Organdonasjon

Dagsavisen skriver i dag på sine nettsider om et særdeles viktig og vanskelig tema. Det gjelder organdonasjoner etter dødsfall som trafikkulykker og hjerneslag.

Tall viser at vi er blitt mer skeptiske til å donere organer fra våre kjære avdøde.  Hege Lundin Kuhle i Stiftelsen Organdonasjon sier til ANB at: "Vi har ingen god forklaring på denne situasjonen, men vet at det i alle land vil være variasjoner fra år til år. Vi opererer med små tall, så situasjonen er svært følsom for variasjonene. Når man vet at en donor kan redde inntil 7 menneskeliv, er en nedgang på 5 donasjoner av stor betydning".

Det er synd mener jeg, at så skjer. For når vi vet at en enkelt donor faktisk kan være med på å redde hele syv andre menneskeliv med sine organer så burde det ikke være så vanskelig å velge. Men det er det og det er forståelig at det er en vanskelig avgjørelse.

Lundin Kuhle sier videre: "Befolkningen må ta et standpunkt til organdonasjon og de må fortelle sine nærmeste om sin beslutning, slik at de slipper å ta avgjørelsen på den avdødes vegne. Det er nemlig ofte når man ikke visste hva den avdøde selv ønsket at svaret blir nei".

Og her har vi det viktige som vi alle burde ta stilling til; vil vi at våre organer skal kunne brukes til organdonasjon etter vår død? Uansett hva vi svarer på det spørsmålet så må vi la våre nærmeste få vite svaret slik at de ikke blir stilt ovenfor det vanskelige valget i ettertid.

Jeg har bestemt meg og jeg gjorde det for mange år siden, derfor går jeg alltid med et "donorkort" i lommeboka og alle mine nærmeste vet hva jeg mener, og jeg vil oppfordre alle andre til å gjøre det samme. Det er uhyre viktig for å redde andre menneskers liv.

EDIT:
Info og donorkort finner dere på Stiftelsen Organdonasjon sine hjemmesider.

Kommentarer:
Postet av: Espen Willersrud

Helt enig i dette her, det minte meg p at jeg skulle skrive ut et nytt donorkort og legge i lommeboka. Av en eller annen grunn hadde jeg mistet mitt gamle. Er viktig at noen tr ta stilling til dette, det kan redde liv!

11.10.2005 @ 21:27
URL: http://www.willersrud.no
Postet av: ronny

ja det var noe alle burde ta stilling til og ftt det sprsmlet slik at det hadde blitt mye mer av det!! min far har gtt og venta p nyre i noen r n og det gr bare drligere og drligere for hver dag! men i skrivende stund har jeg selv ikke noe donor kort men fikk noe og tenke p der...mange gir bort nyrer til familiemdlemmer men jeg vil beholde mine organer s lenge jeg har brukt for dem selv, men om jeg skulle havnet i en situvasjon der det ikke var noe hp mer kunne jeg tenkt og gitt bort hele meg om det hadde hjulpet andre, s sant ikke legene er spekulative og redder andre framfor og gi meg den muligheten til og kanskje klare meg om jeg var ille tilredd!! og hper legene da vet best og ikke tenker ORGANER s sant jeg bare ligger og "sover" for og sette det litt p spissen

11.10.2005 @ 22:58
Postet av: wannabedonor

Jeg har alltid tenkt at mine organer kan stilles til disposisjon nr jeg dr, og har informert mine nrmeste om det... Jeg har hrt at et snt donorkort koster et par hundre kroner.. Stemmer det?

11.10.2005 @ 23:43
Postet av: Knut Stian Olsen

Slike kort er gratis, jeg fant mitt kort hos fastlegen min...

12.10.2005 @ 00:09
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no
Postet av: Moonbeams

Jeg mistet en god venn, men denne vennen ville jeg ikke ha blitt kjent med hvis det ikke var for at han fikk nye lunger, men dessverre levde han bare i ca 1 r og 6 mneder etterp. Men jeg har fortalt mine aller nrmeste at hvis det skulle skje noe med meg s vil jeg donere bort mine organer, de som kan brukes i hvertfall. Men hvor fr jeg tak i et slik kort, trur faktisk ikke at mine foreldre vil si ja hvis det skulle skje. Hper inderlig aldri det vil skje fordi det vil bli en tragedie for dem, men jeg har opplevd hvor srbar livet er opp til flere ganger s man vet jo aldri.

12.10.2005 @ 00:11
URL: http://www.enjoydiary.com/no/Moonbeams
Postet av: Knut Stian Olsen

Som dere ser har jeg lagt til en link til Stiftelsen Organdonasjon. Den burde selvsagt vrt lagt ut med en gang, men det var en ren forglemmelse fra min side...Hper alle interesserte tar en titt p disse sidene

12.10.2005 @ 00:22
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no
Postet av: Espen Willersrud

Donorkort fr man som regel p alle legekontor og sykehus om man vil ha de i papir. Og som tidligere nenvt er de selvflgelig helt gratis! P donorkortet jeg har fra sykehuset skal to prrende skrive under, dette har jeg ikke ftt gjort, men tenker det er bedre g med det en ikke gjre det. Skal srge for f underskrifter neste gang jeg er hjemme hos mine foreldre...

31.10.2005 @ 10:40
URL: http://www.willersrud.no

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/287549