Salmonellahysteriet

En populær, men liten skapning som mediene skriver om for tiden er den fryktede salmonellabakterien. Den snek seg inn i landet her uten å ha søkt om asyl med hjelp fra et polsk slakteri som solgte infisert kjøtt til Scandia Foods AS i Larvik.

Salmonellaen snek seg derfra og ut i de norske butikkhyllene til Rema, butikker i Norgesgruppen og ICA-butikker i nord fra bl.a Nordfjord Kjøtt og Fatland Gruppen som hadde kvernet dette kjøttet til det ugjenkjennelige. Og skrekk og gru, minst fire nordmenn har blitt syke av denne fryktelige bakterien.

Men er nå denne bakterien egentlig en så alvorlig trussel mot oss menneskers helse som mediene skal ha det til? Selvsagt er den ikke det. Den burde ikke skremme normalt oppegående mennesker til å slute å spise denne kjøttdeigen. Det har blitt et forferdelig salmonellahysteri, eller skal jeg si salmonellaose som den egentlig heter.

Det som slår meg når jeg hører om mennesker som har blitt syke av salmonella er det at de rett og slett ikke kan lage mat. Tilberedt på den rette måten (f.eks skikkelig steking) så dreper man alle salmonellabakteriene og vips så er kjøttet helt fritt for salmonella.

Hos Lommelegen står det om salmonella: "Baterien får du i deg dersom du spiser infisert mat som ikke er tilberedt skikkelig eller drikker vann som inneholder salmonella. Ofte finnes bakterien i egg og fjærfe (kylling o.l), som ikke er stekt eller kokt ordentlig. Bakterien kan finnes i andre matvarer også. Det er sjelden at en smittet person kan smitte en andre, men det kan forekomme. Man må få i seg ganske mye av den infiserte maten før man blir syk."

Det er også helt utrolig og uforståelig at det blåses noe enormt opp i mediene at fire eller fem mennesker har blitt syke av salmonella her i landet, for i følge samme nettsted (altså Lommelegen) så fikk hele 1500, ettusenfemhundre, mennesker påvist salmonellainfeksjon her i landet i 2004.

De eneste som profitterer på en slik mediejippo/hysteri er norske bønder og lederen for en av bondeorganisasjonene var da også raskt ute med å kreve at dette elementet måtte tas opp som en del av WTO-forhandlingene. Vel, med 1500 smittede på hjemmebane så kanskje disse "møkkete" bønda burde rydde opp i eget hus først. "Godt norsk" er kanskje ikke så godt norsk alikevel.

Jeg har slik "farlig" kjøttdeig i fryseren her hjemme og jeg kommer ikke til å levere den tilbake til butikken. Jeg skal lage en skikkelig god gryterett som jeg skal servere kona og meg (guttungen spiser fremdeles barnemat) og vi blir garantert ikke syke, for jeg kan lage mat...

Kommentarer:
Postet av: Lasse G. Dahl

Så det å kunne å lage mt er synonymt med å servere alt kjøtt godt stekt?Tips: Ikke bestill Biff Tartar når du er på restaurant. Det vil muligens bli som en Mr. Bean-episode.Jeg er forsåvidt enig i at det er hysteri rundt denne sykdommen, men det er alltid helsehysteri i media. Men at helsetilsynet ber folk levere tilbake kjøttdeigen, det er jeg helt enig i. Vi har et praktisk talt salmonellafritt samfunn, og det er ikke noen grunn til å gjøre noe annet.Jeg regner også med at du destruerer emballasjen og passer på å ikke spre smitten videre fra ditt hus?

13.11.2005 @ 14:57
URL: http://www.lassedahl.com/
Postet av: Knut Stian Olsen

Vel, det er en stor forskjell på å steke kjøttet godt og svi det. Og embalasjen blir destruert ja, :)Det er selvsagt et problem med medium stekt biff også, og ikke minst tartar som du nevner. Tartar er vanskelig å få godt stekt.1500 tilfeller av salmonellasmitte på et år kan vel ikke akkurat kalles salmonellafritt samfunn

13.11.2005 @ 17:02
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no
Postet av: Lasse G. Dahl

At det var så mange som 1500 var jeg ikke klar over. Men gjelder dette smittede nordmenn eller personer smittet i norge? Mange nordmenn blir smittet i utlandet, spesiellt hvis de lager maten sin selv under uvante forhold.Men i alle fall REMA 1000 har vel solgt både egg og kjøtt med salmonellasmitte. Det billigste er ofte billigst av en grunn.

13.11.2005 @ 20:35
URL: http://www.lassedahl.com/
Postet av: Knut Stian Olsen

Det sto ikke noe om hvor de ble smittet, men følg linken til Lommelegen i innlegget så er det mer info der.Grunnen til at jeg trakk frem det at det var 1500 smittede i 2004 er at det antallet står i meget skarp kontrast til det hysteriet vi nå ser med fire eller fem smittede fra et parti med kjøttdeig.I Nationen står det at 100 tonn kjøttdeig er på avveie, dvs de er kjøpt og sannsyneligvis forbrukt allerede. 100 tonn kjøttdeig gir 250000 400grams pakker. Og av de pakkene er altså fire eller fem mennesker blitt syke. Dvs en syk per 50000 pakke. Derfor mener jeg at det er et helt vanvittig mediehysteri.

13.11.2005 @ 20:49
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no
Postet av: Martin

Helt enig. Aslaug Haga må vel ha elsket denne propagandaen, kan jeg tenke meg, med sin konservative bondepolitikk.Jeg er selv ikke flink å tilberede mat, så jeg skal ikke prøve meg =P Denne artikkelen din burde vært i alle aviser så folk blir avskrekket. Vi kan heldigvis være glad vi ikke bor i USA, der folk blir fòret med løgner og skrekkscenarioer som skaper frykt hver eneste dag.Og lignende ting blir jo gjort her også men i mye mindre grad. F.eks dette med sikkerhetsalarmer etc.

16.11.2005 @ 09:51
URL: http://www.martindrange.abcblogg.no

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/391009