Personlig boikott

"Jeres afskyelige handlinger i Kina er en skændsel. Jeg fatter ikke, hvordan jeres chefer sover om natten"  (Politiken)Tom Lantos, demokratisk politiker om bl.a Google, Yahoo og Microsoft sin satsing i Kina der de bøyer seg for sensurkravene og lukker øynene for brudd på menneskerettighetene.

Jeg synes det er helt forkastelig av disse selskapene å bedrive en slik form for virksomhet der de setter profitthensyn foran menneskerettighetene. De kunne like gjerne tjent penger på å drive torturleire.

Særlig Yahoo har utmerket seg ved at de har hjulpet kinesiske myndigheter med å spore opp en "aktivist" som senere fikk 10 års fengsel: "Og her og nå er for eksempel saken til den kinesiske journalisten Shi Tao. Han er dømt til ti års fengsel for å «røpe statshemmeligheter» (alle diktaturers favorittanklage). Hemmelighetene handlet om hvordan det offisielle Kina ville forsøke å tone ned 15-års dagen for opprøret på Den Himmelske Freds Plass. Forbrytelsen var at han vidresendte et direktiv avisen hans hadde mottatt. Men så kommer det: Shi brukte selvfølgelig ikke arbeidsgiverens postsystem, han gikk via sin egen web-baserte adresse. De fleste av oss bruker noe slikt, det er trygt, det er effektivt, og det beskytter privatlivet ditt. I alle fall her i landet. I Kina gikk leverandøren – Yahoo! – til myndighetene og fortalte om det. «Vi vet allerede at Yahoo! samarbeider entusiastisk med det Kinesiske regimet om sensur. Nå vet vi at de er politiinformanter også,» uttalte en representant for «Journalister uten grenser,» etter den groteske hendelsen", skrev Dagsavisen 13.november i fjor.

Så hva bør vi som forbrukere gjøre med den saken? Vel jeg har i hvertfall begynt å teste ut alternativer til Microsoft, nemlig Linux-Ubuntu. Når det gjelder søketjenester er det vanskelig å finne gode alternativer til Google og Yahoo så hvis noen vet om gode alternativer så vil jeg gjerne vite om det.

Jeg er (i tillegg til å bytte ut Microsoft) også i ferd med å kutte ut g-mail fra Google og jeg har for lengst kuttet ut hotmail. Av praktiske årsaker vil det ta noe tid, men det vil skje...

Linux-Ubuntu er foreløpig kun instalert på en gammel bærbar maskin jeg har liggende, men den vil etter all sannsynlighet også bli å finne på den stasjonære om ikke lenge. Linux-Ubuntu er jeg svært positivt overrasket over.

Goodbye til Microsoft og Google. Yahoo har jeg aldri brukt.

Kommentarer:
Postet av: Svein Kåre

Søketenester? Tja, kanskje http://alltheweb.com/ eller http://altavista.com kan vera noko? Evt. http://mamma.comLenge sidan eg har prøvd dei sjølv dog, så korleis dei er no, samanlikna med Google, det veit eg ikkje.

16.02.2006 @ 21:33
URL: http://dionaea.com/blog
Postet av: Knut Stian Olsen

AltaVista bruker Yahoos søkemotor, desverre...ellers takk for tipset

16.02.2006 @ 22:52
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/766166