Det er en menneskerett å få lov til å leve

For et par dager siden kom jeg over en sak på CNN om henrettede Roger Keith Coleman som muligens var uskyldig. Jeg hadde tenkt å skrive om den umuligheten man har til å omgjøre en henrettets dom, men ville vente på svaret fra DNA-undersøkelsen.

Det gikk mange spekulasjoner i amerikanske medier om at Coleman var uskyldig henrettet i 1992 og man har lenge ventet på DNA-undersøkelse som enten kunne bevise hans skyld eller motsatt. Ettersom Coleman allerede var blitt henrettet ville det hjulpet ham fint lite om han ble funnet uskyldig av DNA-undersøkelsen.

I dag så kom resultatet av DNA-undersøkelsen og heldigvis, hvis man kan bruke et slikt uttrykk, så viste det seg at Roger Keith Coleman faktisk var skyldig og at han dermed ikke ble uskyldig henrettet i 1992. Men denne saken her, og alle andre saker der dødsstraff blir gitt, har et visst usikkerhetsmoment ved seg, og hvis man blir uskyldig henrettet så er det ingen muligheter for bøddelen (staten) å omgjøre en slik dom.

Det er ikke bare ved dødsstraffsaker det hersker en viss usikkerhet, det gjelder selvsagt i alle andre saker også. Det er bare det at ved en dødsstraff så er dommen endelig, uansett om man senere finner ut at en person er uskyldig er dømt.

Det er en av grunnene til at jeg er prinsipiell motstander av dødsstraff. Den andre er at det ikke ser ut til at dødsstraff virker prevantivt, slik det er meningen at den skal gjøre. Selv om USA har hatt dødsstraff siden 1976 har også drapsstatistikken økt. Vi ser altså at gjeninnføring av dødsstraffen ikke førte til færre drap i USA.

For det tredje er det mitt syn at vi mennesker ikke under noen omstendighet skal ha lov til å ta liv, annet enn i nødverge eller under krig, og helst ikke da heller hvis det kan unngås. At det da skal kunne sitte mennesker i en jury og peke på en gjerningsmann å si at "du får ikke lov til å leve lenger" strider helt fundamentalt mot det menneskesynet jeg har.

Det er en menneskerett å få lov til å leve, selv for drapsmenn og kvinner...

Kommentarer:
Postet av: Martin

Det er ikke opp til oss å bedømme hvem som skal dø eller bli drept.uansett hvilken autoritet vi har. Dette er skammelig

14.01.2006 @ 11:10
URL: http://www.martindrange.abcblogg.no

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/596793