Det er lov å drepe - i Belgia

"En domstol i Belgia frikjente i dag en 26-årig mann som har innrømmet at han tok livet av en pedofil som utnyttet ham seksuelt som barn [...] Overraskende nok hadde også aktor Luc De Vidts oppfordret juryen til å frikjenne 26-åringen. Han mente at det belgiske rettssystemet allerede hadde sviktet den pedofiles offer" Det er VG som skriver dette i dag.

Dette er - for å si det mildt - meget, meget betenkelig. Belgisk aktorat og belgisk rett begår dermed den kjempetabben det er å tillate at man kan utføre hva jeg vil kalle blodhevn. Belgiske borgere kan heretter selv ta loven i egne hender og hevne seg etter å ha blitt utsatt for overgrep som barn uten å risikere noe.

At belgisk rettsvesen allerede har sviktet personen som ble utsatt for overgrepet som barn rettferdiggjør overhodet ikke drap på overgriperen. Det rettferdiggjør ikke at man kan gå til personlig vendetta selv om rettsvesenet har sviktet tidligere.

Det er et sykdomstegn i det belgiske rettsvesenet hvis denne frikjennelsen blir stående. Vel har Belgia vært rystet av flere store pedofilisaker tidligere, og jeg mistenker at det kan ha noe med sakens gang å gjøre. Men å la offeret for den pedofile gå fri etter drap på overgriperen er uansett ikke den rette måten for belgisk rettsvesen å lette sin egen dårlige samvittighet ovenfor den tiltalte 26-åringen på.

Overgrep mot barn er utilgivelig, men det er drap også - uansett om det er en pedofil som blir drept eller en hvilken som helst person. Belgia kan etter denne frifinnelsen stå ovenfor mange flere slike saker fordi offerene for overgrep ser at de blir frifunnet for sin personlige vendetta.

Jeg liker det særdeles dårlig...

Kommentarer:
Postet av: Cake

Dette er jo ikke en unik sak. Slike ting skjer ganske ofte rundt om i verden.

Postet av: Knut Stian Olsen

Nei saken er ikke unik, men frifinnelsen er det. Ihvertfall i en europeisk sammenheng. Det drapet ble begått 20 år etter overgrepene og bærer jo preg av at det var rett og slett hevn som var motivet for handlingen.

20.10.2006 @ 23:09
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no
Postet av: Martin

Dette er helt horribelt...! Jeg vil ikke tilbake til blodhevn-samfunnet, og det er helt utrolig at et europeisk land går med på noe slikt. Skal vi praktisere blodhevn kan vi likegodt skru tiden tilbake til vikingtiden...

21.10.2006 @ 00:00
URL: http://www.martindrange.abcblogg.no
Postet av: Knut Stian Olsen

Enig Martin - jeg liker slett ikke en slik utvikling...

21.10.2006 @ 00:11
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no
Postet av: Øyvind, Mechelen

Saken er - med god grunn - veldig omdiskutert også i Belgia. Likevel sitter jeg igjen med en følelse av at VG skaper et noe forvirret inntrykk av det hele. artikkelen hos belgiske VRTNieuws (på engelsk) oppsummerer saken bedre, og retter også søkelyset mot den virkelig overraskende delen av dommen - nemlig frifinnelsen av 26-åringens venn. Paragrafen i belgisk straffelov som de to ble frikjent ut fra, paragraf 71, er en slags "sinnsyk i gjerningsøyeblikket"-paragraf. Jeg synes det er urimelig å sammenligne det med blodhevn, selv om også jeg ser betenkeligheter med dommen.

21.10.2006 @ 17:41
URL: http://www.oyvindstrommen.be
Postet av: Knut Stian Olsen

Takk for linke Øyvind. Jeg fant det ikke selv, men jeg er heller ikke så veldig bevandret i belgiske medier ;O)

21.10.2006 @ 20:43
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no
Postet av: Elin

ikke blodhevn, selvtekt

24.10.2006 @ 09:02

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/2418556