Jostein Gaarder - antisemittisme

I dagens Aftenposten skriver Jostein Gaarder en ny kronikk "Forsøk på klargjøring". Det er synd at Gaarder ser seg nødt til å gå til dettte skrittet, men det hviler et skjær av nødvendighet over denne klargjøringen. Egentlig burde det være helt unødvendig med en slik klargjøring, for alle som leste den forrige kronikken til Jostein Gaarder skjønte hva han mente. Hvis man da ikke hadde på seg store skylapper og sveisebriller når man leste kronikken. I hvertfall så klarer ikke jeg å se noe nytt i klargjøringen fra Gaarder som jeg ikke skjønte at han mente i sin forrige kronikk.

Men jeg er redd en slik klargjøring ikke holder for alle som kalte Gaarder en antisemitt etter den første kronikken. Det kan virke som om at alle som kritiserer Israel og israels politikk og krigføring er antisemittiske og hvis man ikke ligger langflate for Israel, ja da er man antisemittisk

Jostein Gaarder skriver i sin nye kronikk: "Det kan være direkte ansvarsløst å være for raskt ute med å anklage en debattant for antisemittisme - simpelthen fordi det kan være med på å legitimere og utløse antisemittisme. (Når han eller hun er antisemitt, da er det kanskje ikke så gærent, da. . .) Da et av fylkestingene i Norge gikk inn for boikott av israelske varer, ble det fra enkelte jødiske hold sagt å være "i samme ånd som nazistene", og de konkluderte med at "dette er uten tvil uttrykk for antisemittisme".

Vel, slike karakteristikker er etter min mening ikke bare sterkt usaklige. På lang sikt kan de være skjebnesvangre. For hva skal vi da kalle nazisme og antisemittisme?"

Jeg er helt enig med Gaarder. Å kalle Israels kritikere for antisemittister hører ingen steds hjemme. Jeg tror de som forsvarer Israels krigføring og okkupasjon går til det skrittet å kalle sine meningsmotstandere for antisemitter av mangel på bedre argumentasjon for sitt israelforsvar. Det er vanskelig å argumentere for at flere barn enn krigere er drept i Libanon denne måneden. Da er det lettere å kalle noen for antisemitt i stedet.

Jeg kritiserer Israel og er i manges øyne derfor en antisemitt. Vel kall meg gjerne det, I don't care. Det er et lite offer for meg å bli kalt antisemitt, Libanon og Palestinas barn ofrer mye mer i Israels blodige krigføring...

Kommentarer:
Postet av: Agurktid

«På lang sikt kan de være skjebnesvangre. For hva skal vi da kalle nazisme og antisemittisme?»Et svar er selvsagt det Israels forrige ambassadør sa i en lignende sak for noen år siden. Da han hadde sagt «antisemittisk» så mange ganger at folk sluttet å høre på ham eller ta ham seriøst, konstruerte han det noe sterkere ordet «folkemordsantisemittisme».Forøvrig i en like tåpelig debatt som den om barnebok-Jostein. Så spørsmålet er vel mer hva som kommer etter «folkemordsantisemittisme»?

12.08.2006 @ 13:24
URL: http://agurktid.blogspot.com/
Postet av: Knut Stian Olsen

hehe folkemordantisemittismen var ny for meg ;O)

12.08.2006 @ 13:46
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no
Postet av: Arild Holta

?Kanskje tvert imot, jeg tror at et sammenlignende studium kunne komme til å måtte konkludere med at jøders kultur og praksis i det store og hele har vært rikere på humanisme og friere for religiøs fanatisme enn hva den kristne kulturkrets kan vise til (med sine korstog, conquistadorer, inkvisisjoner, jødeforfølgelser og Holocaust etc.).?Her gir han de kristne skylden for Holocaust.Mannen er gal.

12.08.2006 @ 14:08
URL: http://r-b-v.net
Postet av: Knut Stian Olsen

Tror ikke du skjønte sammenhengen der Holta. Den antisemittismen som rådet i Europa på slutten av 1800-tallet og langt ut i det 19 århundret med holocaust som sitt endepunkt skjedde i et kristent Europa. Det er derfor han skriver at holocaust er en del av den kristne kulturkrets...

12.08.2006 @ 14:21
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no
Postet av: Martin

Håper du leser det jeg nå skriver, Knut for 15:40- dvs om 25 minutter, så er den frikirke-konserten jeg skulle minne deg på. En reprise visstnok, var litt sein med å påminne deg. Har ikke så god hukommelse selv ;)

12.08.2006 @ 15:16
URL: http://www.martindrange.abcblogg.no
Postet av: Knut Stian Olsen

Hvilken kanal?

12.08.2006 @ 16:48
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no
Postet av: Even

Hallo,Er veldig enig med deg.Vet ikke om du husker meg forøvrig, jeg pleide å ligge på eventuelt.weblogg.no, har fått opp eget domene på seadna.net. Har et par lengre innlegg om saken der hvis du er intressert.Even.

12.08.2006 @ 19:00
URL: http://www.seadna.net
Postet av: Knut Stian Olsen

Husker eventuelt ja, tror det var en av de aller første bloggene jeg kommenterte i...Skal sjekke ut den nye ;O)

12.08.2006 @ 19:15
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no
Postet av: Bjarne

"Libanona og Palestinas barn.."Ja,hvorfor er så mange sivile drept - barn medregnet?Jo, Hizbollah plasserer sine utskytningsramper midt i lokalbefolkningen. Menneskeliv er ingenting verdt for dem, så det gjør ingenting om mange sivile, og spesielt barn, blir drept. Det er bare med på å øke sympatien for Hizbollahs sak, og det er jo det de ønsker.. Så jo flere sivile drept, jo mer fornøyd er Hizbollah!Israel registrere hvor disse utskytningsplassene er, og etter 3-4 raketter avfyrt, så bomber Israel - for å stoppe resten av rakettsalvene.Israels raketter treffer - og hva skjer når Israels treffer?Jo - da sprenger de resterende mengder med ammonisjon som Hizbollah har, og sprenger lokalsamfunet i fillebiter!!Om Hizbollah hadde lagt sine avfyringsplasser utenfor sivilbefolkningen - som land som er glad i og vil beskytte sitt folk gjør - så hadde betraktelig mindre sivile blitt drept!Men dette faktumet snakker ingen om..Verden forventer at Israel ska stå å se på..Ble kanskje noe rotete dette,men la gå..

20.08.2006 @ 12:02
URL: http://rosenius.weblogg.no

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/1792532
Jostein Gaarder - antisemittisme

I dagens Aftenposten skriver Jostein Gaarder en ny kronikk “Forsøk på klargjøring”. Det er synd at Gaarder ser seg nødt til å gå til dettte skrittet, men det hviler et skjær av nødvendighet over denne klargjøringen. Egentlig burde ......

sonitus.org
12.08.2006 @ 12:30