Svensk ytringsfrihet

Ifølge Aftonbladet i Sverige ble ei 17 år gammel jente dømt for hets mot en folkegruppe med denne ytringen: "Skicka hem alla jävla svartingar dit dom hör hemma. Då har man löst det lilla problemet som blivit så stort."

Jeg synes det er et groteskt bevis på hvor langt man er villig til å gå i Sverige for å få noen dømt for ytringer. Vel er det en dårlig ytring, men den er langt fra så grov at den, etter mitt syn, kvalifiserer til straff. Svenske domstoler mener det desverre annerledes.

Jeg tror at en slik domfellelse heller vil virke mot sin hensikt i lengden. Det er ikke en særdeles grov ytring som er egnet til å støte noen. Denne jenta oppfordrer hverken til voldshandlinger eller drap. Hun bare sier at "svartinger burde sendes ut av landet".

At ytringsfriheten ikke står sterkt i Sverige vitner også saken der det svense sikkerhetspolitiet stengte en nettside med denne tegning av Muhammed:Tegningen er hentet fra Hodjas blog ved denne linken. En stor takk til Hjorten for link til denne tegningen.

Kommentarer:
Postet av: Martin

Det kan vel ha å gjøre med at Sverige er veldig venstredominert. ( Jaja, det er jo Norge også men ikke på langt nær som Sverige har jeg inntrykk av )

13.02.2006 @ 18:50
URL: http://www.martindrange.abcblogg.no
Postet av: Conad

Når man tenker på hva Terje Sjølie blei frikjent for i 2002 ser man tydelig hvor ulike norsk og svensk rettspraksis er på det området.... Skremmende hvor langt man går i å sensurere uønskede ytringer i Sverige.

13.02.2006 @ 19:29
Postet av: Knut Stian Olsen

Ja det er skremmende. Jeg håper virkelig vi ikke kommer så langt i Norge også...

13.02.2006 @ 19:31
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no
Postet av: KEE, Skien

Forhåpentligvis ligger Norge også unna den veien USA går- der "annoying" anonyme innlegg på nett, diskusjonsfora etc nå er forbudt- et forbud som i utgangspunktet var rettet mot trakassering, men som endte opp med dette lite velvalgte ordet i beskrivelsen av hva som var forbudt. Jeg tar meg selv i å tro at det blir både vanskelig å håndheve, at det må lovtillegg til for å beskrive hva som er irriterende i akkurat denne henseende, og at en hadde klart seg bedre både uten denne (delen av) loven, og uten lover i mor Norge som ikke tillater blasefmi eller rasisme. Lover mot oppfordring og gjennomføring av vold og trakassering burde vi derimot virkelig ha (og det har vi).KEE

14.02.2006 @ 13:18
Postet av: Martin

Forresten; skal du ikke legge siden min til som link snart? hehe

14.02.2006 @ 21:15
URL: http://www.martindrange.abcblogg.no
Postet av: Knut Stian Olsen

ooops... en forglemmelse.. det blir gjort nå

14.02.2006 @ 21:24
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/746706