PEN-klubben svikter de som lyver

NRK-nyheter i dag: I tirsdagens leder i Klassekampen peker redaktør Bjørgulv Braanen på likhetene mellom sakene mot Orhan Pamuk i Tyrkia, og David Irving i Østerrike. Begge er tiltalt for å ha kommet med ulovlige ytringer: Pamuk for å ha ytret seg om tyrkiske overgrep mot armenere og kurdere, mens Irving er beryktet for å ha fornektet Holocaust, og risikerer ti års fengsel for det. Irving har fått svært lite oppmerksomhet, noe Braanen mener han burde fått. [...] PEN-klubben prioriterer heller Orhan Pamuks sak, sier leder Kjell Olaf Jensen. "Grunnen til at vi behandler de to sakene så forskjellig er at den ene, nemlig Irving, er arrestert for å ha ytret en ganske avskyelig løgn, mens den andre, Pamuk, er arrestert og tiltalt for å ha uttalt en selvfølgelig historisk sannhet. Så sier det seg selv at i praksis bruker man sine begrensede ressurser atskillig mer på den som forteller en vesentlig sannhet, enn på den som forteller en avskyelig løgn". (min uth.)

Løgn? Javel, det kan vi alle være enige om. Men nettopp derfor er det ekstra viktig at ytringsfriheten settes i førsetet. At PEN-klubbens leder ikke innser dette er nesten ubegripelig. Begge sakene er viktige for ytringsfriheten, men saken til David Irving er enda viktigere enn Orhan Parmuks sak. Grunnen til det er nettopp at Irving farer med løgn.

Alle vil stå opp for Parmuk fordi han fortalte sannheten og ble tiltalt, men ingen vil stå opp for Irvings rett til å ytre seg fritt fordi han lyver...! For PEN-klubben er det lettere å forsvare en som har sagt sannheten enn en som lyver, men hvis det hadde vært litt ryggrad i PEN-klubbens leder, Kjell Olaf Jensen, og dets medlemmer så hadde de stått opp for den som lyver.

Å forsvare ytringsfriheten handler ikke bare om å forsvare sannheten eller de politisk korrekte sakene som man liker. Det handler i enda større grad om å forsvare selve retten til fri ytring, også de ytringene man finner avskyelige og løgnaktige. Og når PEN-klubbens leder sier at det er en selvfølge å forsvare den som forteller sannheten fremfor løgnen så har han ikke forstått hva ytringsfriheten innebærer og handler om.

Nok en gang finner jeg det derfor passende å minne Jensen om et sitat jeg har brukt et par ganger tidligere av Voltaire (1694-1778) "Jeg utstår ikke det du sier, men skal forsvare til min død din rett til å si det!". Det burde være PEN-klubben og Jensens ledestjerne og mantra, men det ser ut til at de har glemt det...

Kommentarer:
Postet av: Detector

Du sier at David Irving er arrestert for å ha fremsatt en løgn. Dette medfører ikke riktighet. Irving er arrestert fordi det i Østeriket, i likhet med en del andre europeiske land, ikke er lov til å ytre tvil vedrørende holocaust. David Irving tviler på den offisielle og vedtatte historien på dette området, noe han har gitt utrykk for. Dette er den eneste grunnen til at han nå sitter i en Østerisk fengselscelle. Det blir derfor feil å hevde at han lyver. Irving selv er jo overbevist om at hans syn på dette området er det riktige. Altså er han arrestert fordi han har en annen oppfatning enn den offisielle, og ikke for å fremsatt en løgn.Jeg har selv skrevet om den horrible behandlingen Irving er blitt til del her:http://polygraf.blogspot.com/2005/11/samvittighetsfangen-david-irving.html PS "Irvings tilfelle er heller ikke enestående. Ernst Zundel holdes for tiden innesperret i Tyskland, og risikerer fem år i fengsel for å ha inneha samme syn som Irving. Synspunktene sine på dette området tilkjennega Zundel da han var bosatt i Canada. Det bisare i denne historien er at det ikke er forbudt å ytre tvil vedrørende holocaust i Canada. Alikevel så velger den Tyske stat å straffeforfølge ham for utsagn han har fremmet i ett fremmed land der slike utsagn ikke er forbudt. Dette kan likestilles med å arrestere kinesiske opposisjonelle i Kina for kritiske utsagn de har ytret i Norge."

17.01.2006 @ 20:23
URL: http://polygraf.blogspot.com/
Postet av: Knut Stian Olsen

Saken dreier seg ikke om Irving lyver eller ikke, men om ytringsfrihet og PEN-klubbens selektive holdning til denne retten...

17.01.2006 @ 22:00
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/615649