Tvang hjelper ikke narkomane

"Eks-narkoman takker tvangslov for livet" skriver VG i dag. Det handler om ei 33 år gammel tobarnsmor som ble tvangsinnlagt da hun ble gravid og har vært rusfri i ti år i dag. Det skal feires med flagg og Københavntur.

Først vil jeg si at det er fantastisk å lese om slike historier der folk har blitt rusfrie. Men jeg vil advare mot å tro at tvang er veien å gå i rusproblematikken. Ja jeg er enig i at gravide bør/skal tvangsinnlegges først og fremst på grunn av barnet. Men å gå derfra til å bruke tvang generelt ovenfor rusmisbrukere vil etter min mening og erfaring ikke hjelpe.

Det aller viktigste er å motivere en rusmisbruker til å slutte, det gjør man ikke ved tvang. For min egen del og mange jeg kjenner som fremdeles er og har vært rusmisbrukere virker tvang mot sin hensikt. Et eksempel er en kamerat som ble tvangsinnlagt på Renåvangen. Han var der i 1.5 år, det første han gjør når han blir "friskmeldt" er å ruse seg igjen. Hvorfor? Fordi han ble tvunget inn på en institusjon uten å være det minste motivert for det. 3 måneder etter "friskmelding" setter han en overdose og dør...! Så mye var den tvangsbehandlingen verdt.

Det er farlig å tro at alle rusmisbrukere egentlig ønsker å bli rusfrie, og at de kan tvinges til nettopp det. Slik er det ikke i det virkelige livet. Mange ønsker å ruse seg, dog kanskje med litt mer kontroll over bruken. De er ikke motivert for å slutte helt med narkotika. Slik var det også med meg, ingen tvangsbehandling ville ha hjulpet meg til å slutte hvis jeg selv ikke var motivert for det. Slik er det med svært mange som bruker narkotika, ihvertfall som jeg kjenner og jeg kjenner mange narkomane.

Også målet om totalavhold fra rusmidler er feil vei å gå hvis man vil hjelpe en narkoman til å leve et tilnærmet "normalt" liv. På det området er jeg enig med Nini Stoltenberg som sa på Standpunkt på NRK for en tid tilbake at å motivere til totalavhold er mye vanskeligere enn å motivere til at rusmisbrukeren skal få kontroll over sitt bruk.

Kommentarer:
Postet av: Angel

Jeg kunne ikke vert mer enig!Faktisk så tror jeg at tvang kan føre til flere selvmord blandt unge rusmissbrukere! De som prater om tvang er som regel de som er uvitende om hvordan det er å være rusmissbruker og ikke vet hva som ligger bak i den enkelte rusmissbrukers forhistorie! Jeg mener at hvert enkelt menneske skal kunne bestemme sjøl hvordan de skal leve livet sitt så lenge det ikke "skader" noen andre! Det er ikke noe poeng å bruke tvang på en rusmissbruker som ikke ønsker å slutte å ruse seg! Fordi om tvang har hjulpet noen,så betyr ikke det at det hjelper alle rusmissbrukere! De som tror det er ganske sneversynte!!!!!!!!!

29.05.2006 @ 04:35

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/1332105