Trygd? Eller jobb for luselønn...

- Espen Bratberg, professor i økonomi ved Universitetet i Bergen, sier til Aftenposten i dag at det er blitt mer status å få trygd enn det er å jobbe i lavtlønnsyrker. Han sier noe som får meg til å stoppe opp litt og tenke etter: (sakset fra Aftenposten) "Mer generøs uføretrygd kan friste flere lavinntektstagere til å søke"

 

- Jeg er redd for at staten her vil komme opp med en meget letvint, men diskriminerende løsning. For det er nemlig lettere å redusere trygden slik at den blir mindre såkalt attraktiv enn det er å gjøre lønningene høyere i lavtlønnsyrkene.

- Jeg forventer desverre at det er et slik tiltak som kommer på banen for å begrense antall uføretrygdede i årene som kommer. Politikerne har nemlig den uvanen her i landet at det er store ord foran en valgkamp, der de svake i samfunnet blir lovet gull og grønne skoger, så "glemmer" de løftene like etterpå når politikken skal omsettes i praksis. Da tyr de til lettvinte løsninger på store problemer.

 

- Det er et stort samfunnsøkonomisk problem at vi har så mange trygdede som vi har her i landet, 316.000, men løsningen er uansett ikke å senke trygden i forhold til lavtlønnede. Det vil være meget usolidarisk og urettferdig, det vil føles som nok et slag i ansiktet på folk som allerede sliter i fra før.

 

- Jeg tror faktisk at de aller fleste trygdede her i landet er trygdet fordi de ikke kan jobbe og ikke fordi de ikke vil...


Kommentarer:
Postet av: LesPaul68

Spørs om ikke antipsykopaten får litt vann til mølla nå:))Jeg er helt enig med deg. Man kan ikke straffe syke mennesker fordi at noen få vil utnytte systemet.

19.08.2005 @ 10:49
Postet av: Trond

Burde satse på tiltak som lkan få en del av dem i jobb eller i delvis jobb. Ofte er det systmet som gjør menneskene til klienter mot sin vilje.

Postet av: LesPaul68

Ja, ikke minst ved at man kun kan tjene en symbolsk sum før man mister retten til trygd. Folk er jo fratatt muligheten til å kunne vise seg frem for en arbeidsgiver og på den måten skaffe seg en jobb de fungerer i!

19.08.2005 @ 11:01
Postet av: Anders

Typisk for sittende regjering har jo vært(bla) drøye kutt i trygdeytelser til de som har lite fra før. Ved å føre slik politikk kunne de likesågodt sagt det rett ut: Vi tror alle trygdebrukere er noen bakstreberske svindlere, og bare vi gir de lite nok(?) så finner de seg en jobb!Syke mennesker blir sykere av å ikke ha råd til legeregninger,og uansett hvordan man vrir og vender på det er det svindyrt å være fattig. Er det noe som gjør meg irritert er det å høre på Kjell-Magne og Per Kristian(urk)når de jabber ivei om solidaritet, sosiale goder, velferd osv i fattigdomskontekst. De har gjort et løft, sier de, fattigdomspakke og lignende... Bullshit! sier jeg.Den eneste måten fattige kan bli ufattige på er ved å bli rikere... Det å gjøre fattige fattigere er nok et løft, men i helt feil retning. Har man så dårlig økonomi at selv de mest nødvendige ting (som f.eks lege, medisiner, behandling og ordentlig mat) blir for dyrt, ja så blir man ikke i større stand til å ta vare på seg selv av den grunn. Noen få klarer kanskje å reise seg fra uføret, men hva med resten? Råtne i helvete muligens? Eller den typiske høyrevridde tanke: Ikke no' problem, så lenge det ikke angår meg!!

19.08.2005 @ 14:37
Postet av: Trond

Man kan ikke få livv i en død hest. Uansett om vi har en venstre eller høyre regjering etter valget må omorganisering til. Det enste ap, sv og sp har kommet med er aty man må kjøre enda mer penger inn i i systemet. Regjeringen er allerede i ferd med å slå samen trygdekontoret, sosoalkontoret og a-etat til et stort kontor. På denne ,måten kan man skreddersy løsninger for hver enkelt.

Postet av: Anders

Det å skreddersy individuelle løsninger er finfint det, men uansett handler det om penger. Løsninger er dødfødte om det ikke er økonomi til gjennomføring, da også en viss personlig sådanne. Jeg har selv både opplevd og sett regjeringens fattigdoms- og trygdepolitikk, og det er ikke bare bra, for å si det sånn.

19.08.2005 @ 21:12
Postet av: Trond

Vel jeg har opplevd tidligere ap regjeringer sin politikk på dette feltet uten at det har gjort meg noe spessielt imponert.

Postet av: Borger

Eg tykkjer at vi skulle begynne å diskutere borgerløn.Det gunstigaste ville vere om vi klarte å innføre ei grunnlønn til alle. Så kunne alle velge kor mykje dei ville jobbe i tillegg for å få betre økonomi. Da ville ikkje trygda bli stigmatisert og utestengt frå arbeidlivet på samme måten som no.

20.08.2005 @ 20:41
Postet av: Knut Stian Olsen

Ja! Borgerlønn er vel noe Venstre ønsker så vidt jeg vet...Kanskje Trond vet noe om det og hva det innebærer?

20.08.2005 @ 22:51
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no
Postet av: Trond

Det gjør jeg og jeg skal legge noe ut her etterhvert. Må bare ordne litt opp i kaoset, så skal dere få nok.

21.08.2005 @ 21:55

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/185342