Bush's tale til FN-sesjonen

- President George W. Bush har holdt en tale til åpningen FN-sesjonen i dag. Jeg skal se litt nærmere på to av utspillene han kom med i den talen. Og tro det eller ei så er det faktisk et positivt utspill også. Det er han jo ikke akkurat kjent for å komme med.


- Men jeg begynner med det utspillet jeg synes er negativt ladet:

"No nation can remain isolated and indifferent to the struggles of others. When a country or a region is filled with despair and resentment and vulnerable to violent and aggressive ideologies, the threat passes easily across oceans and borders, and could threaten the security of any peaceful country."

- Og han fortsetter:

"We must send a clear message to the rulers of outlaw regimes that sponsor terror and pursue weapons of mass murder: You will not be allowed to threaten the peace and stability of the world. Confronting our enemies is essential, and so civilized nations will continue to take the fight to the terrorists."

- Vel, Bush sin "konfrontasjonslinje" kan vel så langt ihvertfall, ikke akkurat kalles vellykket. Hans konfrontasjon mot disse masseødelegelsesvåpnene og terrorbindingene til Saddam Hussein kan ikke sies å være annet enn en katastrofe. Ikke bare var denne krigen basert på feil fakta, men den genererer også flere medlemmer til terrornettverkene.
- Jeg har i et tidligere innlegg her i bloggen i en bisetning til Powells "skamplett på rullebladet" skrevet om at det er en gryende utvikling for en sunni-sjiamuslimsk borgerkrig i Irak og nå i dag har det kommet en lydinnspilling, angivelig av al-Zarkawi, der han oppfordrer til krig mellom disse religiøse gruppene.
- Joda Bush, du lykkes virkelig bra i din "krig mot terror" og for freden og stabiliteten i verden er du jo en - ehemm - garantist...


- Men når det er sagt så kom han med et annet utspill i den talen til sikkerhetsrådet som er desto mer gledelig synes jeg. Han sier:

"Today I broaden the challenge by making this pledge: The United States is ready to eliminate tariffs, subsidies and other barriers to the free flow of goods and services as other nations do the same, It's the key to overcoming poverty in the world's poorest nations. It's essential we promote prosperity and opportunity for all nations. By expanding trade, we spread hope and opportunity to the corners of the world and we strike a blow against the terrorists who feed on anger and resentment."

- Det var virkelig andre toner det for hvordan man kan bekjempe terrorisme. Gjennom å støtte oppunder fattige lands økonomi og fremgang på denne måten, ved å fjerne tollbarrierer osv slår han faktisk to fluer i en smekk.
- Han går inn for å redusere fattigdommen globalt og får mindre rekrutering til terrornettverk med på kjøpet.
- Nå har ikke jeg noe tro på at det er kun av veledighet Bush sier dette, det er selvsagt også for å skaffe USA adgang til nye, hittil stengte markeder også, men det er et godt tiltak tror jeg.
- Jeg tror også at det vil hjelpe fattige land å få markedsadgang for sine varer til land som tidligere har hatt skyhøye tollsatser.
- Blant andre har Norge ett av verdens høyeste tollsatser for å beskytte landbruket vårt. Det har vi råd til å fire ganske mye på i solidaritet med de fattigste landene ihvertfall. Men med et Senterparti i regjering er jeg usikker på om vi virkelig vil være så solidariske. Vi får se...


Kilde: New York Times (må registrere bruker)


Kommentarer:
Postet av: VamPus

Enig i at krigen mot terror fortsatt er p et niv hvor det er vanskelig bestemme utfallet - men i VamPus Verden er det ikke ndvendigvis positivt med "stabilitet og fred" - f.eks. er det bde fredelig og stabilt i Nord-Korea - men stabilt jvlig er liksom ikke s kjekt da..En annen ting er at det er noe galt med logikken om av den vestlige verden har et ansvar for flyktninger og asylskere (fr noen spr - VamPus nsker disse velkommen) uten samtidig ha ansvar for gjre noe med forholdene som GJR mennesker til flyktninger og asylskere. Snn sett synes jeg det er bra at noen - og siden FN gir f.. s blir det jo USA - faktisk sender en klar beskjed om at enkelte handlinger og forhold er uakseptable og at de kommer til agere. Kritiser gjerne USA om du vil (og det vil jo de fleste i disse dager) - men det finnes f ledere i Afrika, Asia, det gamle Sovjet-omrdet og Latin-Amerika jeg heller ville hatt enn Bush. Nr jeg tenker meg om s ville jeg nok ikke hatt Chirac eller Zapatero heller.. Skal vi se...ikke Bondevik heller.. ikke liker vi Stoltenberg.. oops!

15.09.2005 @ 16:25
URL: http://vampus.blogspot.com
Postet av: Knut Stian Olsen

Jeg er enig i at det er bra at Bush sender et "signal" til disse urolige landene, men man kan selvsagt sprre seg om hvorfor Bush gjr det. Med tanke p alle de rapportene om "mennesker som forsvinner" i USA's varetekt som bl.a Amnesty har kommet med, s er jeg ganske sikker p at menneskerettighetene, ja de driter Bush i s lenge han har kontroll p oljen...

15.09.2005 @ 17:23
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no
Postet av: svein harald hellstrm

bush er bare maktsyk han...tror han kommer til og bli en ny "hitler"..krigssyk er han ogs..slike personer burde ikke kommet til makta... en ting til..hvorfor i h.. kan usa gjre akkurat hva de vil.. er det virkelig ingen som tr g i mot dem..blir drlig av deres arroganse.. og deres motvilje til og samarbeide, hvis de bestemmer seg for en ting blir det slik blir sint bare av og snakke om det

15.09.2005 @ 20:32

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/232074