Søppel er ressurs - men hvem tjener på ressursene?

Søppelsortering er noe vi alle må gjøre og bli bedre på, hvis ikke vil det svi på pungen i form av høyere avgifter for søppelfjerningen mener miljøvernminister Helen Bjørnøy. Ordet søppel er visst politisk ukorrekt, det heter ressurs nå. Søppel er altså en ressurs.

Vel, jeg vet hva jeg skal gjøre med min søppel - unnskyld ressurs. Jeg skal slett ikke betale for at andre skal komme å hente mine ressurser, jeg brenner det selv. Det vil si, jeg brenner det selv hvis ingen vil betale meg for å få lov til å utnytte min ressurs.

Jeg gir ikke bort ressursene mine gratis altså, aldri i verden om noen skal få tjene penger på ressurser jeg må betale for å bli kvitt. Hvorfor skulle de det? For det første har jeg allerede brukt penger på å få de ressursene i min varetekt, derretter skal jeg betale for å bli kvitt dem?

De ressursene jeg altså i dag må betale for å bli kvitt skal noen andre tjene enda mere penger på å få bruke til sine formål som f.eks biogass eller fjernvarme? Tror ikke det nei. De som vil ha mine ressurser får pent finne seg i å betale for å få dem, hvis ikke brenner jeg dem selv...


Kilde for dette innlegget er Aftenposten

Kommentarer:
Postet av: Lasse G. Dahl

Renovasjon er en offentlig oppgave i Norge. Dessverre er det ikke en tjeneste som går med overskudd noen steder, men som du helt korrekt påpeker, er det en stadig økende andel av innsamlet materiale som kan brukes på nytt.Her i Salten går papiret vårt til gjenvinning i Trøndelag, plast brukes så vidt jeg husker i Saltdal, papp gir varme i forbrenningsanlegg, biomasse går til kompostering og så videre. Men svært mye må også på deponi.Dette organiseres gjennom et interkommunalt renovasjonsselskap. Dette selskapet går ikke med overskudd på salg av gjenbruksmateriale, men har behov for å inndrive renovasjonsgebyr fra husholdningen. Dette gebyret skal reflektere kostnaden ved å fjerne søppelet, det er verken lov til å subsidiere denne tjenesten eller å tjene penger på den. Dette henger sammen med prinsippet om at forurenseren skal betale for seg.Når renovasjonsselskapet kan tjene penger på å selge råvarer, er dette penger som går direkte til fradrag på renovasjonsavgiften. Jo mindre de har å selge, dess høyere må de sette renovasjonsgebyret. Så, du kan brenne så mye salgbart avfall du vil - det er likevel du selv som blir sittende med regningen. For renovasjonsgebyret må betales, uansett.

11.11.2006 @ 16:54
URL: http://www.lassedahl.com/
Postet av: Knut Stian Olsen

Desto mindre søppel jeg leverer jo mindre (om enn svært lite :O)) blir renovasjonsavgiften da den kun skal dekke kostnadene ved renovasjonen.Hvis mange flere gjør det samme etterhvert vil avgiften bli mindre og mindre og om alle gjør det blir avgiften lik null - teoretisk ihvertfall...Men jeg antar at du egentlig så ironien i innlegget Lasse, for det var det det var...

11.11.2006 @ 19:50
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no
Postet av: superbabe

hehe veldig bra poeng du kommer med der ja :)

12.11.2006 @ 01:12
Postet av: Lasse G. Dahl

Desto mindre søppel du leverer til gjenvinning, Knut Stian, desto mindre penger tjener renovasjonsselskapet ditt. Og desto mer må de belaste fattige minstepensjonister og alenemødre med høye renovasjonsgebyrer for å kvitte seg med søppelet. Ingen mann er en øy.Og jeg må ganske beskjemmet innrømme at jeg absolutt ikke så ironien. Men så har jeg aldri regnet meg selv som den skarpeste kniven i skuffen heller, da!

12.11.2006 @ 01:42
URL: http://www.lassedahl.com/

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/2669900