cicero, Senter for klimaforskning, sier til Bergens Tidene: "I USA er det business as usual, samtidig som EU i hvert fall forsøker å leve opp til målene i Kyoto-avtalen om reduksjon i utslippene av klimagasser. I mange EU-land jobbes det både godt og intenst. Hver europeer slipper ut i gjennomsnitt bare halvparten så mye klimagass som det hver amerikaner slipper ut.
- Amerikanerne vil løse klimaproblemene med teknologi, men deres kullkraftverk slipper ut mye mer CO2 enn de europeiske, som er blitt tvunget til å installere mer moderne teknologi.
Amerikanerne sier de satser sterkt på hydrogen og lagring av CO2. Men i den store sammenhengen blir ressursbruken til dette det bare kinaputter i forhold til den gigantiske satsingen som må til.
-
Den store forskjellen mellom Europa og USA i klimapolitikken, er at de europeiske landene forsøker å få til en holdningsendring hos folk. Jeg er imponert over Tony Blair, som har satt opp 60 prosents reduksjon i utslippene som mål for 2050. Det kan godt hende at det er urealistisk, men det er uansett viktig å ha mål å arbeide etter".

- Nå er det jo heldigvis slik at det er USA og amerikanerne får smake sin egen "klimamedisin". "Nature strikes back" med andre ord. Og det tror jeg må til "over there" for å få dem til å forstå hvordan deres levesett lokalt påvirker klimaet globalt!
- For desto mer CO2 feite amerikanerne i digre biler slipper ut i atmosfæren, (det gjelder selvsagt ikke bare de feites utslipp) desto kraftigere orkaner vil treffe deres landområder. Men desverre er det en uheldig konsekvens at også mange av USA's naboland risikerer å bli rammet, slik som Mexico, Cuba, Colombia osv osv.

- En annen stor miljøsynder i verden er Kina og også de får merke det på kroppen at naturen slår tilbake. De slipper ut mer og mer CO2 og er snart større (eller kanskje større) enn USA i klimagassutslipp. Der vil det også komme sterkere og sterkere tyfoner.

- Er dette bra at det er disse landene som rammes hardest av orkanene? Ja det mener jeg. Jeg mener det er bra at de to landene som faktisk forurenser mest også får de hardeste slagene i trynet av den økningen i den globale temperaturen som deres forurensing skaper.
- Jeg håper at med tiden vil disse orkanene blåse litt vett inn i hodet på amerikanere (og kineserne) og særlig på deres politikere. For det er politisk vilje som må til for å stanse eller redusere disse klimautslippene.
- Orkanene kan kanskje sette miljøet på dagsorden i disse landene om noen år. Men for USA sin del så skjer ikke det før om minst 3 år. Bush driter i miljøet så lenge han kan leke cowboypoliti over hele verden. Og desuten så tror jeg ikke det noensinne kommer til å finnes en orkan med nok styrke til å blåse vett inn i skallen hans. Der er det ganske tomt, så det blåser bare rett igjennom. Bush kan ha en orkan inne i hodet uten å merke det...

Kommentarer:
Postet av: tone-marie olsen

greit at usa har mer co2 utslipp enn europa,men syns ikke det er helt riktig sakt at du syns det er bra at dem kan f kjenne naturkratastrofer,det er tross alt uskyldige mennesker det er snakk om,mennesker som ogs er avhengig av biler og div andre uvennlige naturprodukter..er det bra at uskyldige mennesker mister alt dem eier og har,kun fordi bush driter i co2 utslippene og miljet??

11.09.2005 @ 22:57
URL: http://dyrevenn.weblogg.no
Postet av: Knut Stian Olsen

Selvflgelig rammes uskyldige ogs, men det m desverre til for skape en holdningsendring i hele det amerikanske samfunnet. En orkan som Katrina ser ikke forskjell p om en feit amerikaner kjrer stor forurensende bil eller om han sykler. Men det m til... Jeg hper p fler slike orkaner i nr fremtid slik at amerikanerne begynner tenke seg om litt.De burde ogs ratifisere Kyoto-protokollen. Selv om den nok ikke er verdens beste avtale, s er den ett skritt i riktig retning...

11.09.2005 @ 23:02
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/222346