Ja til spilleautomater

Den såkalte debatten om spillemaskiner og spilleavhengighet på Holmgang på TV2 i kveld er vel noe av det mest unyanserte og patetiske jeg noensinne har sett i en debatt(?) på norsk TV. Dette var alt annet enn en debatt, det var en ensidig motstand og nedrakking av automater og automatbransjen.

Ja, ja. Sikkert ikke lett å finne forsvarere av automater når det kommer to sutrete spilleavhengige, ei bitcy pårørende og indignerte politikere, så jeg får ta på meg litt av rollen som automatforsvarer selv.

Der på Tabloid sitter det to spilleavhengige (stakkars oss), behandlere, sutrete pårørende (forbudt, forbudt, forbudt) og hjelpesløse politikere (automatbransjens skyld og monopol er løsningen) som alle ønsker å rydde opp i spilleavhengighetsproblemet. Og en eneste forsvarsløs representant for automatbransjen.

Selvsagt kan spillemaskiner gjøre folk spilleavhengige, men er forbud mot disse automatene veien å gå? Hva med alle de som har lyst til å spille innimellom og klarer det fint uten å tro at man blir millionær på automatspill? Hva med den personlige friheten til alle oss som faktisk klarer å ha et normalt forhold til spill, det store flertallet av spillerne er faktisk IKKE spilleavhengige og det store flertallet vet at man ikke tjener noe på å spille. De fleste spiller for underholdning og litt spenning og man klarer det uten å få problemer. Man vet at automaten vinner.

Hva med alkohol og alkoholikere? Hva med tobakk og tobakksavhengige? Alkohol og tobakk skader mer enn det spillmaskiner gjør, men blir det forbud av den grunn? Selvsagt ikke. Det er det ingen politikere som tør å si eller foreslå (heldigvis). Min personlige frihet til å spille vil jeg ikke at de to tullingene som er spilleavhengige skal ta fra meg.

Hva med inntektene til f.eks Redningsselskapet, Røde Kors, Norges Blindeforbund, Lions, idrettslag og andre ideelle organisasjoner, lag og foreninger?

Resultatet på Tabloid ble ikke overraskene 88 prosent ja til forbud mot disse maskinene etter nærmere en time med ensidig nedrakking av automatbransjen og automatene og stakkarsliggjøring av de spilleavhengige. Det er ikke synd på de spilleavhengige, like lite som det er synd på en alkoholiker,  en røyker eller en narkoman... Det er ikke engang synd på en narkoman som både røyker og drikker OG spiller...

Det er ikke noe synd på dem for de vet egentlig hva de begynner med når de starter. Jeg visste det da jeg begynet med narkotika og disse to spilleavhengige hos Oddvar "peker på deg" Stenstrøm visste hvor det bar før det faktisk gikk for langt.

Sagt på en annen måte: Man tar ikke fra alle i Norge bilen sin fordi noen få forårsaker ulykker, man lager ikke et forbud mot alkohol fordi det finnes noen alkoholikere og man har ikke et forbud mot tobakk selv om man vet at helsekostnadene er enorme. Til og med embedsfolk som sitter i ledende stillinger fjerner man ikke selv om de forårsaker stor skade (jfr. UDI) Men automater, se det vil man fjerne.

Kommentarer:
Postet av: Peterandrej

I mitt innlegg tok jeg til orde for f knipsekassene tilbake. Jeg vil ikke ha et forbud, bare noen kjreregler for hvilke automater som skal tillates og hvilke som skal forbys.Det gjr man da vitterlig overalt ellers ogs. Det er fartsgrenser p vei. Det er begrensninger p nr utestedene kan ha pne.Du ser saken noe svart/hvitt. Jeg representerer en nyanse av grtt i denne saken.Jeg ble ganske forbannet p politikerne p Holmgang i kveld. Srlig hun fra Ap. Tenk det. Her sitter de og etterlyser handling, og at noe m gjres n!! Og hva svarer hun, hun som sitter med flertallsregjering i den lovgivende forsamlingen?- Vi skal g i dialog...Rart at det er politikerforakt?Forvrig finnes mitt innlegg om saken p denne adressen:http://www.peterandrej.com/2006/05/24/en-enkel-l%c3%b8sning-pa-spilleautomatproblemet/

24.05.2006 @ 23:39
URL: http://www.peterandrej.com
Postet av: Steinbukken

Bra skrevet, og jeg er hjertens enig. Jeg s ikke programmet selv, men det er jo litt skuffende at panelet var s til de grader ensidig sammensatt da... Kunne vrt forfriskende med en spilleavhengig som IKKE gikk inn for forbud - en slik person ville imponert meg. Ta ansvar for eget liv og egne handlinger og alt det der...Selv har jeg ikke noe personlig forhold til disse automatene. Har vel knapt spilt for 30 kr i sum de siste 10 rene... Men jeg savner de gamle kronespillene (de skalte "knipsespillene") hvor frst hovedgevinsten var 7 kr, etter noen r ble den kt til 10. DE spillene skulle jeg gjerne hatt tilbake, og der hadde man faktisk en viss innflytelse p om man vant eller ikke ogs - det gjaldt prve f den rette "teken"...Ha en bra kveld!

24.05.2006 @ 23:44
URL: http://steinbukken.blogspot.com/
Postet av: Knut Stian Olsen

Vi har da delvis begrensning p spilleautomater i dag ogs, det er vanskelig spille p automater p et senter som er stengt eller p et utested som er stengt. Samtidig er det begrensninger p innsats/gevinst og det er fra frste juli forbud mot sedler p disse maskinene...

24.05.2006 @ 23:45
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no
Postet av: Steinbukken

Oppdat.: S ditt innlegg Peterandrej etter at jeg hadde sendt mitt. Ja, f knipsespillene tilbake!

24.05.2006 @ 23:46
URL: http://steinbukken.blogspot.com/
Postet av: Knut Stian Olsen

Steinbukken: P Skarnes kro i Sr-Odal kommune str det en slik "knipsemaskin" som tar kronestykker ;O)

24.05.2006 @ 23:47
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no
Postet av: Guro

Vel, det er vel ikke til stikke under en stol at det er mange som sliter med spilleavhengighet, og at dette er et problem som m tas alvorlig. kalle dem sutrete og stakkarslige blir for dumt, dette er noe mange mennesker sliter med, og problemet m tas p alvor. Og n er vel egentlig ikke Tabloid og dets gjester et srlig representativt utvalg av norges befolkning heller da, ikke alltid de mest serise som stiller opp der...Men, jeg er ganske enig med resten. En kan ikke fjerne alle spilleautomater selv om ei lita gruppe blir avhengig. En m heller innfre visse restriksjoner, som sagt tidligere i denne debatten, tillate bare mynter, noe som jo blir innfrt. For noen regler m en ha nr det gjelder disse automatene. Men fjerne dem helt hadde frt til krise blant mange organisasjoner og foreninger. Selv s jobber jeg i en frivillig organisasjon som i noen fylker er helt avhengig av inntektene fra spilleautomater. Staten kutter tilskuddene til slike organisasjoner hvert r, og for mange er det et vre eller ikke vre ha disse inntektene. Det blir for lettvint at politikerne kritiserer organisasjoner/foreninger leve p blakke spilleavhengige, og vil innfre spillemonopol for kontrollere bransjen. vis heller et ansvar da, gi oss direkte sttte, ellers kommer mange frivillige organisasjoner til forsvinne. Men det kommer jo aldri til skje, derfor, lenge leve automatene!

25.05.2006 @ 00:52
URL: http://guros.weblogg.no
Postet av: Knut Stian Olsen

De to som stilte opp i Holmgang var sutrete og stakkarslige, derfor karakteriserer de slik ogs ;O)Jeg sier ikke at alle var det, men de to var det.

25.05.2006 @ 09:06
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no
Postet av: Conad

"noe av det mest unyanserte og patetiske jeg noensinne har sett i en debatt(?) p norsk TV" - synd jeg ikke s denne, for det m ha vrt imponerende drlig.... (Holmgang har hatt debatter fr, og "unyansert" er vel doktorgraden deres).Er veldig enig i det du skriver, selvom jeg ikke ser helt argumentet med at dette er inntektene til Rde Kors og andre. De klarer seg (slik de gjorde fr), men det blir mere jobb for dem. Tror egentlig ikke det er s negativt heller....Men, frihet betyr muligheten til treffe egne valg - det ligger i sakens natur at ikke alle valgene er like smarte. Det betyr ikke at myndighetene skal fjerne alle potensielt drlige valg. Da har vi ett annet samfunnsystem (selvom veien dit er lenger enn kun det forby automater).

25.05.2006 @ 11:56
Postet av: Elin

men forbud funket jo nr det var narkotika det var snakk om...eller?

01.06.2006 @ 09:29
Postet av: Frida Frosk

Hvis dere leser bloggen min, ser dere at jeg er en "sutrete prrende" til en spilleavhengig. Jeg ser helt klart poenget om at vi skal ha en personlig frihet go at vi selv har ansvar for eget liv. Men hvordan kan du si at alle vet og visste hva det spille p automater kunne fre til fr de begynte? Jeg hadde i hvert fall aldri hrt om spilleavhengighet eller det spille seg fra grd og grunn da jeg var i tenrene og begynte ha egne penger som jeg kunne valgt spille bort. N er jeg s heldig at jeg har foreldre som har lrt meg at penger ikke har noen verdi i seg selv, at man aldri kan bli rik av spill og de har gitt meg "sunne" aktiviteter og interesser. Derfor har jeg aldri hatt behov for bruke penger p slike automater. Ikke nettspill eller lotto heller.Likevel er jeg havnet i en gjeldskrise som jeg ikke ser noen som helst form for ende p pga slike automater, nettspill og norsk tipping. Og helt rlig, hvem er det som egentlig har bruk for spille bort pengene sine p slike automater? Enten det er snakk om mye eller lite penger, er det jo uansett penger som mye heller kunne vrt brukt til andre, mer nyttige ting. At inntektene fra automatene gr til "veldedige forml" er ingen grunn til beholde dem. Ingen organisasjoner med samvittighet kan ha lyst p disse pengene nr vi i dag vet hvor de stort sett kommer fra. Nemlig fra familier som sitter i dyp krise pga et familimedlems avhengighet. S beklager, men jeg klarer ikke se noe positivt ved slike automater.

07.09.2006 @ 14:37
URL: http://minverdenidag.blogspot.com/

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/1343490
Frihet til tankelshet

Erna har oppdatert bloggen sin. Som blant oss andre bloggere vil det vel vre naturlig anta at ogs hun oppdaterer nr hun mener at hun har noe fornuftig komme med. Det er alts frste gang siden midten av juni at Erna har noe komme med. ......

cum grand salis
10.09.2006 @ 21:51