Stolt minister Riis-Johansen - uten grunn

"Jeg er litt stolt over hva vi har oppnådd" sier Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen ifølge NationenDu har ikke så veldig mye å være stolt av fra ditt departements side Riis-Johansen. Du har økt matmomsen to ganger og du har sørget for mer kartellvirksomhet ved sammenslåing av Gilde og Prior. I tillegg beklager du deg over at du ikke kan gjøre noe særlig med målprisene på grunn av WTO-avtalen.

Nei Terje Riis-Johansen, du har ikke så mye å skryte av etter ett år som landbruks- og matminister. Ihvertfall ikke fra oss vanlige forbrukeres side.

I gruppa sosialklienter derimot har du gjort litt - det skal du ha honnør for. Du har sørget for at den gruppen med flest sosialklienter, altså bøndene (bønder lever av statlige overføringer og er derfor sosialklienter med restarbeidsevne), får en inntektsvekst på 6.5 prosent. Det er ikke dårlig med tanke på at de andre sosialklientene, de som virkelig trenger en økning, kun får 5 prosent økning neste år.

Og så litt of-topic her: Riis-Johansen sa nemlig til samme avis dette: "Jeg har akkurat vært i USA og sett melkebruk med 2750 dyr. Det har ikke gjort meg mindre sterk i trua på det å tenke på gras og beiting og sammenheng mellom lokal ressurstilgang og dyrehold"

Nei det har nok ikke gjort deg styrket i trua på at ineffektivitet og statlig kontroll og overføringer er fremtidens landbruk, men du tar feil Riis-Johansen. Fremtidens landbruk (også i Norge) er effektivitet (større og færre bruk) og mindre subsidier og statlige reguleringer. Markedet regulerer seg selv helt fint. Det vil det også gjøre i landbruket.

I tillegg vil det gi en gevinst her i landet om det ble færre bønder, for det er mangel på arbeidskraft og mange av småbøndene kan brukes til noe annet enn å fore fire høner og en gris og motta sosalst- unskyld landbrukssubsidier...


(bildet er stjålet fra Nationens artikkel)

Kommentarer:
Postet av: minime

Hmm. Du stemmer ikke paa Senterpartiet, gjoer du vel? :)Er foroevrig helt enig med deg.

18.10.2006 @ 18:40
Postet av: Knut Stian Olsen

Eh - nei jeg stemmer ikke p Sp nei, en Venstre :O)

18.10.2006 @ 18:50
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no
Postet av: Fredrik

Masse pstander uten den store innsikt i dette innlegget.Jeg gidder kun kommentere en pstand. ""Fremtidens landbruk (ogs i Norge) er effektivitet (strre og frre bruk) og mindre subsidier og statlige reguleringer. Markedet regulerer seg selv helt fint. Det vil det ogs gjre i landbruket.""Selv i land med klima og topografi perfekt for stordrift og effektivt landbruk brukes subsidier. Om du hadde lest litt mer enn VG ville du kanskje visst at sykdommer og medisinbruk i disse store bestandene er et kjempeproblem. Les litt tysk litteratur om emnet f.eks. Mange tyskere er faktisk vegetarianere fordi de mener kjttet er s ureint av medisinering (har ogs vrt hormonskandaler).Det er alltid et problem nr mottageren av et utsagn er s uvitende som du tydeligvis er p dette omrdet.Les og lr.

28.10.2006 @ 16:03
Postet av: Knut Stian Olsen

Og hvor er s innsikten din Marit-Fredrik? Du har ihvertfall ikke skjnt hva jeg har skrevet. Ikke fr du med deg det som faktisk str heller.Du skriver f.eks dette: "Om du hadde lest litt mer enn VG", men fikk du ikke med deg at det var til Nationen Riis-Johansen uttalte seg og at det er Nationen jeg henviser til?Jss, man skulle da nesten tro at en s oppegende person som det du er ville ftt med deg det. At jeg ikke fr med meg alt er vel bare naturlig - men at du skulle overse dette da gitt. Nei nei, hvordan skal dette g...?Storbruk p flere tusen dyr er IKKE mine ord Fredrik-Marit, jeg har aldri tatt til orde for amerikanske eller tyske tilstander i landbruket her i landet. Men det er et stort effektiviseringspotensial innenfor landbruket. Det har faktisk mange bnder tatt konsekvensen av og bygger samdriftsfjs osv.I mten du svarer p s er det nesten s jeg mistenker at du er en smbruker med 4 kuer, 2 hner og en gris og en geit. Uansett om du er smbruker eller ikke s er det en veldig lite kostnadseffektiv mte drive p. Men det er jo ikke noe problem i Norge, for bnda her er skjermet mot konkurranse fra andre enn seg selv.Oooog daaaa gr deeeet liiitt saaakteeee daaaa...PS: Jeg hper du skjnte at jeg satte det litt p spissen da jeg skrev 4 kuer osv. Gjennomsnittsmelkebonden har jo myyye mer enn det. Jeg tror det ligger p rundt 20 dyr jeg, litt under faktisk. Eller tar jeg feil Fredrik-Marit?I 1999 var det ihvertfall iflge SSB 19 melkekyr i snitt per bonde i Vestfold (i Troms var de helt nede i 13). Det er sannsynelig at tallet har endret seg noe i mellomtiden frem til i dag.Men s lave snittall vitner jo om at det kan ligge ett stort effektiviseringpotensiale i melkeproduksjonen.Jeg tar fremdeles ikke til orde for gigantanlegg som Riis-Johansen nevner til Nationen. Det er nemlig veldig stor forskjell p 19 dyr og 2750 dyr...

28.10.2006 @ 20:39
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/2383421