Live and let die

Skal det være slik at det er legene som har all makt i spørsmål om f.eks respirator og næringssonder skal kobles av en pasient eller skal disse tunge avgjørelsene ligge hos de pårørende? Eller kanskje en kombinasjon der enten legen eller de pårørende har vetorett! [...] Jeg skal ikke ta noen stilling til om hvem som til syvende og sist skal få ha det avgjørende ordet om en respirator eller sonde skal kobles av...

Dette skrev jeg etter Terri Schiavo-saken i USA i fjor sommer da Aftenposten hadde en artikkel om "Mer makt til de pårørende", og saken har desverre igjen blitt høyaktuell.

Men under debatten i Redaksjon 1 i dag så kommer det opp en del kommentarer via sms og enkelte av disse vitner om svært lite gangsyn og kunnskap. Det sto bl.a: "Vil vi ha leger som dreper våre barn?", "Aktiv dødshjelp på sitt verste", "Barmhjertighetsdrap er forbudt" og "Legene vil ta livet av Kristine". Etter mitt syn blir det å føre debatten på et slikt lavmål mer til skade enn til gavn for den det virkelig gjelder, Kristine selv. Etter min oppfatning så dreier det seg egentlig ikke om pappan til Kristine eller andre pårørende til den stakkars jenta. Den eneste denne saken dreier seg om er Kristine selv og hennes rett til å leve og også hennes rett til å dø en verdig død.

Det er helt åpenbart at faren til Kristine ikke ønsker at den lille datteren skal dø, det sier seg selv. Antakelig ville jeg ha gjort som han i samme situasjon og kjempet for at barnet skulle få "livsopprettholdende" behandling. Han gjør det eneste en forelder i hans situasjon kan gjøre og det er å håpe og kjempe.

Det er nettopp derfor jeg nå mener at det er legene som i siste instans skal ta den endelige avgjørelsen og ikke de pårørende. Å fjerne det presset det er å skulle ta en avgjørelse om livsopprettholdende behandling fra de pårørende er helt klart en fordel. Man får da en medisinsk begrunnelse i stedet for en følelsesmessing begrunnelse for hva som skal skje videre.

Vi ville ikke ha hatt en slik sak som dette hvis det hadde vært helt klare rettningslinjer og lover som regulerte dette i den ene eller andre retningen. I artikkelen i Aftenposten i sommer så sto det at et endelig lovforslag om nettopp dette temaet skulle sendes Stortinget før jul, det er nok blitt forsinket for jeg finner det ikke i hvertfall. Men at det er viktig med en klar lovregulering på dette området er hevet over enhver tvil.


Kommentarer:
Postet av: kynikeren

Veldig enig med det. Det er dog fornuftig, slik jeg ser det, men en utsettelse av avgjrelsen til rettsvesenet har ftt sagt sitt. Kun slik kan nrmeste prrende leve resten av sitt liv i visshet om at han/hun har gjort alt i sin makt.Og re: Sciavo-saken: det er stor forskjell mellom aktiv og passiv ddshjelp - sistnevnte er ikke drap, men kun naturen som gr sin gang.

20.01.2006 @ 01:29
URL: http://www.kynikeren.com

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/626182