Norske tollmurer er u-landsfiendtlige

I de pågående WTO-forhandlingene har regjeringen Bondevik nå en meget stor mulighet til å vise at han bryr seg om og ønsker å hjelpe fattige mennesker i u-land. Det er ingen ting som kan hjelpe disse landene bedre enn om vi senker tollmurene på landbruksvarer. Det er i all hovedsak innen landbruk at mange av de fattigste landene har noe å eksportere og da må vi gi dem tilgang til våre markeder slik at de får solgt varene sine.

Dette vil selvsagt norske bønder ikke at skal skje. Og det av den enkle grunn at de faktisk vil tape i kampen mot importert mat. Ikke nødvendigvis fordi importert mat er så mye bedre enn vår egen, men fordi de ikke har mulighet til å konkurere på pris. Og dette er et viktig moment. Skal vi ha et levedyktig landbruk her i landet så er vi nødt til å beskytte det mot u-landenes konkurranse på pris og det eneste effektive virkemidlet er tollmurer. I tillegg til effektivisering og sammenslåing av mindre bruk.

 

Jeg mener at vi faktisk har råd til begge deler, men vi må være villig til det. Hvis vi skal senke/fjerne tollmuren på importert mat fra u-landene og samtidig beholde "bonden" her i landet må subsidiene til landbruket økes suksessivt med at importtollen settes ned. Det er selvsagt ikke så enkelt å få til, eller ihvertfall få velgerne til å godta. For landbruket her er jo meget høyt subsidiert fra før. Men vi har faktisk råd til å gjøre det slik her i landet. Og det er mye bedre å hjelpe et u-land gjennom handel enn det er å pøse millioner og milliarder til dem i u-hjelp.

Det er også et stort paradoks (ganske flaut paradoks også) at A/S Norge ønsker at WTO fjerner importvernet disse u-landene har mot fisk slik at vi skal få mye bedre markedsadgang for fisken vi eksporterer, samtidig som vi prøver å niholde på vårt eget importvern av landbruksvarer uten at vi vil gi dem samme markedsadgang.


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/147737