Psykotiske retts- og behandlingsprinsipper

Denne mannen på bildet her sitter på Stortinget for et parti som liker å kalle seg ansvarlige og fornuftige. Men denne mannens uttalelser til VG i dag er hverken ansvarlige eller fornuftige. Uttalelsene er mer likt det man ser i totalitære land og går virkelig på rettssikkerheten løs for psykotiske mennesker som begår straffbare handlinger, altså sinnsyk i gjerningsøyeblikket..

Jan Arild Ellingsen (Frp)

Saken dreier seg om det tragiske trikkedrapet for litt over ett og et halvt år siden. Gjerningsmannen, en somalier, var helt klart syk, psykotisk, når han begikk handlingen og ble dermed dømt til psykiatrisk behandling. Mannen er nå på bedringens vei fra sine alvorlige sinnslidelser.

Når en person blir dømt til psykiatrisk behandling i stedet for fengselsopphold så bunner det ut i at personen egentlig ikke selv kan lastes for de ugjerninger han eller hun har begått. Slik er det og slik bør det også være i en rettsstat. Man fengsler ikke mennesker på grunn av sykdom i Norge.

Men dette er selvsagt(?) ikke mannen på bildet, Jan Arild Ellingsen (Frp) enig i. VG skriver: For å sikre legitimiteten til det norske rettsvesenet ønsker Ellingsen at alle som ikke blir dømt på grunn av helsemessige årsaker skal vurderes på ny når helsetilstanden har bedret seg. "Når de har blitt friske må det vurderes om de skal få den straffen de burde ha hatt i utgangspunktet, for da er de jo strafferettslig ansvarlige."

Uansett hvor frisk en person som er dømt til psykiatrisk behandling blir så gjør ikke det personen mer strafferettslig ansvarlig for ugjerninger begått under sykdom. Vi hverken har, eller vil ha et samfunn der man først kan bli dømt til psykiatrisk behandling og så når man blir frisk skal kunne dømmes til fengsel for den samme ugjerningen.

Uansett hva Ellingsen måtte ønske seg om "helsemessige årsaker", så er det ikke helsetilstanden hverken før eller etter ugjerningen som må legges til grunn, men hvilken helsetistand personen var i da ugjerningen ble begått.

Litt tilbake til denne somalieren. Jeg skjønner at det er vanskelig for de pårørende og andre berørte mennesker å godta at denne mannen kommer ut på gaten igjen etter forholdsvis kort tid. Men det betyr ikke at han ikke begynner å bli klar for en retur til samfunnet igjen. Mannen er i ferd med å bli frisk, og ingen ting er bedre enn det. Vi dømmer nemlig ikke folk til x-antall års behandling på lukket institusjon, men til behandling til man er blitt frisk. Noen blir friske etter relativt kort tid (jfr. somalieren) mens andre igjen kanskje blir på institusjonen for resten av livet.

Slik bør det være, det er det eneste logiske og fornuftige. Hos Ellingsen er det derimot hevnlysten som styrer fornuften. Ellingsen sier: "Det er viktig for ofrene at de ser at det kommer sanksjoner. Behandling er ikke straff." Det er riktig det at behandling ikke er straff, men sykdom er heller ikke straffbart. Det har aldri vært meningen at behandling skal ses på som straff. - Sinnsyk i gjerningsøyeblikket - fører ofte til frikjennelse i straffesaker, nettoppp fordi sykdom ikke er straffbart. Man straffer ikke personer som begår straffbare handlinger som en følge av sykdommen. Denne somalieren ville i en ordinær straffesak blitt frikjent og sluppet rett ut på gata igjen på grunn av at han var psykotisk i gjerningsøyeblikket.


E-post om dette innlegget er sendt til både Frp's stortingsgruppe med spørsmål om presisering fra Frp sin side og en e-post som er sendt til Ellingsen for en kommentar.

Kommentarer:
Postet av: Vegard

haha, sirkelargumentasjon er flotte greier :D

15.03.2006 @ 21:51
URL: http://smuss.org
Postet av: Knut Stian Olsen

og ditt intelligente(?) syn på disse uttalelsene til Ellingsen bunner i å rakke ned på de som skriver om saken...***klapp-klapp***

15.03.2006 @ 22:08
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no
Postet av: Vegard

Det var vel strengt tatt Ellingsens uttalelser jeg reffererte til da ;)Så du forsåvidt mannen på Holmgang? Det var en enestående oppvisning i hevnlyst, ufornuft og kaldhet.

15.03.2006 @ 22:35
URL: http://smuss.org
Postet av: Knut Stian Olsen

Ahh... Ok, beklager misforståelsen.Nei jeg så ikke Holmgang, men jeg gikk sikekrt ikke glipp av så mye da vil jeg tro

15.03.2006 @ 22:39
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no
Postet av:

Jeg gikk og grunnet på en post om saken, men jeg syns du har sagt det godt. Det ville vært en fordel for oss alle om kunnskapsnivået i samfunnet om psykotisk/strafferettslig tilregnelig var høyere.Også på et mer hverdagslig plan kan det være tungt for den som har vært syk når slekt og bekjente holder deg ansvarlig for ting du har sagt og gjort i psykose f. eks.Og VG, det er sjelden jeg hisser meg opp over VG, men her spiller de på holdninger de vet bunner i uvitenhet.

15.03.2006 @ 22:43
Postet av: fr.martinsen

Jeg gikk og grunnet på en post om saken, men jeg syns du har sagt det godt. Det ville vært en fordel for oss alle om kunnskapsnivået i samfunnet om psykotisk/strafferettslig tilregnelig var høyere.Også på et mer hverdagslig plan kan det være tungt for den som har vært syk når slekt og bekjente holder deg ansvarlig for ting du har sagt og gjort i psykose f. eks.Og VG, det er sjelden jeg hisser meg opp over VG, men her spiller de på holdninger de vet bunner i uvitenhet.

15.03.2006 @ 22:44
URL: http://froemartinsen.blogspot.com
Postet av: Zultanen av Briskeby

Den dysfunksjonelle dvergkroppen av en justisminister vi har plaprer sitt politisk korrekte sosialistsvada i Holmgang.Ormen Storberget er her på defensiven og velger å diskutere obsure og uvesentlige tallberegninger. Dette raller idioten med mens hans landssvikerparti som rotter gnager i stykker landet med sin kriminelle latrineaktige undermenneske-import.Dette barnlige pinocchiotryne er tilsvarende mentalt retardert og det kan ikke forundre noen at hans kjære kjælegriser finnes blant de verste umenneskelige feilvarene som finnes.Disse skadedyrene var hans inntektskilde dengang som advokat der hans sleske, glatte pubertaltryneadferd forårsaket lidelser over en lav sko.La oss få et politisk klimaskifte der henging av råtten faenskap blir en folkeforlystelse. La oss da i denne situasjon heller ikke glemme å grave frem landsforræderne og til spark og slag la dem vandre til reipets dirrende venting....

15.03.2006 @ 23:06
URL: http://www.retecool.com/sukkel
Postet av: Conad

Er det mulig? Åssen i all verden har noen satt denne mannen i justiskommitéen (og tilogmed som nestleder). Dette var jo helt villt.

16.03.2006 @ 00:29
Postet av: Trond

Zultanen av Briskeby hvilke planet er du fra??

16.03.2006 @ 23:02
URL: http://trond.weblogg.no/
Postet av: Martin

Hårreisende å foreslå 2 straffer for 1 handling. Om en person skal behandles for deretter å tilbringe flere år i fengsel, vil han antageligvis trenge behandling igjen når han kommer ut.

17.03.2006 @ 12:38
URL: http://www.martindrange.abcblogg.no
Postet av: elvis bling laden

Kjempebra! Det er det klokeste jeg har sett skrivi om dette. Her er min artikkel om samme sak:http://gudbedre.blogspot.com/2006/03/den-forferdelige-humanismen.htmlForøvrig så er mannen på heavy medikamenter, og han kommer ikke til å bli seg sjølv igjen, sannsynlighvis. Med mindre det kommer nye og bedre medikamenter mot skitsofreni.

17.03.2006 @ 15:15
URL: http://gudbedre.blogspot.com
Postet av: elvis bling laden

Kjempebra! Det er det klokeste jeg har sett skrivi om dette. Her er min artikkel om samme sak:http://gudbedre.blogspot.com/2006/03/den-forferdelige-humanismen.htmlForøvrig så er mannen på heavy medikamenter, og han kommer ikke til å bli som før (altså - før han blei syk også) igjen, sannsynlighvis. Med mindre det kommer nye og bedre medikamenter mot skitsofreni.

17.03.2006 @ 15:16
URL: http://gudbedre.blogspot.com

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/930475