Negergutt og hottentott

Nergergutt og hottentott er visst ikke lenger politisk korrekte ord.

Hva blir det neste?

Blekansikt i westernfortellinger?

Kommentarer:
Postet av: Nicolas

Get real, som de sier i USA.Har du tenkt å kjøpe disse bøkene, Knut Stian Olsen, for å lese dem selv? Jaggu var det ikke det jeg tenkte.Dette er BARNEBØKER. Er det greit å la småunger lese om hottentotter og svartinger som spiser mennesker? Nei, det synes jeg ikke. I alle fall ikke når dette er de eneste svarte menneskene som fremstilles i fortellingene.Eller kanskje vi skulle starte 1. klasse med høytlesning av Bibelen hvor Gud sier hvor fæle de homofile er og hvor ekle og kvalme de forbannede sodomistene er?

14.12.2006 @ 16:22
URL: http://ars-ethica.blogspot.com/
Postet av: Martin

Ja, helt enig med deg Knut Stian. Dette blir alt for dumt. Jeg synes også det er viktig å huske at ordet "neger" i Norge aldri har hatt noen negativ effekt slik som det derimot har hatt i USA (negro eller nigger). Den har kort fortalt bare vært en betegnelse på folk med mørk hud opprinnelig ifra Afrika, ikke ment som nedsettende på noen som helst måte. Man kan faktisk ikke sammenligne amerikansk og norsk historie og det synes jeg er viktig at vi erkjenner...politisk korrekthet burde ikke dikteres over andres feil,- i dette tilfellet amerikanernes.

14.12.2006 @ 16:36
URL: http://www.martindrange.abcblogg.no
Postet av: Knut Stian Olsen

Nicolas: Jeg har lest de bøkene jeg, da jeg var barn selv og vi har faktisk bibelskoler for barn hvor man leser fra bibelen så hvorfor ikke...Jeg vet ikke hvor gammel du er, men jeg vokste opp med Hoa og andre barnefortellinger om negere og hottentotter uten at det har vært en plage for meg eller mitt syn på negere av den grunn...Martin: Så enig, så enig

14.12.2006 @ 16:44
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no
Postet av: Nicolas

Vel, jeg vokste ikke opp med de bøkene, så jeg ser ikke på dem som tradisjon. Men familien velger å gjøre det de tror Torbjørn Egner ville gjort om han var i live i dag, og det er å ta vekk den hottentottsangen.Jeg er enig i at politisk korrekthet ikke skal diktere ytringsfriheten - men kåmmigjenna, dette er historier for barn... Nå vet ikke jeg hvor gammel du er Knut Stian, men jeg gjetter at du kanskje ikke hadde en skokk fargede klassekamerater heller? Da blir det nemlig litt mindre relevant... :)

14.12.2006 @ 17:17
URL: http://ars-ethica.blogspot.com/
Postet av: Knut Stian Olsen

En skokk var det ikke nei, men det var noen få ja. Jeg er ikke såå gammel da, 31 bare ;)

14.12.2006 @ 19:09
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no
Postet av: Amadeus

Nå er vel ikke hottentott regnet som nedsettende, da det faktisk er et stammenavn.Det er vel heller stereotypene i sangen det ble reagert på. Er forøvrig enig med deg.

14.12.2006 @ 23:49
Postet av: La oss glemme Vesle Hoa

Visste man egentlig stort om hottentotter i Europa på 50-tallet? Litteratur fra 50-tallet gjenspeiler som oftest det man trodde man visste på 50-tallet, og innholdet i visen om vesle Hoa vitner om Egners fantasi og skriveglede for barn på det samme 50-tall – ikke hans personlige bidrag til innvandringsdebatten i 2006.

Postet av: Cake

hmmm. Alt jeg vet at "Visa om Hoa" var min yndlingssang da jeg var liten, jeg bælte den ut. Kledde meg i "bastskjørt" laget av plasthansker og danset rundt. Og jeg har blitt alt annet enn rasist. Heller ikke har jeg fått noen fordommer..

Postet av: wenche

Hottentotter ( Håttentå´tter), folkegruppe i Sør-Afrika. De er sansynligvis innvandret fra Øst-Afrika, og deres opprinnelige næringsvei er fedrift. Hottentottene er delt i klaner. Språket deres er i slekt med buskmennenes, og gjør bruk av de samme smattelydene.

17.12.2006 @ 16:46
Postet av: Sigrunn

Hvem er det foresten som blir "tråkket på tærne" her? Jo, det er alle vi som vokste opp med "Helten" Vesle HOA av Hottentott-stammen !

17.12.2006 @ 17:10
Postet av: krille krokodille

nå er vel "hottentott" strengt tatt ikke noe stammenavn eller noe sånn. det var de nederlandske koloniherrene som satte dette navnet på khoikhoi-folkene. hottentott blir vel på nederlandsk noen sånt som stammere eller noe i den dur. dette spilte vel på klikkelydene i språket deres. de fleste store seriøse ordbøker i dag regner ordet som støtende, og det gjør også khoikhoi-folket selv.

19.12.2006 @ 12:21
URL: http://twitter.com/krille
Postet av: Megameow

Enig med deg, jeg. Altfor mye PC (Political Correctness) ute og går.Det blir lett for tåpelig.

01.01.2007 @ 18:59
URL: http://www.enjoydiary.com/Megameow
Postet av: Øyvind, Mechelen

Man kan jo mene mye om Hoa, og jeg syns egentlig hele diskusjonen er teit, men det finnes ting som er enda teitere, som dette:"Jeg synes også det er viktig å huske at ordet "neger" i Norge aldri har hatt noen negativ effekt slik som det derimot har hatt i USA (negro eller nigger)".Negativ effekt? Jeg regner med du mener betydning, og hvis det er det du mener så foreslår jeg at du tar en titt på norske aviser fra trettitallet. Det kan være riktig interessant.

01.01.2007 @ 19:27
URL: http://www.oyvindstrommen.be

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/3117020