Om statistikk

Dagbladet hadde i går en sak med overskriften "Hver fjerde har terrorsympatier" Jeg skal bare kort få kommentere måten enkelte av tallene blir presentert på.

 

Det er spesiellt denne her jeg bet meg merke i:

"Målingen viser at et stort flertall på 88 prosent fordømmer selvmordsbomberne i London. Men seks prosent eller bortimot 100 000 personer av landes 1,6 millioner muslimer mener at selvmordsaksjonene var berettiget"

 

Er det fler enn meg som ser hva Dagbladet forsøker å gjøre her? Jeg skal skrive den om litt uten å endre på fakta:

"Målingen viser at 88 prosent fordømmer selvmordsbomberne, og at hele 94 prosent, eller 1,5 millioner muslimer i England, mener at selvmordsbomberne ikke var berettiget"

 

Det står nøyaktig det samme i Dagbladets og i min måte å lese tallene på. La det stå som et tankekors neste gang du får presentert statistikk. Man skriver om tallene uten å endre fakta til det som passer best.

 

kilde: http://www.dagbladet.no/nyheter/2005/07/24/438257.html


Kommentarer:
Postet av: Kjell

At 100 000 britiske muslimer STØTTER terrorattackene er HELT VILT !!!Mener du i ramme alvor at Dagbladet skulle la være å presentere dette for sine lesere (og heller legge opp til "leken med tall" som du skisserer i ditt innlegg over) ?Fra samme undersøkelse :32 prosent av britiske muslimer mener Vestens samfunn er «dekadent og bør ødelegges». 24 prosent av britiske muslimer sympatiserer med selvmordsbombernes motiver.Jeg regner meg selv som en normalt oppegående norsk mann med politisk tilknytning i sentrum. Det er ikke vanskelig å skjønne at islamismen er en ond ideologi.Sier som Tony Blair i går : "And I want to make one thing very clear to you. Whatever excuse or justification these people use, I do not believe we should give one inch to them." Kjell

27.07.2005 @ 20:57
Postet av: Knut Stian Olsen

Hvem er det egentlig som "leker" med tall her? jeg eller Dagbladet? Har du sett statistikken som det britiske statistikkbyrået la frem? Tror ikke det! Og det har ikke jeg heller, men poenget var heller ikke for eller mot noe som helst, men at man ikke skal la seg forføre av statistikk, noe du tydligvis helt ukritisk gjør.

27.07.2005 @ 23:41
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no
Postet av: Knut Stian Olsen

Uansett så er både Dagbladets og min måte å "leke" med tallene på like sanne! Hverken Dagbladet eller jeg lyver om den "statistiske fakta"!

27.07.2005 @ 23:43
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no
Postet av: Kjell

Kilden som Dagbladet hadde er denne artikkelen fra den britiske avisen Daily Telegraph*One in four Muslims symphatises with notives of terroristshttp://www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2005/07/23/npoll23.xml&sSheet=/news/2005/07/23/ixnewstop.html

28.07.2005 @ 14:59
Postet av: Martin

Vi kan såklart tenke at denne statistikken var manipulert, men skal man tenke slik i etthvert tilfelle? Skremmende blir det uansett. Flere burde utføre slike undersøkelser, slik at troverdigheten blir betydelig større.

24.01.2006 @ 23:00
URL: http://www.martindrange.abcblogg.no

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/147781