Innsamlig til drapsdømt

Innsamlig til drapsdømtNRK skriver i dag på sine nettsider
at det er startet en innsamlingsaksjon til støtte for en mann som er dømt for å ha skutt og drept en biltyv. Innsamlingen skal gå til å betale erstatningen på 187.000 kroner som mannen ble dømt til å betale de etterlatte.

Lensmannen i Froland, Øystein Krogstad, sier til NRK dette: "Vi har ikke funnet noe lovstoff som sier dette er ulovlig. Hvis noen personer ønsker å hjelpe han på den økonomiske sida så får det står for folk sin egen regning, men jeg forstår at de pårørende synes det er vondt å høre". Jeg er enig i denne konklusjonen som lensmannen kommer med her. Det hverken er eller bør bli ulovlig å hjelpe straffedømte på denne eller andre (legale) måter.

Det jeg reagerer litt på er de som står bak denne innsamlingen og hvilke motiver de har. Hvis motivet kun er å hjelpe en person som har havnet i en vanskelig situasjon (selvforskyldt eller ei) så har jeg full forståelse for det. Verre er det hvis tanken bak denne hjelpen er å støtte opp under retten til å faktisk drepe for å forsvare egen eiendom.

Hvis tanken bak denne støtten er å forsvare den uretten denne mannen har gjort så er det både moralsk forkastelig og etisk uforsvarlig. Hvis tanken er den at en materiell eiendel kan man forsvare ved å drepe et annet menneske så vitner det om at man har et forvrengt syn på verdien av menneskeliv. Den materielle gjenstanden blir dermed mer verdt en det en menneske er.

Moren til den avdøde biltyven, Anne Lise Halvorsen sier: "Jeg vil ikke ha de pengene som de har tigget av andre folk. Dette er så feil fokus som det kan bli. Nå venter jeg bare på at de averterer etter om noen vil sone straffen for han". Det er en meget forståelig reaksjon på denne innsamlingen og jeg deler dette synet, til en viss grad.

Som jeg skrev litt tidligere så er det etter mitt syn helt greit med denne aksjonen hvis målet er å hjelpe en mann i en vanskelig situasjon. Han skal jo leve etter at dommen er ferdigsonet også, men hvis motivet er at det er greit å forsvare egen eiendom  med drap så er jeg fullstendig imot.

Kommentarer:
Postet av: kynikeren

Så enig, så enig. Vel et uttrykk for misforstått sympati fra folk som tenker "Nå har vi fått nok." At handlingene til drapsmannen står i uendelig misforhold til den rettighetskrenkelse som først ble begått synes ikke å bety noe.Å besvare en rettighetskrenkelse med en annen er og blir primitivt.

27.10.2005 @ 01:40
URL: http://www.kynikeren.com
Postet av: arne

Jo jeg er redd for at folket legitimerer URETT. De har ikke sympati for tyver og kjeltringer, og støtter den som forsvarer seg. Selv med våpen i affektsituasjoner. Men den handlende må nok ta ansvar for sin gjerning selv. Folket ville nok ikke ha støttet dersom hver mang gjorde likt. Da kunne vi tildele alle våpen og bruke dem etter humør og lyst

27.10.2005 @ 17:17
Postet av: Sissel

Jeg regner vel med at han som skjøt er en godt likt person i den bygda jeg. Og straffen skal ha da måtte sone selv - og også leve med resten av livet at han har drept et menneske. Både tyven og han som skjøt har folk rundt seg som er glad i dem - det er helt forståelig!

07.11.2005 @ 15:26

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/341990
Innsamlig til drapsdømt

NRK skriver i dag på sine nettsider at det er startet en innsamlingsaksjon til støtte for en mann som er dømt for å ha skutt og drept en biltyv. Innsamlingen skal gå til å be...

782
26.10.2005 @ 23:37