De rike fattigere, de fattige rikere???

Etter å ha fulgt litt med på budsjettdebatten i Stortinget i dag er det en ting som jeg merket meg og som er litt underlig, men ikke overraskende. Det er den totale mangelen på direkte svar, den unnvikende retorikken, som de fleste representantene sto for fra Stortingets talerstol.

Det er utrolig frustrerende å se at ikke ett eneste spørsmål som blir stilt fre nevnte talerstol får et utførlig og oppklarende svar. Hele denne "viktige" budsjettdebatten i Stortinget blir dermed en farse, et gedigent spill for galleriet, uten egentlig å ha noen som helst form for verdi. Ikke det at det kom overraskende på meg at der er slik, men det burde ikke være sånn.

Denne debatten får ingen verdi fordi vi som velgere ikke får høre hva det enkelte partis representanter egentlig mener, bare en masse svada for å unngå å besvare spørsmålene før den fastsatte replikksvartiden er omme.

Jeg ble også rimelig lei av å til stadighet fikk høre om den sosiale profilen og skatten til de 100 rikeste. Hva skatten til de 100 rikeste har å gjøre med problemet med fattige mennesker her i landet er for meg uforståelig.

Det er bare ren og skjær missunnelse, jantelov på sitt beste. Du skal ikke stikke deg ut fra mengden her i landet, du skal ikke tjene penger, skape verdier og arbeidsplasser. Det er visst usosialt det.

Og så bruker dem argumentet at hadde de 100 rikeste bare skattet mer så ville alle fattige har i landet hatt det så mye bedre. Pisspreik.

Hvem skaper verdier og arbeidsplasser her i landet? Jo det er nettopp de 100 rikeste + en hel skog av private småbedrifter.

Men altså, for å snakke litt om de 100 rikeste og deres skatt. Jeg vet ikke hvor mange mennesker disse 100 rikeste sysselsetter her i landet, men at det er mange tusen er hevet over enhver tvil. Og det er jo sånn at alle disse som er ansatt i bedrifter eid av de 100 rikeste også skatter til felleskassa.

For å ta Røkke som et eksempel så er det ikke slik at Røkke selv er den eneste i hele Aker-konsernet som skatter til felleskassa, det gjør alle de som Aker sysselsetter. Fra vaskehjelpa og opp til sjefen sjøl. Og vi må ikke glemme all den verdien som tilføres samfunnet gjennom sysselsettingen i Aker.

Dermed blir den reelle inntekten til staten fra Røkkes konsern svært høy, mye høyere enn det Røkke selv skatter.

Derfor blir rødgrønne mantraet "sosial profil" og "mer til fordeling" veldig urettferdig. Røkke og hans selskap bidrar da såvisst til statskassa og til fordelig og til sosial profil gjennom den verdien det er for samfunnet å ha folk i arbeid, mer enn nok til at staten har råd til å hjelpe fattige.

Jeg har skrevet det før og kan gjerne gjenta det her: Det er ingen motsetning mellom rike og fattige, det er ikke sånn at de fattige blir rikere hvis de rike blir fattigere slik de rødgrønne synes å mene, snarere tvert i mot.

Kommentarer:
Postet av: Trond

Flatt skatt med kt bunnfradrag sier da jeg. Men sukk sukk det er jo bare et parti som e rfor det. Klarer du gjette Knut Stian??

25.11.2005 @ 02:45
URL: http://trond.weblogg.no/
Postet av: Knut Stian Olsen

Hmmm!!! Kan det vre Venstre tro???Flat skatt er den eneste beskattningen som er 100% rettferdig. Srlig hvis det ikke gis rom for hverken smutthull eller fortolkninger...

25.11.2005 @ 14:11
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no
Postet av: October

S var det diskusjonen om hva skattesystemet skal vre da. Lett forstelig for eksempel. Der scorer et flat skatt system av denne typen enorme forbedringer. Rettferdighet er et annet argument. Her kan ogs flat skatt vre bra - selv om mange vil undre p rettferdigheten av fordelingseffekten av legge om til flat skatt.S var det andre hensyn. Effektivitet og incentiver for eksempel. Der kan flat skatt ha sine klare begrensninger. Jeg har tidligere skrevet om den kinkinge situasjonen hvor det med stor tyngde kan argumenteres for at en sterk velferdsstat er avhengig av et fornuftig, men urettferdig, skattesystem. Skatt p arbeid og skatt p kapital fungerer forskjellig. Likebehandling er ikke ndvendigvis srlig fornuftig med tanke p de konomiske utviklingen fremover. Incentiveffektene er ogs tvilsomme. Hyere marginalskattesats for lavinntektsgruppene - lavere marginalskattesats for hyinntektsgruppene kan bidra til lavere incentiver til arbeid.Mange hensyn som man nsker stimulere til med skattefradrag fjerner systemet ogs muligheten for. Dette kan vre altfra srfradrag for diabetikere (tror jeg noen nevnte) til incentiver til spare i BSU. Dette er politiske virkemidler som man mister og eventuelt m erstatte med tilskuddsordningene - som vanskelig kan sies vre i trd med nsket om forenkeling.Flat skatt er kjekt dersom man skal lage et skattesystem nrmest fra bunnen av, slik det til dels har vrt i st-europa. Her oppnr man igrunn ganske lite.

25.11.2005 @ 22:49
URL: http://october.motime.com

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/429166