Stopp overvåkningssamfunnet

Per Aage Pleym Christensen har ett innlegg i Liberaleren i dag der han kommer med en liten oppfordring til oss alle. Han skriver blant annet: "Hvorfor skal lovlydige borgere miste rettigheter, frihet og private rom - fordi myndighetene skal ha flest og mest vidtrekkende virkemidler i kampen mot terrorister og kriminelle? Sjelden har jeg håpet mer på at nei-partiene SV og Sp skal bidra til at Norge legger ned veto mot et EU-påfunn som smugles inn i norsk lovverk via EØS-avtalen. Hvis Aftenposten skildrer EU-direktivet korrekt er det i strid med tradisjonell rettsstatstankegang, og med personvernet. Kommunistene og nazistene gjennomførte George Orwells mareritt om en gjennomregulert hverdag der myndighetene vet alt om deg og ser alt du foretar deg. Nå er Orwells "1984"-samfunn iferd med å bli virkelighet også i demokratiske samfunn. Er det ingen som skal si "stopp" snart?" Helt til slutt i innlegget sitt skriver han: "Den som ofrer frihet for trygghet, fortjener ingen av delene!"

Sjelden har jeg vel vært mer enig med Pleym Christensen enn det jeg er nå. Det er på tide å si stopp til det overvåkningssamfunnet vi er i ferd med å bli. Alt vi sier, skriver og gjør blir snart overvåket og lagret ett eller annet sted og kan hentes frem.

Det er en farlig utvikling vi er vitne til i samfunnet vårt. Et argument jeg har hørt tidligere for denne overvåkningen er "det er jo bare å følge loven det da, så er det ikke noe problem." Men det argumentet holder ikke vann. Tenk hva en kan hente inn av informasjon hvis man er en utro/korrupt tjener. Informasjon om f.eks bedriftshemmeligheter, om bedriftsstrategier, om politiske motstandere, om naboen etc etc. Det er nesten ingen grenser for hva som kan finnes av sensitiv informasjon man ikke vil skal komme ut selv om man ikke har gjort noe ulovlig.

Det er også naivt å tro at slik informasjon ikke vil kommet ut og på gale hender hvis det åpnes for slik overvåkning av e-post, sms, mms osv.

Jeg mener at denne overvåkningen er illegitim så lenge det gjelder overvåkning av oss alle og ikke bare av mistenkte kriminelle. Jeg vil ikke at min e-post skal kunne leses av andre enn den e-posten er sendt til, selv om det ikke er noe kriminelt i den e-posten.

Mange vil sikkert huske med gru tilbake til den tiden da det var sentralbord man måtte innom for å ringe ut. Personen på sentralbordet kunne i de tider lytte på det du snakket med andre om. Vil vi ha det sånn igjen? Jeg vil ikke ha det sånn. Derfor går oppfordringen fra Pleym Christensen videre: Er det ingen som skal si stopp snart?


Kommentarer:
Postet av: Ymgve

Det er et annet veldig viktig argument som må tas med også: Hva om lovene blir urimelig strenge? Plutselig en dag blir det forbudt å kritisere myndighetene. Er det da fremdeles "bare" å følge loven?

25.11.2005 @ 14:07
URL: http://ymgve.net
Postet av: Knut Stian Olsen

Det er utvilsomt også et argument som bør tas med ja...

25.11.2005 @ 14:08
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no
Postet av: Martin

Ymgve: godt poeng.

27.11.2005 @ 19:14
URL: http://www.martindrange.abcblogg.no

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/432179