Barn og sex

"Barnet mitt kom hjem og fortalte at en jente puttet en manns penis i munnen. Barnet mitt spurte om man ikke får bakterier i munnen, og om jenta ville skade mannen. Det er svært vanskelig for oss å besvare disse spørsmålene fra et lite barn", sier en fortvilt forelder (Nettavisen).

Saken handler ikke om barneporno eller pedofili, men en uheldig hendelse på en skole i Stocholm der barn egentlig skulle lære litt om sjakk.

Uhellet i seg selv er ikke så farlig, men jeg reagerer litt på foreldrenes hysteriske reaksjon på dette. For ifølge Nettavisen så har flere av foreldre kontaktet profesjonell hjelp til sine barn, og vurderer å anmelde hendelsen.

Dette gjaldt barn i tredje og fjerde klasse, altså barn i 9, 10-års alderen. Det er tidlig, alt for tidlig å innvies i sexuallivets gleder (i praksis), men å true med anmeldelse av skolen og profesjonell hjelp til barna? Tross alt varte seansen kun noen få sekunder og jeg tviler sterkt på om noen av disse barna ble skadet av dette.

Om det, mot all formodning, skulle bli noen senskader av dette uhellet så er nok det heller foreldrenes hysteriske reaksjon samt "profesjonelles" ihjelforståelse av hendelsen som påfører skadene på barna.

Jeg skjønenr at det er vanskelig for den fortvilte forelderen å forklare opphavet sitt om sex (oralsex i dette tilfellet), men slike samtaler og spørsmål kommer gjerne før eller siden uansett.

Så spørsmålet jeg stiller meg selv er: Når er det en passende alder å snakke med barna om sex?

Jeg skal forsøke å svare litt på det.

Er det passende når barnet kommer å spør selv? Eller er det en aldersgrense for det også? Er "blomsten og bien" en grei forklaring? Eller er det storken vi skal skylde på?

En vesentlig ting er jo hva som trigger slike spørsmål, for det er klart at det kommer ikke av seg selv sånn uten videre. "Det er svært vanskelig for oss å besvare disse spørsmålene fra et lite barn", sier denne fortvilte forelderen. Ja det er det helt sikkert, men hadde det vært lettere å besvare om poden hadde vært 15 år? Eller 17 år? Jeg tror ikke det.

Jeg tror at det beste er å besvare disse spørsmålene den dagen de kommer, på en ærlig måte. Trussler om synd og skam og blindhet og hår i hånda osv er enkle løgner, men de besvarer ikke barnets naturlige nysgjerrighet.

Om avkommet er 7, 8, 9, 10 eller 16 år er uviktig. Å begynne å kalle inn profesjonell hjelp fordi avkommet spør om sex, oralsex eller andre former for sex og sexualitet eller hva det måtte være er et feilgrep. Unntaket er selvsagt der det er mistanke om overgrep og det er det ikke i denne saken her.

At disse barna fikk se sexscener i noen få sekunder er selvsagt uheldig og skulle ikke ha skjedd, men at det er skadelig tror jeg ikke noe på. Pinlig derimot? Ja helt sikkert, for foreldrene, men skadlig for barna? Neppe. Det mest skadelige er foreldrenes hysteri...

Kommentarer:
Postet av: Vegard

HAHA! Dette minner meg om Coca Hola Company!

18.02.2006 @ 01:57
URL: http://smuss.org
Postet av: Martin

Det er fristende trekke inn storken og blomster og bier, men hvorfor ikke bare si det som det er?

18.02.2006 @ 15:32
URL: http://www.martindrange.abcblogg.no

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/773346