Værre i Norge enn i u-land

Stavanger Aftenblad har i dag en artikkel om sosialstønad der det kommer frem at stønaden har en minstesats på litt over 80 kroner per dag. Dette gir ca 25 kroner per dag til mat i følge tall som Fattignorge har fått utarbeidet skriver Aftenbladet.

Jeg skal se litt på loven om sosiale tjenester (kilde: Lovdata), hvor det står:

§ 1-1. Lovens formål.
       Formålet med denne loven er

a)å fremme økonomisk og sosial trygghet, å bedre levevilkårene for vanskeligstilte, å bidra til økt likeverd og likestilling og forebygge sosiale problemer,
b)bidra til at den enkelte får mulighet til å leve og bo selvstendig og til å ha en aktiv og meningsfylt tilværelse i fellesskap med andre.

Hvis vi ser på disse to punktene i forhold til hva som blir utbetalt i sosialstønad så står det rimelig klart for meg at disse lave satsene bryter loven om sosiale tjenester. Det er ikke mulig å ha en "aktiv og meningsfylt tilværelse" når man må klare seg på 80 kroner dagen. Det er ikke mulig å leve et "normalt" sosialt liv når man aldri har råd til annet enn det mest nødvendige for å overleve.

Tore Lende i Fattignorge sier til Aftenbladet: "Fremfor alt blir folk syke av å være under det konstante presset av pengemangel. Men de blir jo også syke av å ikke ha råd til næringsrik mat, eller det helsestellet de trenger. Det er ikke uvanlig at fattige dropper nødvendige legebesøk, rett og slett fordi de ikke har råd."

Men er det noen som noengang blir stilt til ansvar for disse lovbruddene? Dessverre er det slik at de norske lovene kun gjelder for innbyggerne og ikke for staten og kommunene kan det se ut til. Det er bare ressurssterke mennesker som kommer igjennom med klager på lovbrudd begått av stat og kommune. Sosialklienter som helt klart har krav på en atskillig høyere stønad enn det vi ser vist i Aftenbladet har ikke mulighet til å kjempe mot "øvrigheta."

Til slutt vil jeg ta med en liten sammenligning for å sette ting litt i perspektiv: Vi hører ofte om at folk i u-land må leve på 2 dollar, ca 13 kroner, per dag til mat. Ganger vi det med 2 så har vi 26 kroner til mat som blir gitt i verdens dyreste land. Det bør få en til å tenke litt. Jeg kjenner ikke prisen på mat i u-landene, men at den er atskillig lavere enn her i Norge er jeg rimelig sikker på. Dette viser at det er værre å være fattig i Norge enn i u-land.

Kommentarer:
Postet av:

Merkelig at det skal være slik.Adskillig lav skatt for alle vil hjelpe de nederst på rangstigen og i tillegg bedre bedriftene.

12.12.2005 @ 21:32
URL: http://www.martindrange.abcblogg.no
Postet av: Knut Stian Olsen

Lavere skatt vil nok hjelpe en del mennesker, jeg er for skattelette til den, men lavere skatt vil ikke hjelpe de som ikke har jobb eller skattbar inntekt...

12.12.2005 @ 21:40
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no
Postet av: tone-marie olsen

man skal ikke "leve" da man går på sosial stønad,det fikk jeg beskjed om en gang jeg spurte om å få noen få kr til mat!!det er vel et bra argument?? for hvis man i en periode sliter økonomisk,så skal man ikke bruke penger på følgende: besøke venner (da bruker man bensin unødvendig),ikke kjøpe mat man faktisk liker (for det er dyrere),man skal overhodet ikke kose seg,det er ikke meninga man skal ha et sosialt liv om man får sosial penger..så hvis man skulle kunne få muligheter på en jobb,ikke ring (det er dyrere enn et frimerke).. og snylt helst på venner og familie,det er gratis..dette var bare noen gode råd,så søk om sosial penger om du ikke vil ha noe liv!!!!hurra for velferds norge!!

12.12.2005 @ 21:50
URL: http://dyrevenn.weblogg.no
Postet av: Knut Stian Olsen

Det beskriver vel ganske godt hverdagen til sosialklienter her i landet...

12.12.2005 @ 21:53
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no
Postet av: Martin

Og så burde man fjerne en del avgifter som er helt unødvendige. F.eks beskatning på egen eiendom, fjerning av bompenger etc.Og skole, sykehus, eldreomsorg og pensjon burde bli dekket av staten.Hvis folk betaler mindre skatt, vil det veies opp hvis flere kommer seg i arbeid. Man kan innføre deltidsansettelser.Noe som folk gjerne glemmer på den sosialistiske siden er at skattepenger som blir betalt idag er rundt 7% av statens årlige inntekter. Dette er gjerne noe å merke seg ved.Så de skattepengene som sosialistene setter så høyt er virkelig ikke så utrolig nødvendig som man gjerne vil fremheve.

12.12.2005 @ 22:12
URL: http://www.martindrange.abcblogg.no
Postet av: sveiners

en høyere sosial stønad vil gjøre at flere vil gå på sosialen... hvorfor slite ræva av seg og jobbe når man kan få penger for og gå hjemme... kom ikke og si at dette ikke gjelder mange for det er piss... det gjelder selvsagt ikke alle da.. jeg tror heller på et bedre lovverk rundt arbeids ledighets trygd og andre støtter.. sosial kontoret skal være for folk i umiddelbar krise, selvsagt burde man få den hjelpen som trengs istedenfor og måtte selge alt man eier, slik det ser ut for meg er det de som har gått lengst på sosialen som får mest hjelp og det blir feil, hvis en annen stakkar skulle trenge hjelp en gang fordi man har kommet i uføret få man beskjed om og selge bil og kjeledyr og alt man eier, det er i slike tilfeller sosialen virkelig burde hjulpet, ikke når man har gått på sosialen i 4 år og brukt opp alle pengene på øl

13.12.2005 @ 01:15
URL: http://sveiners.weblogg.no
Postet av: Knut Stian Olsen

Du har da gått på sosialen selv også, fikk du såppas med hjelp at du kunne leve et liv ved siden av? Eller brukte du opp alle pengene på øl?

13.12.2005 @ 01:19
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no
Postet av: Jan Egil Norsklærer

Jeg synes det evnt er verre og ikke "Værre" i Norge enn i u-land

09.08.2006 @ 21:03

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/487393