Det går på rettssikkerheten løs

Politidirektoratet har i samarbeid med Vegdirektoratet utarbeidet en rapport om utplassering av flere fotobokser, rundt 300 til i tillegg til de 330 vi har i fra før. Det er helt greit, men det står noe annet også i den rapporten som gjør meg litt urolig.

I følge Aftenposten så står det nemlig i rapporten: "Vi vil påpeke at det i en rekke land er innført eller foreslått å fotografere kjøretøy bakfra eller bare registreringsnummeret forfra ... Dette vil gi oss vesentlig rimeligere utstyr, siden vi ikke trenger bilde av en gjenkjennelig fører. Det vil dessuten gi oss mulighet for også å kontrollere kjørefarten til motorsykler der fartsnivået kan være ekstremt. Problemet i forhold til personvern vil også kunne forenkles betraktelig."

Det som denne rapporten her beskriver om å kun fotografere registreringsnummeret (forfra eller bakfra) gjør meg svært betenkt på vegne at rettssikkerheten. For det betyr at man kan stille eieren av kjøretøyet til ansvar UAVHENGIG av hvem som har kjørt og om eieren i det hele tatt har vært med.

Man risikerer altså å bli bøtelagt eller miste førerkortet og i verste fall fengslet hvis farten har vært høy nok for noe en annen sjåfør har gjort hvis man går inn for disse endringene. Så for å spare penger ved å kjøpe inn rimeligere og dårligere utstyr så ønsker Politidirektoratet og Vegdirektoratet å sette rettssikkerheten i fare.

Det er ikke akseptabelt i en rettsstat. En del av rettssikkerhetsprinsippet er nemlig slik at det er bedre at 10 skyldige går fri enn at 1 uskyldig blir dømt, og det prinsippet blir det vanskelig å ivareta med disse foreslåtte endringene.

EDIT:

Som et lite tillegg er en av grunnene til at de skal sette opp flere fotobokser denne i følge VG: "Bøteinntektene skal opp med 50 millioner kroner bare i 2006."

Når inntekter til staten er årsaken setter jeg et stort spørsmålstegn ved hensikten med disse boksene. Man kan spørre seg om hensikten er trafikksikkerhet eller statens lommebok!


Kommentarer:
Postet av: Andreas

nemmen vi er helt på linje, selvfølgelig skal man ikke kunne straffe noen som man ikke kan vite at har begått kriminaliteten. Tvilen skal komme den tiltalte til gode.Men slik er det jo når penger skal styre sammfunnet...

21.11.2005 @ 02:02
URL: http://erbest.com
Postet av: Knut Stian Olsen

Jepp, helt på linje gitt... heheBortsett fra at jeg ikke vil skylde på pengene her, men på overivrige byråkrater som egentlig har alt for lite å gjøre og burde ha fått fyken for lengst...

21.11.2005 @ 02:06
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no
Postet av: mittlilleliv

Er på en måte enig med deg, men samtidig mener jeg personvernet må stilles i første rekke.

21.11.2005 @ 08:45
URL: http://mittlilleliv.abcblogg.no
Postet av: Knut Stian Olsen

Det er ingen motsetning mellom personvern og rettssikkerheten, snarere tvert i mot!

21.11.2005 @ 09:03
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/416758