Statlig kontroll over næringslivet?

- Kampen for Union er ikke over for våre nye folkevalgte ser det ut til. Per Olaf Lundteigen (Sp) sier til Nationen at: "Noe av det første denne regjeringen må gjøre i næringspolitikken er å redde Union. Union vil bli et eksempel på den nye næringspolitikken som skal føres. Fagbevegelsen og skogeierne må vite at de har regjeringen i ryggen".

- Dette kan tyde på at det frie næringslivet her i landet vil gå svært harde tider i møte med den nye regjeringa ved roret. Særlig hvis Lundteigen får en hånd på den. Det blir helt klart en tilnærming til mer og mer statlig styring, innblanding og kontroll med næringslivet, der det er våre politikere som skal bestemme hva som skal skje med en bedrift som skal legges ned.

- Det vil etterhvert koste AS Norge dyrt, for hvis det er slik at staten skal bestemme, ja da må også staten spytte i penger hver gang en bedrift trues av nedleggelse. Store som små. Staten vil dermed holde kunstig i live bedrifter som ikke har livets rett. Jeg sier ikke at dette gjaldt Union, men en regel for å hjelpe Union må da også gjelde for alle andre bedrifter.
- Man kan si hva man vil om Union og det å legge ned en bedrift som faktisk går med overskudd. Men det som blir helt feil er om det er våre politikere som skal sitte å bestemme over en bedrifts disposisjoner i et marked. Det er bare nødt til å gå galt det.

- Dette gjelder ikke bare Union, men er en prinsipiellt viktig sak for hvor langt staten skal gå for å detaljstyre næringslivet, eller deler av næringslivet. For en slik detaljstyring kan ikke Stoltenberg eller Lundteigen ha på seg (jo kanskje Lundteigen da, den mannen burde vært AKP'er han), men ikke Stoltenberg. Han sier det jo så *kremt* fint selv, "jeg er jo en ansvarlig mann". Vel, det gjenstår å se!
- Nei, dette gjelder alle bedrifter som av en eller annen grunn ser seg nødt til å legge ned en av sine underavdelinger. Det kan ikke være sånn at en bedrift, f.eks en bensistasjonkjede, ikke skal ha lov til å legge ned en av sine stasjoner eller tankavdelinger eller hva som helst selv om den går med overskudd. Det er akkurat det samme prinsippet selv om det ikke er 300 ansatte det er snakk om. En bensinstasjonskjede selger ikke til en konkurrent altså.
- Eller hva med Tine meieriene. Skulle ikke de fått lov å legge ned mange av sine små meierier? Jeg vet at en del av disse meieriene er solgt til andre, men ikke alle.

- Jeg ønsker ikke at det skal være staten som skal regulere private eieres disposisjoner med sine bedrifter. Det må det være opp til hver enkelt bedriftseier å bestemme selv. Jeg har ikke noe tro på at Norsk Skog legger ned Union i stedet for å selge fordi de er onde. Jeg tror de gjør det for å trygge arbeidsplasser andre steder i bedriften. Og å selge til en konkurrent er det samme som å skyte seg selv i foten.

Kommentarer:
Postet av: LesPaul68

Kan ikke Union og Porsgrund porselen slå seg sammen og lage papp-talerkner da:))En useriøs kommentar til et ellers meget bra innlegg, men den er LITT morsom da:)

17.09.2005 @ 00:42

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/235754