Fattigdom(men)

Det er sjelden at en regjering som endog holder seg med en kunnskapsminister, sier at språklig presisjon ikke har noen hensikt. Forskjellen mellom bestemt og ubestemt form i norsk kan være ganske vesentlig. Sier en hytteeier at hytta hans står på fjellet, mens en annen sier at den står på fjell, er det nok minst 800 meters høydeforskjell. Sier et foreldrepar at ”nå må du se å komme deg på skolen”, er det en replikk som de fleste med tenåringer i huset har brukt noen ganger. ”Nå må du se å komme deg på skole” betyr noe helt annet.Det er to grupper dette er vanskelig for: 1) Utlendinger som skal lære norsk på grunnlag av et morsmål hvor det ikke skilles mellom bestemt og ubestemt form (bl.a. slaviske språk). 2) Regjeringsmedlemmer.Det var altså ikke meningen at avskaffelse av fattigdommen skulle få varig –men.

Det er Per Egil Hegge i Aftenposten som skriver dette i dag under spalten "Språket vårt". Det er altså en ikke ubetydelig forskjell i retorikken og målsettingen til regjeringen om å avskaffe fattigdom(men).


Kommentarer:
Postet av: Martin

Her er et godt eks. p at sprklig presisjon i hyeste grad har en hensikt:"Skal vi henge ham n eller vente?"Heng ham ikke vent til jeg kommer", er en kjent setning for alle som er opptatt av sprk. I denne setningen er det lille tegnet komma (,) viktig ikke bare for oss, men i iallfall for ham som skal henges...Det kan skje mye rart om vi ikke er nyaktige med sprket vrt.Per Egil Hegge har skrevet en bok om temaet sprk. Han forklarer p en lett og morsom mte hvorfor man skal vre bevisst p dette. I boka venter Hegge med henge fyren vi innledet om. Da blir setningen til "heng ham ikke, vent til jeg kommer".Husk to ting: Les korrektur p alt du sender fra deg og flg vre anbefalte skriveregler:1. Forkortelser brukes ikke. Unntaket er kjente forkortelser av navn p partier, organisasjoner, institusjoner og bedrifter. Eksempler: LO og FN. Skriv navnet i sin helhet frste gang du nevner det med forkortelsen i parentes. Eksempel: Den norske Bank (DnB). Deretter kan vi bruke forkortelsen i resten av teksten. Arbeiderpartiet=Ap/Det norske Arbeiderparti=DnA, Frp, KrF, H, SV, Sp, V, RV.2. Tall skrives med bokstaver til og med ni. Deretter tall.3. Sprkformen skal vre konsekvent. Om en velger fremtiden, framtiden eller framtida m den samme formen brukes gjennom hele artikkelen.4. Bindestrek brukes i sammensatte ord bare nr det er ndvendig for unng feillesing.5. Apostrof brukes ikke ved genitiv. Ikke Karis bok, men Karis bok eller Kari sin bok. Unntak: Navn som slutter p s, z og x: Marx lre.6. Anfrselstegn brukes ved direkte sitat: "Det gr bra", skriver Solveig. Ved navn p kunstverk, bker og program: "Skriket" , "Garps bok", "Samrderett". Ved ord som avviker fra gjengs sprkbruk eller brukes i en ironisk betydning: Han er helt "groggy". Hun er "lur". I journalistiske saker brukes talestrek: - Det gr bra, mener Solveig.7. Aksenter utelates nr det ikke er fare for misforstelser, og brukes ikke i bestemt form: All/alleen, komit/komiteen. Utenlandske (steds-)navn skrives med korrekte aksenter.8. Store bokstaver brukes bare ved egennavn, og ikke ved ordsammensetninger knyttet til navn p institusjoner. Stortinget, men stortingsvalg, stortingsrepresentant, stortingsdebatt. Regjeringen nr vi mener akkurat den bestemte Regjeringen (i bestemt form). Arbeiderpartiet, men landsmtet, landsstyret, sentralstyret, kvinnepolitisk styre (Arbeiderpartiets kvinnepolitiske styre), kvinnebevegelsen, arbeiderbevegelsen, fagligpolitisk (i ett ord). Grunnloven, men likestillingsloven, arbeidsmiljloven, lov om ... Dessuten oppfordres alle til lese boka til Hegge!"Dette er faktisk hentet ifra AP sin nettside. Unge SV har NOK en ting lre fra det gamle DNA.

27.01.2006 @ 14:19
URL: http://www.martindrange.abcblogg.no
Postet av: Knut Stian Olsen

Takk for tipset om boka til Hegge. Den har jeg ikke ftt med meg desverre, men det skal jeg rette p snarest.Spalten til Hegge er forvrig noe jeg leser hver dag. Det er alltid noe morsomt sprklig sett i den spalten

27.01.2006 @ 14:24
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/659384