Begrense debatter på nettet

- Norsk journalistlags Gunnar Bodal Johansen sier til NRK kulturnytt at: "Vær Varsomplakaten skal vurderes og endres, og komiteen som skal gjøre dette har fremmet et forslag om at redaktørene skal ha ansvar for at innlegg som er hetsende eller krenker privatlivets fred skal tas bort før det legges ut på Nettet. Dette er et betimelig og godt forslag".
-
Videre sier han: "Det medfører et ansvar å publisere noe, ikke bare strafferettslig, men også et moralsk ansvar. Dette er viktig av hensyn til menneskers omdømme, det er viktig av hensyn til kvaliteten på debatten".

-
VG's nettredaktør Torry Pedersen er ikke overraskende uenig med Bodal Johansen. Han sier til NRK: "Det er ingen mangel på pompøsitet blant norske redaktører, og her flyttes på en måte makten nedenfra og oppover i stedet for ovenfra og nedover. Hvis du leser Aftenposten, så er det fem leserinnlegg daglig, og de er enten skrevet av en kommandørkaptein, en biskop emeritus eller en professor, mens det på VGs debattgrupper skrives vektige innlegg av snekkere, rørleggere osv".

-
Det er ikke vanskelig å være enig med Pedersen i denne saken. Jeg mener at ansvaret må ligge hos den enkelte debattant i slike debattsider, uavhengig om det er VG som drifter dem eller om det er private som drifter dem.
- En måte å løse det med anonyme deltakere på er jo lett å få til, med identifikasjon via mobil eller andre måter. I tillegg så er det ikke all verdens problem å spore ip-adressene heller.
- Litt vanskeligere å finne brukeren når det gjelder nettkafeer etc, men likevel mulig å løse på en grei måte.
- Og dessuten når Bodal Johansen sier at det er viktig av hensyn til kvaliteten på debatten så mener jeg at det hverken er Journalistlaget, VG eller andre enn de som faktisk deltar i disse debattene som bør bry seg med kvaliteten. Hvis man mener at kvaliteten er dårlig så er det såre enkelt å la vær å delta.
- Et siste og kanskje viktigste moment er retten til fri ytring. Der mener jeg at det overhodet ikke er en eller annen redaktør som skal sitte å sensurere innlegg i debatter, men domstolene som skal avgjøre om en ytring er i strid med loven eller ikke. Hvis man setter redaktører eller andre til å sensurere innlegg så begrenser det ytringsfriheten på en måte som ikke er rett.

Kommentarer:
Postet av: sveiners

synes dette virker som et forsøk på sensur jeg.. hvis de som er så feige at de ikke tør si navnet sitt absoulutt skal starte en slik debatt så må vel det være greit, det er da vel bare og ikke ta dem så høytidelig, det gjør ikke jeg ihvertfall

18.10.2005 @ 01:49
URL: http://sveiners.weblogg.no
Postet av: Knut Stian Olsen

helt enig med deg i dette...

18.10.2005 @ 01:55
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no
Postet av: Hjorthen

Jeg er uenig. Hvem skal ta ansvaret når den enkelte debattant ikke er i stand til å gjøre det? Hvem skal stoppe hets, sjikane og trusler som i enkelte tilfeller også kan strekke seg ut av cyber-verdenen og inn i den "virkelige" verden?Det er kanskje urealistisk å tro at VG skal begynne å forhåndsgodkjenne hvert eneste innlegg, men redaktørene har alt for lenge latt debattarenaene sine skure og gå uten særlig kontroll. De må finne ordninger som gjør at innlegg som bryter med lover og retningslinjer blir fjernet så kjapt som overhodet mulig, og man må finne et system som fungerer. Jeg har aldri besøkt VGs forum, men Dagbladet hadde null kontroll på sine. Hvis de andre store aktørene på dette feltet er bare halvparten så sløve så er det på høy tid at noe gjøres her.Se forøvrig her:http://hjorthen.blogspot.com/2005/10/vr-varsom-p-nettet.html

19.10.2005 @ 01:26
URL: http://hjorthen.blogspot.com
Postet av: Knut Stian Olsen

Hjorten:Du skriver: "Hvem skal stoppe hets, sjikane og trusler som i enkelte tilfeller også kan strekke seg ut av cyber-verdenen og inn i den "virkelige" verden?"Det er vel politi og domstolenes oppgaver å ta seg av slike tilfeller. Jeg er ikke tilhenger av personhetsing mm. men det er da opp til politi å etterforske og domstolene å dømme i eventuell ulovlig sjikanering elelr hetsing.Hvis innlegg bare blir slettet etter en redaktørs forgodtbefinnende så er det, etter min mening, et brudd på ytringsfriheten.

19.10.2005 @ 12:36
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no
Postet av: Hjorthen

Så du mener ethvert innlegg skal bli liggende til politi og domstoler har fått sagt sitt?Det handler ikke om at redaktørene skal slette innlegg etter eget forgodtbefinnenede, hvorfor skulle de nå gjøre det? Det handler om at enhver nettpublikasjon har en selvfølgelig rett til å lage retningslinjer for hva de tillater i sine debattfora, og faktisk overholde dem. At vi har ytringsfrihet betyr jo ikke at du har en soleklar rett til å yte deg om hva du vil hvor du vil. På din og min blogg så er det vi selv som bestemmer hvilke ytringer vi godtar og hvilke vi vil slette, akkurat som om vi kanskje også har en grense for hvilke ytringer vi vil tillate i våre stuer. Den samme retten må da selvfølgelig avisene kunne utøve på sine debattsider, og det har ingenting med brudd på ytringsfriheten å gjøre. Vi kan fortsatt si hva vil, men vi må finne et annet sted å gjøre det.I min tid som moderator for Dagbladet var jeg for eksempel borte i at folk ble hengt ut som pedofile med bilde, adresse og telefonnummer bare fordi vedkommende hadde tillatt seg å ytre noe positivt om muslimer. Det er da en selvfølge at redaktørene har et ansvar for hva som publiseres på deres sider, og de er nødt til å ha rutiner som gjør at den slags blir fjernet umiddelbart?

19.10.2005 @ 14:47
URL: http://hjorthen.blogspot.com
Postet av: Knut Stian Olsen

Jeg mener ikke at den type ytringer du beskriver her bare skal kunne florere vilt på diverse nettfora som hos Dagbladet eller VG eller for den saks skyld i din og min blogg. Det jeg vil til livs er den lovgivninga som skal regulere slike ytringer. Jeg mener det må være opp til hver enkelt redaktør av slike debattfora, enten det er oss bloggere eller det er aviser eller andre større aktører, som skal sette grensene i sitt eget debattforum og ikke en overordnet regel som skal gjelde for alle...

19.10.2005 @ 20:01
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no
Postet av: Hjorthen

Ja, da begynenr vi å nærme oss hverandre:-)Men det er jo ikke snakk om noen lovgivning i den forstand. Det er snakk om å endre ordlyden i Vær Varsom-plakaten, og den kan man jo forsåvidt velge om man vil følge eller ikke. Så lenge redaktørene faktisk anerkjenner at de har et ansvar for hva som publiseres på deres sider, og dermed lager rutiner for å sikre at støtende innlegg blir fjernet så fort som overhodet mulig så er det ikke så viktig hvilke metoder som blir brukt. Og så lenge metodene fungerer så blir man vel neppe klaget inn for PFU heller.Men det er klart, ordlyden kunne nok vært annerledes. VG har vel neppe noen mulighet til å forhåndsgodkjenne alle sine debattinnlegg f.eks.

20.10.2005 @ 03:28
URL: http://hjorthen.blogspot.com
Postet av: Knut Stian Olsen

VGs nettredaktør, Torry Pedersen, sa til NRK-kulturnytt (link i innlegg) at "Det er en helt umulig oppgave å lese igjennom dette på forhånd, for det produseres like mye som Bibelens tekstmengde daglig."Da blir det litt av en jobb ihvertfall... :-)

20.10.2005 @ 03:35
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no
Postet av: Stig Amadeus de Lange

Torry Pedersen uttaler seg så demokratisk her men han bør se litt nærmere på hva moderatorene hans gjør på VG Diskuter. der foregår det regulære mobbeaksjoner mot debattanter hvor moderator samarbeider med andre debattanter, et samarbeid de har dannet på f.eks MSN slik at det legges opp til masseklaging på visse debattanter som da etterhvert fører til utestengelse av denne debattanten.

Postet av: Knut Stian Olsen

Det er lenge siden jeg sluttet å følge med på VG's debattsider, så dette var nytt for meg, men interessant info likevel...

21.08.2006 @ 18:18
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/307108
Internet, debatt og ytringsfrihet.

Leste et interresant innlegg basert på en nyhet fra NRK Har lyst til å komme med noen få poeng som neppe er knyttet til diskusjonen på noen som helst måte.

Vi være nøye med å sikre at anonym kommunikasjon ikke blir stemplet som 'ulovlig'......

[void.hn.org]
18.10.2005 @ 01:56