islam og demokrati

Imamen i al-Haram-moskeen i Mekka, Sjeik Abdul Rahman al-Seedes: Under fredagsbønnen talte al-Seedes om at det internasjonale samfunnet burde vedta lover som forbyr fornærmelser mot profeten Muhammed. "Tegningene av Muhammed er en latterliggjøring av islam og vår profet. De som har tegnet tegningene og publisert dem, bør straffes"

Indonesias president Susilo Bambang Yudhoyono: "Tegningene har sendt en beskjed til muslimene om at det i det demokratiske samfunnet er lov til å ydmyke islam. Dette er med på å ødelegge håpet om at islam og demokrati fungerer sammen"

Ingen av disse to kan vel sies å være så veldig opptatt av demokrati og ytringsfrihet og de har ihvertfall ikke forstått hvilke menneskerettsverdier ytringsfriheten innebærer. F.eks påstanden til Indonesias president om at det er lov å ydmyke islam er ganske interessant i denne sammenhengen.

Ja det er lov å ydmyke islam. Det er også lov å ydmyke alle andre religioner på samme måte. Det er ikke noe som er spesielt for islam, troende islamister behøver ikke å føle seg spesielle i så måte.

Hvis islam og demokrati skal kunne fungere sammen så er det ikke demokratiet som må tilpasse seg islam, men islam som må tilpasse seg demokrati, ytringsfrihet, kvinners rettigheter og menneskerettigheter.

Meninger som avstraffelse av de som har brukt eller misbrukt sin ytringsfrihet hører ikke hjemme i demokratiske land. At imam Sjeik Abdul Rahman al-Seedes ikke forstår dette er ingen bombe egentlig. Men holdningen vitner om at det er en svært lang vei å gå før menneskene i midtøsten får den respekten, ytringsfriheten og friheten de fortjener.

Amerikanernes drøm om demokrati i midtøsten vil nok desverre være en utopi i mange, mange år fremover.


(uthevet tekst er fra Dagbladet)


Kommentarer:
Postet av: Martin

Ja, dessverre...For mange ekstreme muslimer betyr respekten for profeten s mye at om noen andre krenker ham, s viser ikke de respekt og viser de ikke respekt fortjener de ikke leve. Dette viser mentaliteten mange Islamister har- og dette m bekjempes.Og det m bekjempes med skape god dialog med de moderate muslimene, og forklare verdens muslimer hvordan vre demokratier fungerer. Og er vi vennligsinnet mot dem, vil mange av dem kanskje f hp om at en dag...en dag vil de ogs kunne f ha demokratier. ( med full ytringsfrihet, men det sier seg selv )

12.02.2006 @ 11:42
URL: http://www.martindrange.abcblogg.no
Postet av: Conad

Jeg tror Indonesias president har ett viktig poeng. Slenge de er "s hrsre" i forholdt til respekt for sin religion vil "vestlig-inspirerte" demokratier ha drlige leveforhold.Tror innfringen av demokratier i de muslimske landene er en prosess som vil ta lang tid. Det blir hplst slenge man ikke har befolkninga med seg - og Amerikanerenes forsk p tvinge frem demokratier tror jeg lett kan mislykkes.

12.02.2006 @ 12:21
Postet av:

"Tror innfringen av demokratier i de muslimske landene er en prosess som vil ta lang tid. Det blir hplst slenge man ikke har befolkninga med seg"Ok!

12.02.2006 @ 12:56
Postet av: Martin

Til Conad: S du tror at muslimer flest synes det er greit leve under diktaturer?

12.02.2006 @ 14:15
URL: http://www.martindrange.abcblogg.no
Postet av: Conad

Nope, men jeg tror at muslimer flest ser med skepsis p at vestlig kultur blir presset p dem - noe som desverre gjr at mange vender seg mere fra vestlige verdier enn de ellers ville gjort. Dessuten tror jeg desverre at respekt for religise sannheter er viktigere enn frihetene som er s viktige for oss.Skal verdier som demokrati, rettsikkerhet og frihetene (deriblandt ytringsfriheten) ha noen sjanse i de muslimske landene tror jeg de m f utvikle seg innenfra - og det vil nok ta endel tid.

12.02.2006 @ 14:29

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/737983