Frankrike er det største hinderet mot en ny WTO-avtale

Frankrike er i dag det største og alvorligste hideret for å komme frem til en WTO-avtale som også vil komme de fattigste landene i verden til gode. Frankrikes president Jaques Chirac truer med å nedlegge veto mot en avtale som senker tollsatsene mer enn det EU allerede har gitt i innrømmelser i WTO-forhandlingene.

Han sier i følge NRK: "I desember må EU enstemmig, jeg gjentar enstemmig, godta eller avvise de siste forslagene. Frankrike står på sin posisjon. Og dersom de forslagene ikke respekterer den felles landbrukspolitikken fullt og helt, vil ikke Frankrike slutte seg til en avtale". Frankrikes landbruk er i likhet med det norske meget sterkt overbeskyttet av høye tollsatser og subsidier. Både innenlandske subsidier og eksportsubsidier.

Chirak påstår også at EU og Frankrike er de eneste landene som står på de fattige landenes side i disse forhandlingene. Han sier: "EU og Frankrike er de eneste som forsvarer u-landenes interesse". Jeg kan vanskelig se at Frankrike står på u-landenes side ettersom de overhodet ikke er villige til å gi mere i innrømmelser når det gjelder subsidieringen av landbruket sitt.

Det er helt på det rene at tollsatsene på importert mat og ikke minst subsidiene på eksport av mat solgt til u-landene er det største hinderet for fattige land til å komme seg ut av fattigdom ved egen hjelp. I lys av dette er Chiracs utspill noe underlig og jeg tror ikke engang han selv for alvor mener det han sier.

Kommentarer:
Postet av: Erlend Sand

Chirac har gitt sine egne kuer lønsøkning fra 2,2 dollar dagen til 2,6 dollar dagen. - Dermed lever franske kuer bedre en 2.8 milliarder mennesker.At de atpåtil hindrer de samme menneksene å komme inn på våre markeder med sine jordbrukspodukter - holder dem nede i fattigdom.

10.11.2005 @ 09:37
URL: http://erlendliberal.blogg.no

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/346307