Utfordring fra Morbus Norvegicus

Jeg ble (sammen med flere andre) utfordret av Morten Magelsen, Morbus Norvegicus til å skrive om grensene for ytringsfriheten.

Dette var utfordringen:  "I svensk høyesterett pågår for tiden en ankesak der pastor Åke Green står tiltalt for "hets mot folkegruppe" (homofile) se
http://www.vl.no/apps/pbcs.dll/article?AID=/20051109/ARTIKLER/51109012/1036
og
http://www.vl.no/apps/pbcs.dll/article?AID=/20051109/ARTIKLER/51109013/1036

Jeg synes denne saken er svært interessant, både i seg selv, og i særdeleshet med de prinsipielle spørsmål den reiser, om grensene for ytringsfriheten.

Her hjemme førte saken om nynazisten Terje Sjølie til debatt om det samme for noen år siden (http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article717740.ece).
Spørsmålene jeg vil utfordre dere på er derfor: Bør ytringer som Greens og Sjølies være straffbare? Hvor bør grensene for ytringsfriheten gå?"


Her er svaret mitt: "Terje Sjøli og Åke Green kom med ytringer som helt klart kan virke støtende på mange mennesker fordi de rammer så mange og er så generaliserende. Sjøli angrep innvandrere og jøder og han støttet nazismen, mens Green angrep homofile for deres legning.

Alikevel så mener jeg helt klart NEI på spørsmålet om slike ytringer som Sjøli og Green her kommer med bør forbys og være straffbare. Jeg mener at ytringsfriheten skal og bør gå svært langt i å beskytten nettopp retten til fri ytring. Også ytringer vi ikke liker eller som kan virke støtende på hele eller deler av befolkningen/befolkningsgrupper.

Så er da er spørsmålet altså hvor disse grensene for ytringsfrihet bør gå. Det er vanskelig å se, men jeg mener at de bør gå ved regelrett personsjikane og altså ikke der de retter seg mot hele grupper av mennesker. De bør gå der enkeltpersoner blir utsatt for grove og usanne beskyldninger om det ene eller andre.

Jeg kan vanskelig se at hele befolkningsgrupper, det være seg innvandrere, homofile, samer eller hvem det måtte være, har noe spesielt behov for en særlig beskyttelse i loven om ytringsfrihet. Det må være lov å mene hva man vil og si hva man vil og så får vi ”normale” menneskene heller bekjempe ytringer vi ikke liker ved å slå dem i debatter, med fakta etc. Å tie dem ihjel og skyve dem under teppet samt straffe de som kommer med disse ytringene er ikke veien å gå for å bekjempe slike ytringer."

Kommentarer:
Postet av: Morten Magelssen

Mange takk for bidraget! Nå har jeg også lagt ut min tekst (se link under).

Postet av: Jarle

Jeg mener dette ikke bare er en yttringsfrihetssak, men en sak som handler om retten til å tro på, sitere og legge ut de jödisk/kristne skrifter (Bibelen) som ligger til grunn for våre lover og vår moraloppfattning. Skal en lekpredikant ha lov til å preke "rett fra levra", eller skal vi tilbake til en form for konventikkelplakat, der bare statsautoriserte har rett til å servere en politisk korrekt forkynnelse?

14.11.2005 @ 23:42
URL: http://steens.weblogg.no
Postet av: Jarle

Dette sagt angående pinsepredikanten Åke Green. (Uten noen sammenligning med nynazisten Terje Sjølie.)

14.11.2005 @ 23:46
URL: http://steens.weblogg.no
Postet av: Knut Stian Olsen

Også Sjølie må få lov til å "forkynne" sitt politiske ståsted uten å bli straffet av den grunn...

15.11.2005 @ 00:04
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no
Postet av: Jarle

Åke har sagt at hans tale bl.a. kommer ut fra en bekymring over at de homofiles sak tar så stor plass. Er det noen som er enig i med meg og Åke i det?Blir det muligens "hets mot folkegruppe" å sette en samfunnspastor i fengsel for hvordan han forklarer Bibelen?

15.11.2005 @ 00:16
URL: http://steens.weblogg.no
Postet av: Knut Stian Olsen

Det blir nok ingen hets mot en folkegruppe å sette inn den pastoren. Det er å dra den litt langt.Men når det er sagt, så mener jeg at den pastoren IKKE bør straffes for disse uttalelsene

15.11.2005 @ 00:23
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no
Postet av: Knut Stian Olsen

Det er en grunn til at de homofiles sak tar "stor plass" men dette innlegget handlet om ytringsfrihet og om det bør være straffbart eller ei å komme med slike ytringer. Det er det prinsipielle som dette innlegget handler om

15.11.2005 @ 00:25
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no
Postet av: sveiners

folk må vel få lov til og ha meninger synes jeg, man må også få lov til og ytre de så lenge man ikke truer noen på noe vis.. man kan ikke ha lover som forbyr folk og tro eller mene visse ting

15.11.2005 @ 05:34
URL: http://sveiners.weblogg.no
Postet av: Martin

Å si hva man mener om folk er èn ting - og uansett hvor ekstremt ytringen er, kan den ikke sammenlignes med det å faktisk true noen.Selv om jeg skulle foretrukket at en innvandrer som kom å sa: "Nordmenn er idioter" havnet i fengsel - ville det igrunn ikke vært rettferdig. Hadde han derimot lagt til; "og må drepes" - da skifter fløyten fort sin tone.Da er han en fare for riket. Eller hur, Knut Stian Olsen? Eller mener du at det må gå så langt som at han må legge sitt hat mot en spesiell person? Isåfall er vel Irans presidents uttalelse om at Israel må utslettes, bare en ytring som må tolereres siden den ikke er "ekstrem" nok? Skjønner du hva jeg er inne på? Hvor går grensen?

15.11.2005 @ 11:48
URL: http://www.martindrange.abcblogg.no
Postet av: Knut Stian Olsen

Jeg er ikke enig med deg. Så lenge man ikke ved handlig, men lar det bli med ord så bør det ikke være straffbart.Handling kan være mye mer enn faktisk å utføre drapene, f.eks økonomisk og materiell støtte, planlegge og tilrettelegge etc... Men å si "nordmenn er idioter og må drepes" kvalifiserer ikke til straff etter mitt syn.Hvis det skulle kvalifisert til straff er det utrolig mange nordmenn som også burde vært straffet for slike uttalelser.

15.11.2005 @ 12:20
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no
Postet av: Martin

Det er sant det siste du skrev. Mange ville sittet i kasjotten da. Ja faktisk de fleste antar jeg.Men kommer det ikke også an på hvem som faktisk sier dette? Hvis det er noen i en sentral stilling ( poltiker, president, statsminister, politisjef ), burde det ikke da taes mer seriøst enn hvis en "mann på gaten" sier det?

15.11.2005 @ 16:11
URL: http://www.martindrange.abcblogg.no
Postet av: Knut Stian Olsen

Det hverken bør eller skal være forskjell på om det er straffbart eller ikke å komme med slike ytringer uavhengig av hvemn som kommer med dem.Det er selvsagt mer alvorlig om det kommer fra en president enn om det kommer fra mannen i gata, men det er likefullt ikke noen vesensforskjell på om det bør være straffbart eller ikke.

15.11.2005 @ 16:18
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/395264